, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Θωρακίζεται αντιπλημμυρικά η Πυλαία με 2.000.000 ευρώ από… ΕΣΠΑ!

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης “Σε μια εποχή που χρηματοδοτήσεις από την ελληνική πολιτεία συρρικνώνονται δραματικά, εμείς συνεχίζουμε με σταθερότητα και επίμονη δουλειά, την ανίχνευση και αξιοποίηση άλλων χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων…”
Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε η μελέτη του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη για την αντιπλημμυρική προστασία του ρέματος Σταγειρίτη, βάζοντας σε ράγες υλοποίησης ένα σημαντικό πρόβλημα της περιοχής της Πυλαίας. Ο συγκεκριμένος δήμος – όπως σημειώνουν κάτοικοι της περιοχής στην karfitsa – για άλλη μια φορά έδειξε αντανακλαστικά και κατέθεσε τεκμηριωμένη πρόταση στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος κεντρικής Μακεδονίας με άξονα προτεραιότητας «την προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και των διαχείρισης κινδύνων».
Η πρόταση, που εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.912.000 ευρώ και θα αφορά στοχευμένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στο ρέμα Σταγειρίτη από την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη μέχρι την περιφερειακή τάφρο. Έτσι θωρακίζεται αντιπλημμυρικά η περιοχή και λύνεται ένα πρόβλημα που λόγω των φετινών έντονων βροχοπτώσεων είχε προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους των πολυκατοικιών που βρίσκονται πίσω από τον ιερό Ναό του Αγίου Χριστόφορου αλλά και για τον ίδιο τον Ιερό Ναό. Η πρόταση περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων έργων ώστε να επιτευχθεί η ορθή υδραυλική λειτουργία του ρέματος και η διατήρηση της ανοικτής κοίτης του, ενώ συμβάλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.
Τα έργα θα ξεκινήσουν κοντά στη διασταύρωση του ρέματος Σταγειρίτη με την οδό 17 Νοέμβρη και θα τελειώνουν λίγο πριν την συμβολή των ρεμάτων Σταγειρίτη και Ελαιορέματος με την περιφερειακή τάφρο. Το συνολικό μήκος της διευθετούμενης κοίτης ανέρχεται στα 748 μέτρα και περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων την κατασκευή ανοικτής ορθογωνικής τάφρου επενδυμένης με συρματοκιβώτια και κιγκλιδώματα προστασίας, έργα αντιστήριξης των πρανών της κοίτης του ρέματος στη θέση του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου με τα απαραίτητα έργα διαμόρφωσης και τον καθαρισμό της κοίτης και των πρανών στη συμβολή των ρεμάτων Σταγειρίτη, Ελαιορέματος και της περιφερειακής τάφρου από τη βλάστηση, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη απορροή των υδάτων.
«Ο δήμος μας αξιοποιεί για άλλη μια φορά ένα “παράθυρο ευκαιρίας” που άνοιξε με την πρόσκληση του επιχειρησιακού προγράμματος του ΕΣΠΑ κεντρικής Μακεδονίας, υποβάλλοντας τεκμηριωμένη πρόταση. Σε μια εποχή που χρηματοδοτήσεις από την ελληνική πολιτεία συρρικνώνονται δραματικά, εμείς συνεχίζουμε με σταθερότητα και σοβαρή δουλειά, την ανίχνευση και αξιοποίηση άλλων χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων. Είτε για να πετύχουμε αναπτυξιακούς στόχους είτε για να δημιουργήσουμε νέες εστίες πολιτισμού, είτε όπως στην περίπτωση του ρέματος Σταγειρίτη να θωρακίσουμε αντιπλημμυρικά μια περιοχή. Με την διευθέτηση του ρέματος πετυχαίνουμε έναν από τους σημαντικότερους στόχους για την αντιπλημμυρική προστασία της αστικής περιοχής της Πυλαίας και ενισχύουμε την ποιότητα της ζωής των δημοτών μας. Σε αυτό τη ρότα θα συνεχίσουμε», τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτης Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Το έργο αυτό συμπληρώνει μια… σειρά αντιπλημμυρικών έργων για την Πυλαία που ολοκλήρωσε η διοίκηση Καϊτεζίδη – τα τρία τελευταία χρόνια – όπως το τεράστιο αντιπλημμυρικό δίκτυο στο κέντρο της Πυλαίας (Εγνατία – Δελφών κλπ.) άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ, στο Τρίστρατο, στα Πυλαιώτικα κλπ. που έλυσαν σοβαρότατα πλημμυρικά προβλήματα που ταλαιπωρούσαν για δεκαετίες την Πυλαία…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.