, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θερμότερη η γη κατά 80%

 γη Η Γη στις ημέρες μας είναι θερμότερη σε σχέση με το 80% της περιόδου που έχει μεσολαβήσει από την τελευταία εποχή των παγετώνων, όπως καταδεικνύει μελέτη ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Όρεγκον και του Χάρβαρντ, ενώ οι ρυθμοί αλλαγής της θερμοκρασίας επιταχύνονται.

 Η έρευνα δημοσιεύτηκε  στο νέο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Science.

Παράλληλα, τα ευρήματα των μελετητών καταδεικνύουν πως οι ρυθμοί αλλαγής της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας επιταχύνονται, συμβάλλοντας στην αντίκρουση των επιχειρημάτων ότι η κλιματική αλλαγή «που βιώνουμε σήμερα αποτελεί μέρος μίας φυσικής κλιματικής μεταβλητότητας», όπως δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Σον Μάρκοτ, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας.

 «Από το 1900 έως το 2000, πήγαμε από το κρύο άκρο του φάσματος στο θερμό άκρο του φάσματος. Οι ρυθμοί αλλαγής που βλέπουμε είναι χωρίς προηγούμενο», συμπλήρωσε ο κ. Μάρκοτ.  «Η Γη θα έπρεπε να γίνεται ψυχρότερη, αλλά αυτό δεν συμβαίνει».

 Η εν λόγω έρευνα βασίζεται στην εκτενέστερη «ανοικοδόμηση» θερμοκρασιών που έχουν σημειωθεί στη Γη κατά τα τελευταία 11.300 χρόνια, και  σε καταγεγραμμένα στοιχεία από τα τελευταία 2.000 έτη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.