, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ιδιωτικοποιείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ;


Σε κυβερνητική Α.Ε., μετατρέπουν ξαφνικά το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποσκάπτοντας τον δημοσιογραφικό χαρακτήρα και την αξιοπιστία του, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν παράθυρο για τη συγχώνευση του με την ΕΡΤ, στην κατεύθυνση του σχεδίου Μόσιαλου για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων ΜΜΕ.
 
Ειδικότερα με διάταξη νόμου, σε μορφή τροπολογίας που έχει επεξεργαστεί το γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου, και υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομίας Ι. Στουρνάρας και Επικρατείας Δ. Σταμάτης γίνεται πλήρης ΔΕΚΟ, τροποποιώντας το Προεδρικό Διάταγμα 191/2008, που είναι το καταστατικό του.
 
Το κείμενο της τροπολογίας έχει ήδη αποσταλεί από τον αρμόδιο υπουργό στα γραφεία και των άλλων δύο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη τους.
 
Στο ΠΑΣΟΚ το εξετάζει ήδη ο νομικός σύμβουλος του Προέδρου, ενώ στη ΔΗΜΑΡ εξετάσθηκε ήδη από την γραμματεία της συνδικαλιστικής παράταξης των δημοσιογράφων, όπου εκφράσθηκαν κάποιες πρώτες επιφυλάξεις κυρίως από στελέχη της ΕΡΤ από ο ενδεχόμενοι νέας μείωσης του ανταποδοτικού τέλους και μετατάξεων η απολύσεων , που μπορεί να επιφέρει η οποία συγχώνευση.
 
Με την τροπολογία που έχει επεξεργασθεί το γενικό λογιστήριο:
 
– Ο Πρόεδρος Γενικός Διευθυντής αντικαθίσταται από διευθύνοντα σύμβουλο, που δεν προβλέπεται να είναι υποχρεωτικά δημοσιογράφος, ούτε αναφέρονται ειδικά προσόντα (πτυχία , εικοσαετής προϋπηρεσία σε ΜΜΕ σε διευθυντικές θέσεις κλπ) ούτε βεβαίως δημόσια προκήρυξη.
– Δημιουργείται νέα θέση Προέδρου Δ.Σ., αυξάνοντας το κόστος λειτουργίας του, χωρίς να περιγράφεται και ο ρόλος του
– Προωθείται η συγχώνευση του ΑΠΕ- ΜΠΕ με την ΕΡΤ, αφού με ειδικό άρθρο στη τροπολογία προβλέπει η συνένωση του πρακτορείου με άλλη ΔΕΚΟ, προφανώς την ΕΡΤ, όπου ο διευθύνων σύμβουλος , μπορεί, κατ΄ εξαίρεση να συμμετέχει ως μέλος του ΔΣ ή και αντίστροφα, προφανώς για να υπάρξει από κοινού χρηματοδότηση η κάλυψη των όποιων αναγκών από το ήδη μειωμένο ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ.
– Αλλάζει δήθεν τη σύνθεση του Δ.Σ. σε επταμελή, η οποία όμως είναι ήδη επταμελής από τον Μάρτιο του 2012.
– Καταργεί το άρθρο 10, που προβλέπει ως αναπληρωτή Πρόεδρο τον Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μακεδονίας, το οποίο όμως συγκεκριμένο άρθρο έχει τροποποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2011 και έχει καταργήσει τη θέση του αναπληρωτή Προέδρου.
– Προκαλεί τεράστια λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα αφού με την επιβολή ωραρίων θα οδηγηθεί σε δεκάδες προσλήψεις.
– Δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ιδιαίτερο εργασιακό καθεστώς που απαιτείται για τους δημοσιογράφους, σε εφαρμογή όσων προβλέπει ΠΝΠ, που μέχρι τώρα, εξαιρεί την δημοσιογραφική ιδιότητα από την δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία και το ενιαίο μισθολόγιο με ότι αυτό συνεπάγεται για νέες περικοπές στους μισθούς και καταργεί έτσι τις ΣΣΕ της ΕΣΗΕΑ.
 
Πρόκειται στην ουσία για φωτογραφική τροπολογία μόνο και μόνο για την αντικατάσταση, με νόμο, πρωτοφανές στα χρονικά, του σημερινού προέδρου γενικού διευθυντή, πριν λήξει η θητεία του. Είναι τόσο προσχηματική η διάταξη μετατροπής του πρακτορείου σε ΔΕΚΟ που ο συντάκτης της τροπολογίας «ξέχασε» να προβλέψει ακόμα και την τοποθέτηση Εσωτερικού Ελεγκτή.
 
Το θέμα που προκαλείται σε βάρος των εργαζομένων με νέες μειώσεις μισθών και της υπονόμευσης των δημόσιων ΜΜΕ έθεσε στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκπρόσωπος της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να συζητηθεί και στην κοινή συνάντηση, ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ και ΠΟΣΠΕΡΤ με αφορμή τις εξελίξεις και στην ΕΡΤ, την τύχη των συμβασιούχων αλλά και τις περικοπές στο ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν οι καταναλωτές για την δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλά ήδη το 25 % διοχετεύεται για να καλύψει τρύπα του κρατικού προϋπολογισμού.
 
zougla.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.