, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ι. Κουφίδης στην KARFITSA: «Θα υποστηρίξουμε την επιχειρηματικότητα στο νομό μας»

Τον οδικό χάρτη του συνδυασμού «Επιχειρούμε μαζί» για την ανάταξη της αγοράς της Χαλκιδικής παρουσιάζει στην Karfitsa ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου της περιοχής Γιάννης Κουφίδης. Επαγγελματίας ο ίδιος χρόνια, ασχολείται με τα κοινά εδώ και χρόνια αποφάσισε να ηγηθεί παράταξης και να διεκδικήσει την ηγεσία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Μεταξύ άλλων προτείνει ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, νέο πρότυπη οργάνωση δομής και λειτουργίας του Επιμελητηρίου και ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής του διακυβέρνησης.
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
Ποιο είναι το διακύβευμα των φετινών επιμελητηριακών εκλογών στην Χαλκιδική; Γιατί θέλετε να γίνετε πρόεδρος;
Η εκλογική αναμέτρηση των Επιμελητηρίων διεξάγεται σε μια ιστορική συγκυρία, πραγματικά κρίσιμη για την ελληνική επιχειρηματικότητα και την πραγματική οικονομία. Η περιορισμένη ρευστότητα, και το ασταθές-αντιαναπτυξιακό φορολογικό καθεστώς δημιουργούν σήμερα ισχυρές πιέσεις στην αγορά, και ένα γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας δυσκολεύονται πλέον, όχι να αναπτυχθούν, αλλά να ανταπεξέλθουν στις βασικές της υποχρεώσεις, απέναντι στους προμηθευτές, στις τράπεζες, και τους εργαζόμενούς της. Επιβάλλεται να παρθούν άμεσα αποφάσεις με διαφορετικά κριτήρια. Η μετάβαση από το μοντέλο του κρατισμού και της διαφθοράς που μας έφερε εδώ που είμαστε σήμερα, σε ένα μοντέλο της παραγωγής, και της επιχειρηματικής δράσης, δεν μπορεί να γίνει από μόνη της. Η ενεργοποίηση των υγιών δυνάμεων μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την ανάκτηση, της εδώ και χρόνια χαμένης ανταγωνιστικότητάς μας και τελικά για την έξοδο από την κρίση, διατηρώντας τις επιχειρήσεις του τόπου ανοιχτές, και ενεργές. Τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας απαιτούν ένα ενιαίο βηματισμό από όλους μας.  Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής οφείλει να βγει μπροστά, με ένα μείγμα πολιτικής, να διεκδικήσει και να υποστηρίξει με αποτελεσματικότητα τη επιχειρηματικότητα. Οι συνθήκες αυτές απαιτούν μια ουσιαστική, οργανωμένη και αξιόπιστη εκπροσώπηση των επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο. Για το λόγο αυτό, οι 87 νέοι και έμπειροι υποψήφιοι του συνδυασμού μας «Επιχειρούμε Μαζί» καταρτίσαμε ένα ψηφοδέλτιο αξιόμαχο, πολυσυλλεκτικό και έτοιμο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Εάν εκλεγείτε πρόεδρος ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε;
Σύμφωνα με την προγραμματική μας πρόταση, τα πρώτα βήματα γίνονται στην κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης των τριών πυλώνων: Οργάνωση- Παρεχόμενες Υπηρεσίες- Επικοινωνία. Με στόχο την πρότυπη οργάνωση της δομής, ξεκινάμε με την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου 4ετούς διάρκειας και με την κατάρτιση ετήσιου προγράμματος δράσης.  Αναφορικά με την υπηρεσιακή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών έχει προγραμματιστεί η αναμόρφωση – εξορθολογισμός του μητρώου των μελών και η ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με στόχο την πλήρη διοικητική εξυπηρέτηση των μελών εξ’αποστάσεως.  Επιπρόσθετα, η ίδρυση κα λειτουργία Κ.Ε.Επ. (Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία) παρέχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και υποστήριξης της καθημερινότητας των επαγγελματιών. Στα πλαίσια θεσμοθέτησης ενός νέου μοντέλου λειτουργίας των δομών, λήψης αποφάσεων και συνεργασιών, σχεδιάζουμε την έμπρακτη στήριξη της λειτουργίας  και την γνωμοδοτική δράση των δημοτικών επαγγελματικών οργανώσεων. Δίνουμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του επιμελητηρίου ως ενιαίο πυλώνα φιλοξενίας και προβολής όλων των δράσεων και των μελών των τοπικών κλαδικών συλλόγων. Η ίδρυση αυτοτελούς γραφείου Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων έχει στόχο να παρέχει οργανωμένα και αξιοκρατικά το δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφορία και στην δικτύωση καθώς και στην αναζήτηση συνεργασιών για όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου μας.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της Χαλκιδικής;
Οι  καθυστερήσεις και τα νομικά κενά της Πολιτείας σε βασικά θέματα όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός και η αυθαίρετη δόμηση, οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο,  η διαχείριση των χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και περιοχών NATURA, η αδυναμία ενσωμάτωσης του πολιτισμικού μας πλούτου στο εθνικό τουριστικό προϊόν που προσφέρουμε,  αλλά και οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές όπως ύδρευσης και πρόσβασης (οδικό δίκτυο, σιδηροδρομική και ακτοπλοϊκή σύνδεση κτλ) είναι πραγματικά ανασταλτικοί παράγοντες για την τουριστική ανάπτυξη. Η βραχεία διάρκεια της  τουριστικής περιόδου αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη προσέλκυση επενδύσεων που θα κατατάξουν τη Χαλκιδική ψηλά  ως παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.
Η Χαλκιδική είναι ο πιο τουριστικός νομός της Βόρειας Ελλάδας. Κάθε καλοκαίρι δέχεται εκατομμύρια επισκεπτών, χωρίς όμως να διαθέτει τις βασικές υποδομές. Ποιες είναι κατά την άποψή σας οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσει και μάλιστα άμεσα η Πολιτεία;
Στον τομέα των μεταφορικών δικτύων η οδική σύνδεση με την Εγνατία οδό, ο εκσυγχρονισμός του επαρχιακού δικτύου, η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, η κατασκευή λιμενικών υποδομών στην Ουρανούπολη, τουριστικών καταφυγίων και μαρίνων θα έδινε τόνωση στην τουριστική και εμπορική κίνηση της Χαλκιδικής. Η κατασκευή των δύο πολυσυζητημένων φραγμάτων στο Χαβρία και στον Ολύνθιο ποταμό αντίστοιχα, με τα ακόλουθα υδραυλικά έργα παροχέτευσης του νερού, σύμφωνα με τις μελέτες, προβλέπεται να δώσουν λύση υδροδότηση. Παράλληλα η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του νερού των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, στα πλαίσια μιας αειφορικής προσέγγισης  χρήσης των φυσικών πόρων, θα διασφάλιζε την ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της πρωτογενούς παραγωγής.
 
 
 
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.