, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κάθε 4 δευτερόλεπτα ένα νέο κρούσμα

1210463

Του Γιάννη Ιωαννίδη

Στο πλαίσιο της δημιουργίας ειδικών προγραμμάτων, στο υφυπουργείο Αθλητισμού καθορίσαμε στόχους και χαράξαμε αθλητικές προτεραιότητες. Βασιζόμενοι στις δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών για την εξέλιξη του σακχαρώδους διαβήτη, το Υφυπουργείο Αθλητισμού θέλει να συμβάλει στην πρόληψη όσο και στον περιορισμό των συνεπειών του σακχαρώδους διαβήτη στη χώρα μας. Αξιοποιώντας την τεράστια διεθνή και εσωτερική επιστημονική γνώση και σε συνεργασία με καταξιωμένους γιατρούς-διαβητολόγους και ενδοκρινολόγους καθώς και επιμορφωμένους καθηγητές φυσικής αγωγής πρόκειται να εφαρμόσουμε ειδικά προγράμματα αντιμετώπισης του διαβήτη μέσω της άσκησης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία μεταβολική διαταραχή και ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα υγείας σε παγκόσμια κλίμακα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου ανά τον κόσμο. Κάθε 10 δευτερόλεπτα σημειώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο 4 νέα κρούσματα διαβήτη ενώ ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του σακχαρώδη διαβήτη το 2030 θα ανέλθει ανά την υφήλιο πάνω από 360.000.000.

Όσον αφορά στη χώρα μας, η συχνότητα εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια ενώ σήμερα εκτιμάται πως ο αριθμός των διαβητικών ατόμων είναι πάνω από 1.000.000.

Ο διαβήτης κοστίζει στο υγειονομικό σύστημα της χώρας μας περίπου 15% επί των συνολικών δαπανών για την υγεία.

Σύμφωνα με ειδικούς ερευνητές και γιατρούς η άσκηση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1 και για την πρόληψη αλλά και θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Η άσκηση παράλληλα με τη διατροφή και τη φαρμακευτική αγωγή αποτελεί μία επιπλέον βοηθητική φαρέτρα για τη σωστή ρύθμιση του διαβήτη.

Το πρόγραμμα θα αξιοποιήσει την παγκόσμια γνώση και εμπειρία που έχουμε συλλέξει και κωδικοποιήσει από κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου καθώς και Ερευνητικά Κέντρα και στη χώρα μας θα λειτουργήσει σε πειραματική μορφή με την επίβλεψη γιατρών διαβητολόγων – ενδοκρινολόγων και καθηγητών φυσικής αγωγής.

Οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του προγράμματος θα αποφασιστούν από την οργανωτική επιτροπή η οποία θα συσταθεί σύντομα, θα είναι αδαπάνως για το δημόσιο και θα αποτελείται από εξειδικευμένους επιστήμονες κύρους. Επιπρόσθετα οι δαπάνες του προγράμματος για όργανα υψηλής τεχνολογίας που θα απαιτηθούν θα καλυφτούν από το ΕΣΠΑ χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Τα πειραματικά αποτελέσματα του προγράμματος για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη μέσω της άσκησης θα αξιοποιηθούν με εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων στον γενικό πάσχοντα πληθυσμό.

Είναι βέβαιο ότι η Πολιτεία μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά, παρ όλες τις οικονομικές δυσκολίες, σε αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε ευαισθησία για τον συνάνθρωπο και κοινωνικό πολιτισμό.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.