, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θ. Σκορδάς: «Κάθε ευρώ που πέφτει στην αγορά είναι καλοδεχούμενο»

skordasΣυνέντευξη στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο-

Σε σημαντικές διαπιστώσεις ότι, παρά τη δεινή οικονομική συγκυρία, η εορταστική αγορά εξελίσσεται ανοδικά, ποιοτικά και προς όφελος των πολιτών προβαίνει ο υφυπουργός Εμπορίου, Θανάσης Σκορδάς. Σημειώνει ότι στόχος του υπουργείου είναι να σταματήσουν αμέσως τα λουκέτα, να τονωθεί η αγορά, να διασφαλιστούν οι καλύτερες και ανταγωνιστικότερες συνθήκες, ενώ ήδη έχουν αποδώσει κατά πολύ οι έλεγχοι για την πάταξη του παραεμπορίου, της αισχροκέρδειας, καθώς και για την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων.

Πώς εξελίσσεται η εμπορική δραστηριότητα στην εορταστική αγορά; Έχετε ενδείξεις για αύξηση του κύκλου ρευστότητας και σε ποια προϊόντα παρατηρείται αυτή;

Η εμπορική δραστηριότητα εξελίσσεται φυσιολογικά. Οι Έλληνες, παρά τις δυσκολίες, κάνουν τα ψώνια τους για τις άγιες ημέρες και ετοιμάζονται για το κρίσιμο 2013. Είναι σαφές ότι η αγορά για το εορταστικό τραπέζι είναι φθηνότερη από προηγούμενες χρονιές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι συμπολίτες μας δεν δυσκολεύονται. Για τη ρευστότητα, αντιλαμβάνεστε ότι κάθε ευρώ που πηγαίνει στην αγορά είναι κέρδος, ωστόσο, την πραγματική αλλαγή περιμένουμε να τη δούμε μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ήδη, φέτος, για πρώτη φορά τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοικτά δύο Κυριακές μέσα στις γιορτές (23 και 30 Δεκεμβρίου), πράγμα που συμβάλλει στην αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας.

Γι’ αυτό, λοιπόν, προτείνετε προαιρετικό άνοιγμα των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές;

Ακριβώς. Υπάρχει πληθώρα μελετών σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, που αποδεικνύει ότι η διευρυμένη λειτουργία των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές έχει ως αποτέλεσμα τόσο την αύξηση της απασχόλησης όσο και τη μείωση των τιμών, πέρα φυσικά από την αυτονόητα καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Ήδη, ο εμπορικός κόσμος υποδέχεται θετικά την πρότασή μας. Υπάρχουν βέβαια και οι αντίθετες φωνές, κυρίως από συνδικαλιστικούς εκπροσώπους στην αγορά. Τις αντιλαμβάνομαι, αλλά δεν τις συμμερίζομαι. Τα στοιχεία που σας ανέφερα είναι καταλυτικά υπέρ της χρησιμότητας της πρότασής μας.

Τι είδους έλεγχοι γίνονται ώστε να αποφεύγονται και φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά και ποιοτικής υποβάθμισης των καταναλωτικών αγαθών, ιδίως των νωπών προϊόντων;

Οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και μπορώ να πω ότι εξαντλούμε τις δυνατότητες των υπηρεσιών του υπουργείου. Στο εξάμηνο κατά το οποίο έχουμε την ευθύνη της αγοράς, έχουμε ήδη δώσει δείγματα γραφής: Έχουμε επιβάλει πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για διάφορες αγορανομικές παραβάσεις, αλλάξαμε όλη την αγορανομική νομοθεσία και ενισχύσαμε τον εποπτικό ρόλο του κράτους. Τέσσερις μεγάλες υποθέσεις εναρμονισμένων πρακτικών αναδείχτηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μεταξύ των οποίων και μία που αφορούσε σε νωπά προϊόντα. Μειώσαμε τις τιμές στις κλειστές αγορές (κυλικεία κ.λπ.). Βλέπετε ότι με κάθε δυνατό τρόπο χτυπάμε την αισχροκέρδεια και γενικότερα τις παθογένειες της αγοράς που αποτελούν βασικό παράγοντα ακρίβειας. Πιστεύω ότι αυτό το πλέγμα πολιτικής που εφαρμόζουμε, δηλαδή συνεχείς θεσμικές παρεμβάσεις για προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου στις σημερινές ανάγκες της αγοράς, σε συνδυασμό με συνεχείς ελέγχους, έχει αρχίσει να κάνει φανερά τα αποτελέσματά του και στην εορταστική αγορά.

