, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ισπανία:«Πάγωσαν» για δύο χρόνια οι εξώσεις

Tέλος δίνεται στην Ισπανία για τα επόμενα δύο χρόνια,  και μετά από δύο αυτοκτονίες μέσα σε 15 ημέρες, στις εξώσεις ακινήτων. Οι αυτοκτονίες που προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις ήταν η τελευταία «σταγόνα του ποτηριού»  αφού οι ισπανικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι «παγώνουν» για δύο χρόνια τις εξώσεις από υπερχρεωμένες ιδιοκτησίες για τους πλέον ευάλωτους. Περίπου 350.000 οικογένειες έχουν υποστεί έξωση αφότου «έσκασε» η φούσκα των ακινήτων στην Ισπανία το 2008.
Η Ισπανική Ένωση Τραπεζών (AEB) ανακοίνωσε πως έλαβε «τη δέσμευση όλων των μελών της, για ανθρωπιστικούς λόγους και στο πλαίσιο της κοινωνικά υπεύθυνης πολιτικής τους, να μπλοκάρουν τις εξώσεις για τα δύο επόμενα χρόνια, στις περιπτώσεις ακραίας ανάγκης», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζονται τα κριτήρια βάσει των οποίων προσδιορίζονται αυτές «οι περιπτώσεις ακραίας ανάγκης», αλλά αναφέρεται πως η απόφαση ελήφθη λόγω «της κοινωνικής ανησυχίας που προκαλείται από τις εξώσεις ιδιοκτητών». Η ανακοίνωση αυτή γίνεται ενώ η κυβέρνηση αναμενόταν να παρουσιάσει σήμερα προτάσεις στη σοσιαλιστική αντιπολίτευση για να συμφωνήσουν σε επείγοντα μέτρα στον τομέα αυτό.
Το θέμα πήρε τις τελευταίες εβδομάδες δραματική τροπή, καθώς μέσα σε 15 ημέρες αυτοκτόνησαν δύο ιδιοκτήτες που επρόκειτο να υποστούν έξωση. Το γεγονός προκάλεσε διαδηλώσεις, κυρίως στη Μαδρίτη, όπου εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας «τραπεζίτες δολοφόνοι».
Πηγή:naftemporiki.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.