, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Oι επισκέψεις στους εικαστικούς χώρους που πρέπει να κάνετε

Επιμέλεια: Φ.Βλαστού
LAS INCANTADAS, ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ
Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης «Las Incantadas, οι Μαγεμένες. Ένα μνημείο σαν παραμύθι» στο προστώο  του Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.
Οι αμφίγλυφοι πεσσοί της Στοάς των Ειδώλων, γνωστοί ως Incantadas ή Μαγεμένες, που το 1864 μεταφέρθηκαν στο Λούβρο και επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη ως πιστά αντίγραφα τον Σεπτέμβριο του 2015, θα εκτίθενται πλέον στο προστώο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Οι Μαγεμένες χρονολογούνται στο τέλος του 2ου ή στις αρχές του 3ου αι. μ.Χ. και τοποθετούνται  κάπου ανάμεσα στην Παναγία Χαλκέων, τα Λουτρά Παράδεισος και στον Άγ. Νικόλαο, στον άξονα της σημερινής οδού Αριστοτέλους. Κατά το παρελθόν αποτελούσαν
ΤΡΕΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
Η περιοδική έκθεση «Τρεις μικρές ιστορίες από τη Φλωρεντία | Tre piccole storie Fiorentine», του Ιταλού φωτογράφου Sergio Garbari στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και το φουαγιέ. Διάρκεια: έως και την Κυριακή 24 Σεπμτεβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.
Η έκθεση περιλαμβάνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που παρουσιάζονται σε τρεις θεματικές ενότητες: η πρώτη περιλαμβάνει φωτογραφίες των γλυπτών του Michelangelo Buonarroti, η δεύτερη φωτογραφίες των κήπων Μπόμπολι και η τρίτη φωτογραφίες προσώπων αγαλμάτων του 19ου αιώνα που παρουσιάζουν εξέχουσες προσωπικότητες της Φλωρεντίας στο πέρασμα των αιώνων. Η έκθεση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.
ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ/ΛΑΜΠΡΟΥ/ΜΠΑΛΑΣ/ΜΠΕΝΦΟΡΑΔΟ
Έκθεση των Ιάσονα Κοντογιάννη, Δημήτρη Λάμπρου, Φώτιου Μπάλα, Σαυίδ Μπενφοράδο στη γκαλερί «Λόλα Νικολάου». Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 7 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00 – 20.00 και Τετάρτη, Σάββατο: 12:00 -15:00. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.
ΣΙΩΠΛΗΛΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ
Η έκθεση Ζωγραφικής – εγκατάσταση του Σταύρου Παναγιωτάκη με τίτλο «Σιωπηλές Αφηγήσεις» παρουσιάζεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Ημέρες και ώρες: από Δευτέρα έως Παρασκευή 18:00- 21:00 και Σάββατο 10:00-13:00. Η είσοδος είναι δωρεάν στο κοινό.
Με αφορμή το μεταναστευτικό ζήτημα η εικαστική εγκατάσταση, εστιάζει στις ακούσιες και εξαναγκαστικές μεταγγίσεις των πληθυσμών.  Πρόκειται για μια σειρά έργων που δημιουργήθηκαν το 2016 και 2017 από ποικίλα υλικά (χαρτί, μουσαμάς, ακρυλικά, μέταλλο, ζελατίνες, πλαστικά χρψστικές ύλες κλωτές, σύρμα κλπ.). Η εγκατάσταση δημιουργήθηκε με τη λογική της σύνθεσης ενός  συνολικού έργου στο χώρο και το χρόνο, αντιστρέφοντας τη σχέση μεταξύ αντικείμενου-υποκείμενου, διαμέσου των μηχανισμών της διάδρασης, προκαλώντας μία βιωματική εμπειρία στο θεατή.
ΦΩΣ ΕΚ ΤΩΝ ΕΝΔΟΝ
Η αναδρομική έκθεση «Φως εκ των ένδον» θα φιλοξενηθεί στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, έως και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου. Ημέρες και ώρες: από Δευτέρας έως Παρασκευή και Κυριακή 9:00-14:00. Η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό.
Ο καλλιτέχνης γεννημένος στη Θεσσαλονίκη Συγκαταλέγεται στους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους με ιδιαίτερη προβολή στην Ιταλία. Σε όλη την πορεία του ζωγραφίζει ακατάπαυστα με το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό του στυλ. Η τέχνη του είναι ένας συνδυασμός εικονιστικής και αφηρημένης ζωγραφικής με εξπρεσιονιστική έμφαση και ένταση στο χρώμα. Αγκαλιάζει την ιστορία της τέχνης με αποτέλεσμα ένα μοναδικό εκλεκτικισμό που συνδυάζει σουρεαλιστικά, συμβολικά και αλληγορικά στοιχεία. Τοποθετεί τον άνθρωπο στο κέντρο και δίνει ένα ισχυρό προβάδισμα στο συναίσθημα, στο όραμα και στη φαντασία. Ανατέμνει τα σημαντικότερα κεφάλαια της ζωής και του θανάτου, της ψυχής και του έξω κόσμου, της αγωνίας και της ελπίδας. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, σε πινακοθήκες, μουσεία, αίθουσες τέχνης, κέντρα πολιτισμού και σε ιδιωτικές γκαλερί. Οι δημιουργίες του βρίσκονται σε Δημοτικές Πινακοθήκες, στην Πινακοθήκη της Σχολής Καλών Τεχνών στη Φλωρεντία, στο Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη Πιερίδη, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σ ΤΟΙΧΟΙ ΠΟΥ ΕΚΡΥΒΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑΣ
Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017, στις 20:00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών η έκθεση ζωγραφικής της Λίλας Παπούλα «Σ τοίχοι που έκρυβαν το πρόσωπό μας». Ημέρες και ώρες: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-14:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00 και Τετάρτη 17:00-21:00. Τιμή εισόδου: 5 ευρώ και 2.5 ευρώ το μειωμένο.
Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στον πρώτο όροφο του Τελλογλείου, περιλαμβάνει περίπου 45 έργα (μικτή τεχνική) της καλλιτέχνιδoς. Μεγάλος αριθμός των έργων παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.  Αφετηρία γι’ αυτήν την καινούργια της δουλειά αποτελεί το ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη [Εκεί…]. Την έκθεση πλαισιώνουν φωτογραφίες και ένα video της καλλιτέχνιδoς. Η έκθεση διοργανώνεται από το Τελλόγλειο Ίδρυμα στο πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και, όπως όλες οι εκθέσεις του Τελλογλείου, θα συνοδεύεται από εκπαιδευτικά προγράμματα, ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης, από ξεναγήσεις για ενήλικες και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.