, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Θα τινάξουμε στον αέρα τη συνεδρίαση του Οργανισμού Ρυθμιστικού"


“Με νύχια και με δόντια θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε αδόμητη την παραλιακή ζώνη στο Καραμπουρνάκι”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που ολοκληρώθηκε πριν λίγο, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο οποίος δήλωσε, ακόμη, πως τόσο ο ίδιος όσο και ο λαός της Καλαμαριάς «είμαστε αποφασισμένοι να τινάξουμε στον αέρα τη συνεδρίαση του Οργανισμού Ρυθμιστικού την ερχόμενη Δευτέρα, αν δεν ανασταλούν οι οικοδομικές εργασίες στην περιοχή. Καλώ τους Καλαμαριώτες να είμαστε όλοι εκεί».
Όπως ανέφερε ο κ.Μπακογλίδης, ο δήμος Καλαμαριάς ζήτησε με αίτημά του στον Οργανισμό, αναστολή των εργασιών στο συγκεκριμένο οικόπεδο, που όπως είναι γνωστό ανοικοδομείται, έπειτα από δικαστική απόφαση που δικαίωσε τους ιδιοκτήτες. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη αλλά – προς έκπληξη όλων – η συζήτηση δεν μπήκε επί της ουσίας και ο Οργανισμός παρέπεμψε το θέμα στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στην Καλαμαριά.
«Πολεμάμε ενάντια στα τεράστια οικονομικά συμφέροντα και ενάντια στην εισηγητική έκθεση του Οργανισμού Ρυθμιστικού. Έχουμε, όμως, σοβαρά επιχειρήματα και ισχυρά στοιχεία για να νικήσουμε και να καταφέρουμε να διατηρήσουμε αδόμητο το παραλιακό μας μέτωπο. Εφόσον έχουμε τη βούληση να μετατρέψουμε την περιοχή σε χώρο πρασίνου, να είστε σίγουροι πως θα βρούμε τη λύση», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αναγνωρίζει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και είναι έτοιμος να συζητήσει θέματα αποζημιώσεων.
Αναφερόμενος στην εισήγηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού, χαρακτήρισε, κατάπτυστη και προσβλητική την άποψή του για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο έθεσε, μάλιστα, υπόψη των δημοσιογράφων: «Προτείνεται η αποδοχή της ένστασης των ενδιαφερομένων διότι, από τον Πίνακα Π.3.8.2. «Ανάγκες σε κοινωνική υποδομή για την πολεοδομική ενότητα 2» στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, προκύπτει ότι οι χώροι πρασίνου υπερκαλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων της ΠΕ. Επίσης από τον Πίνακα Π.3.9 «Επάρκεια αναγκών σε κοινωνική υποδομή του δήμου Καλαμαριάς για τον πληθυσμό χωρητικότητας (103.038 κατ.)» προκύπτει ότι οι χώροι πρασίνου στο σύνολο των ΠΕ του δήμου, μαζί με τους μεγάλους χώρους εκτός των ΠΕ1-18 καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού (Σύνολο αναγκαίας γης :412.152 τ.μ. Σύνολο διατιθέμενης γης:702.300 τ.μ.).
«Βρεθήκαμε προ εκπλήξεως» σημείωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων – Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Δεν είναι δυνατόν να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα απέναντι στον Οργανισμό Ρυθμιστικού που είναι υποχρεωμένος να μας υποστηρίξει». «Είναι μια αντίφαση πρωτοφανής»,  είπε χαρακτηριστικά. Πρόκειται για ένα μείζον πολιτικό πρόβλημα που ξεκινά από την Καλαμαριά αλλά αφορά όλη τη Θεσσαλονίκη, για το οποίο πρέπει να πάρουν θέση τόσο οι δυο Υπουργοί του υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, όσο και οι βουλευτές της πόλης», σημείωσε και συμπλήρωσε πως δεν μπορεί τη στιγμή που έχει προκύψει ένα τόσο σοβαρό θέμα η Πολιτεία να κρατάει τον Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, ακέφαλο.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Καλαμαριάς την προηγούμενη Δευτέρα αποφασίστηκε ομόφωνα:
– Να γίνει δεκτή η υποβληθείσα, από δημότες και κατοίκους του δήμου Καλαμαριάς κατεπείγουσα αίτηση για την αναστολή εκτέλεσης, μέχρι την έκδοση απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης.
– Να ζητηθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΡ.ΘΕ. να γνωμοδοτήσει, το συντομότερο δυνατό, υπέρ της αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών και οικοδομικών εργασιών (άρθρο 4 Ν.1337/1983), σε ολόκληρη την περιοχή της υπό έγκριση «Αναθεώρησης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου δήμου Καλαμαριάς»
– Να ζητηθεί από τον Υπουργό ΠΕ.Κ.Α.  η  έκδοση Απόφασης για την τρίμηνη αναστολή των οικοδομικών εργασιών, σε ολόκληρη την περιοχή της υπό έγκριση «Αναθεώρησης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου δήμου Καλαμαριάς»
– Να κοινοποιήσει, άμεσα, την παρούσα απόφαση στους δικαιούχους των προαναφερόμενων υπ’ αριθ. 37/4-9-2012 και 38/4-9-2012 Αδειών Οικοδομής και να τους καλέσει σε ακρόαση, εντός των νομίμων προθεσμιών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.