, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης στη γυναίκα που χθες εγκατέλειψε τα δύο ανήλικα

Σε συνολική ποινή φυλάκισης 24 μηνών, με 3ετή αναστολή, καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, η 25χρονη που εγκατέλειψε χθες το μεσημέρι τα δύο ανήλικα ανίψια της, έξω από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στην Καλαμαριά.
Η -σερβικής καταγωγής- κατηγορούμενη που ζει στις Σέρρες και -κατά δήλωσή της- εργάζεται ως ιερόδουλη, κρίθηκε ένοχη για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, κατά συρροή, ενώ μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερη.
Η ίδια, στην απολογία της είπε, ότι η αδελφή της -και μητέρα των παιδιών- της παρέδωσε τον προηγούμενο μήνα για φύλαξη τα ανήλικα -ένα κοριτσάκι 1,5 έτους κι ένα αγοράκι 3,5 ετών- επειδή εκείνη οδηγήθηκε στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα των Θηβών για διακεκριμένες κλοπές, ενώ κι ο πατέρας τους είναι έγκλειστος στις φυλακές Διαβατών.
«Στις αρχές είχα κάποια βοήθεια από μία θεία μου, αλλά επέστρεψε στη Σερβία. Δεν είχα τη δυνατότητα να τα κρατήσω μόνη μου» επισήμανε.
Όπως ανέφερε, σκόπευε να απευθυνθεί στην πρεσβεία της Σερβίας προκειμένου να «στείλουμε τα παιδιά στους παππούδες στην πατρίδα μου, αλλά δεν διέθεταν ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, καθώς το κοριτσάκι έχει δηλωθεί με ψεύτικο όνομα και το αγοράκι δεν είναι καθόλου δηλωμένο».
Στη συνέχεια, η 25χρονη περιέγραψε στο δικαστήριο τις ενέργειες στις οποίες προέβη τις τελευταίες μέρες, αναζητώντας τρόπο να εξασφαλίσει στέγη και φροντίδα για τα παιδιά σε κάποια υπηρεσία πρόνοιας.
«Απευθύνθηκα τηλεφωνικά στο “Χαμόγελο του Παιδιού” απ’ όπου με παρέπεμψαν σε αστυνομικό τμήμα. Πήγα την Μ. Παρασκευή στο ΑΤ Μενεμένης μαζί με τα παιδιά κι από ’κει με έστειλαν στην Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης».
Όπως πρόσθεσε η ίδια, χθες το πρωί -λίγες ώρες πριν εγκαταλείψει τα δύο ανήλικα- επισκέφθηκε την Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, όπου όμως, σύμφωνα με τον ισχυρισμό της, έλαβε την απάντηση από το αρμόδιο γραφείο, ότι ο εισαγγελέας απουσιάζει, ενώ την προέτρεψαν να κλείσει ραντεβού στο τέλος του μήνα.
«Απελπίστηκα, φοβήθηκα, δεν ήξερα τι να κάνω. Δεν μπορούσα να προσφέρω τίποτα στα παιδιά. Έχω μετανιώσει για την πράξη μου, ήταν λάθος και το κατάλαβα» πρόσθεσε στην απολογία της.
Λίγο νωρίτερα διαβάστηκαν οι καταθέσεις ενός αστυνομικού κι ενός πολίτη που αντίκρισαν τα εγκαταλελειμμένα ανήλικα στην αυλή της εκκλησίας. Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν, το κοριτσάκι βρισκόταν σε παιδικό καροτσάκι και δίπλα είχε ένα μπουκαλάκι με γάλα και λίγο φαγητό, ενώ ο αδελφός της περιφερόταν στην αυλή κι έκλαιγε.
Τα ανήλικα μεταφέρθηκαν αρχικά στο Τμήμα Ασφαλείας Καλαμαριάς και στη συνέχεια στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» όπου διαπιστώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία τους. Εξακολουθούν να βρίσκονται στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, ενώ δρομολογούνται οι διαδικασίες μεταφοράς τους σε κάποιο ίδρυμα φιλοξενίας ανηλίκων.
πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.