Πόσα κλιμάκια εποπτείας υπάρχουν αυτές τις ημέρες στην αγορά;

Είναι όλα τα κλιμάκια των υπηρεσιών του υπουργείου χωρίς εξαίρεση. Όμως, πρέπει να είμαι ξεκάθαρος: δεν αρκούν αυτοί οι καθημερινοί έλεγχοι που κάνουμε, ούτε τα πρόστιμα που συνεχώς επιβάλλουμε. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε επαγγελματίες και καταναλωτές ότι όλοι μας βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα και δεν υπάρχει περίπτωση να βουλιάξει ο διπλανός και να σωθούμε εμείς. Η κυβέρνηση αναπτύσσει μια στρατηγική που κάνει σύμμαχό της τον καταναλωτή, όπως στη δυνατότητα να αποχωρεί κανείς από ένα κατάστημα χωρίς να πληρώσει, εάν δεν του έχουν προσκομίσει νόμιμο παραστατικό. Θέλω να πω ότι όσα κλιμάκια εποπτείας κι αν βγουν στην αγορά, αν εμείς οι ίδιοι δεν πάρουμε την υπόθεση της εξυγίανσης στα χέρια μας, δεν πρόκειται να δούμε ορατά αποτελέσματα. Γιατί, όλοι το καταλαβαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν δίπλα από κάθε εμπορική πράξη να υπάρχει κι ένα συνεργείο της πολιτείας. Υπεύθυνοι για την αλλαγή της νοοτροπίας είμαστε όλοι μας και ο καθένας μας ξεχωριστά.

Ποια εικόνα έχετε διαμορφώσει για την κίνηση στις ημιαστικές και περιφερειακές αγορές μετά την εκταμίευση των πόρων των αγροτικών επιδοτήσεων;

Όπως σας είπα, κάθε ευρώ που πέφτει στην αγορά, σε συνθήκες ύφεσης και έλλειψης ρευστότητας, είναι καλοδεχούμενο. Οι άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου, οι εργάτες του μόχθου, είδαν παραμονές των Χριστουγέννων τα χρήματα των επιδοτήσεων να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους. Αυτό θα τονώσει τις τοπικές αγορές, αλλά εμείς στην κυβέρνηση δεν επαναπαυόμαστε σε αυτό. Πρέπει να προχωρήσουμε σε θαρραλέες μεταρρυθμίσεις και στον αγροτικό τομέα, ενισχύοντας την πρωτογενή παραγωγή και την εξωστρέφεια. Η φύση μάς έχει χαρίσει ένα μοναδικό κλίμα, που ευνοεί πάρα πολλές καλλιέργειες, καθώς επίσης και τον τουρισμό. Πρέπει να επενδύσουμε ως χώρα, ως κοινωνία και ως οικονομία σε αυτά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Η επιχείρηση αναβίωσης με αναπτυξιακούς όρους της ελληνικής υπαίθρου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, που θα ξανακάνει την Ελλάδα μια χώρα παραγωγής πλούτου, ανταγωνιστική και εξωστρεφή. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή, δεν υπάρχει αλληλεγγύη και, σε τελική ανάλυση, δεν υπάρχει προοπτική.

Πώς εξελίσσεται η μάχη στο μέτωπο κατά του παραεμπορίου και ποια αποτελέσματα υπάρχουν;

Το Συντονιστικό Κέντρο κατά του παραεμπορίου, που δημιουργήσαμε, συνεχίζει εντατικά το έργο του. Περίπου 28.000 προϊόντα παραεμπορίου εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν από τους ελέγχους της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων της Αγοράς, κατά τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του Κέντρου. Πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις σε παράνομες αποθήκες απομιμητικών προϊόντων, λαϊκές αγορές, καταστήματα και σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς υπό τον συντονισμό του ΣΥΚΑΠ και με συμμετοχή της Υπηρεσίας Ελέγχου της Αγοράς, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών των κατά τόπους δήμων. Και η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτη. Εγώ έχω πει ξεκάθαρα την άποψή μου: είμαι με τον Έλληνα έμπορο, που πασχίζει καθημερινά να τα φέρει βόλτα, να λειτουργήσει το κατάστημά του, να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του προς τους υπαλλήλους του και την πολιτεία. Σε αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια δεν μπορεί να έχει κανέναν έξω από το κατάστημά του που να τον δυσκολεύει παραπάνω.

Αναδημοσίευση: Paraskhnio.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.