, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θέλουμε την Κύπρο στο ευρώ, λέει ο επικεφαλής του Eurogroup

Προσηλωμένοι στην προσπάθεια να μείνει η Κύπρος στο ευρώ είναι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον  επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, είναι πιθανά όλα τα σενάρια και εκείνα στα οποία επικεντρώνονται είναι να καταλήξουν σε μια κοινή λύση με βάση την οποία η Κύπρος θα σωθεί, ο τραπεζικός της τομέας θα συνεχίσει να υπάρχει, μικρότερος αλλά υγιέστερος.

«Θα χρειαστούν πολλές διαπραγματεύσεις» για να επιτευχθεί, είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κι επικεφαλής της Ευρωομάδας.

Την κρισιμότητα της κατάστασης, καθώς και το γεγονός ότι η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή της Κύπρου στην ευρωζώνη, τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Ο κ. Ζάιμπερτ είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για τις προθέσεις της Κύπρου αναφορικά με την κάλυψη του ελλείμματος στα δημόσια έσοδα, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη.

Πρόσθεσε όμως ότι η Γερμανία θέλει την Κύπρο στην ευρωζώνη, αλλά θα πρέπει να τηρούνται οι αρχές και οι κανόνες. Την εκτίμηση ότι τελικά θα γίνει συμβιβασμός, η Κύπρος θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και οι αναταράξεις στην αγορά θα αποδειχθούν περιορισμένες, προβαίνει σε ανάλυση της η Deutsche Bank.

Σύμφωνα με την έκθεση (“The House View”, 21 Μαρτίου) που υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικoύ ομίλου, David Folkerts Landau οι επιλογές της κυπριακής κυβέρνησης είναι να ψηφίσει υπέρ μίας μορφής κουρέματος των καταθέσεων, επαναφέροντας ουσιαστικά στο προσκήνιο την αρχική συμφωνία του Eurogroup, να βρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ή να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για μία νέα συμφωνία.

Ωστόσο με δεδομένο ότι οι δύο τελευταίες εναλλακτικές έχουν περιοριστεί δραματικά τις τελευταίες ώρες αρχίζει και συζητείται και πάλι το αρχικό σχέδιο, ίσως με κάποιες αλλαγές.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, αν και η επιβολή τέλους στις καταθέσεις, δημιουργεί ένα αρνητικό προηγούμενο και θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες, αφού αυξάνει την αβεβαιότητα για τις μη εγγυημένες καταθέσεις σε όλη την Ευρωζώνη και αυξάνει το ρίσκο φυγής τους από τις πιο αδύναμες χώρες…
 

Λουξεμβούργο: Η Κύπρος δεν πρέπει να χρεοκοπήσει

«Πρέπει να βοηθήσουμε την Κύπρο – είναι και προς το συμφέρον μας. Η χώρα δεν πρέπει να χρεοκοπήσει» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Βερολίνου rbb και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να διαταραχθεί συνολικά η αξιοπιστία της Ευρωζώνης.

Ο κ. Φρίντεν επισήμανε ότι το Eurogroup επιμένει ότι το σύνολο του ποσού συμμετοχής της Κύπρου στο σχέδιο διάσωσης πρέπει να ανέρχεται στα 5,8 δισ. ευρώ, διευκρίνισε ωστόσο ότι η Λευκωσία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες από το δικό της σχέδιο και τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στο οικονομικό μοντέλο της χώρας.

Ανέφερε, ακόμα, ότι ο ίδιος θα υποδεχόταν ως θετική εξέλιξη τη συμμετοχή της Ρωσίας στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου

Πηγή:protothema.gr

#Tags: Κύπρος

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.