, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Κάποιοι θέλουν να βάλουν χέρι στο τζίρο των φαρμακείων»

“Στο στόχαστρο οικονομικών συμφερόντων που εποφθαλμιούν ένα κομμάτι από την πίτα του τζίρου τους βρίσκονται τα φαρμακεία”. Πρόκειται για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), μέρος των οποίων έχει ενταχθεί στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα) και μπορούν, βάσει απόφασης του υπουργείου Υγείας, να διατίθενται υπό προϋποθέσεις και από τα σούπερ-μάρκετ.
Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πώληση των ΜΥΣΥΦΑ από παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ κρούοντας τον κώδωνα για τους κινδύνους που εγκυμονεί κάτι τέτοιο για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα, φοβούνται ότι δεν αποκλείεται να φτάσουμε στο σημείο να δούμε σε σούπερ-μάρκετ ακόμη και προσφορές για… δύο ΜΥΣΥΦΑ στην τιμή του ενός ή με την αγορά ενός το δεύτερο δώρο, κάνοντας λόγο για εμπορευματοποίηση της υγείας.
Το σοβαρό αυτό ζήτημα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της 4ης επιχειρηματικής ημερίδας με θέμα “Επιχειρηματικές λύσεις και προοπτικές για το φαρμακείο” που διοργανώνει στις 4 και 5 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη, ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.) Θεσσαλονίκης. Η διημερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ). Ειδικότερα, την πρώτη μέρα της διημερίδας, από τις 19:00-21:00, θα υπάρχει στρογγυλό τραπέζι με θέμα “ΜΥΣΥΦΑ και ΓΕΔΙΦΑ: απειλές και ευκαιρίες για το φαρμακείο – ΣΥΦΑ: Ο σύμμαχος του φαρμακείου”. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το αναλυτικό πρόγραμμα της διημερίδας στην ιστοσελίδα http://syfathess-conference.gr/2017.
«Είμαι αντίθετος στην πώληση των ΜΥΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, διότι ο κίνδυνος για την υγεία είναι υπαρκτός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες και ότι ακόμη και το πιο φαινομενικά αθώο, μπορεί να έχει παρενέργειες και να προκαλέσει επιπλοκές στον ασθενή που το λαμβάνει είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με κάποια άλλα. Γι’ αυτό πρέπει να χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ο οποίος είναι ένας εκ των ομιλητών για το θέμα αυτό.
Παράλληλα, τονίζει ότι «υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να βάλουν χέρι στο τζίρο των φαρμακείων κι αυτό είναι το οικονομικό κομμάτι για το οποίο παλεύουμε. Ταυτόχρονα υπάρχει και το κομμάτι της υγείας των πολιτών που είναι πολύ σημαντικό, καθώς έχει αποδειχτεί διεθνώς ότι μπορεί να προκύψουν παρενέργειες ακόμη και από τη χρήση ενός απλού παυσίπονου. Συνεπώς, η υγεία δεν μπορεί να εμπλέκεται στο παιχνίδι του ανταγωνισμού. Είναι αδιανόητο να φτάσουμε στο σημείο να δούμε σε σούπερ-μάρκετ προσφορές για δύο ΜΥΣΥΦΑ στην τιμή του ενός ή με την αγορά ενός το δεύτερο δώρο».
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, προς το παρόν ο νόμος που ανοίγει το δρόμο για την πώληση μέρους των ΜΥΣΥΦΑ και από σούπερ-μάρκετ, δεν εφαρμόζεται διότι απαιτείται έγκριση της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία πρέπει να δηλώσει ότι επιθυμεί να διαθέσει τα φαρμακά της σε σούπερ- μάρκετ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Επιπλέον, τα φάρμακα που διατίθενται εκτός φαρμακείων πρέπει να είναι σε ειδική συσκευασία, να περιέχουν μικρότερη δοσολογία και λιγότερη δραστική ουσία ώστε η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.
Όσον αφορά στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ, από 1/1/2017 έχουν απελευθερωθεί. Όπως επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης, η φήμη ότι θα εκτοξευτούν στα ύψη έχει βάση, καθώς σήμερα είναι έτσι κι αλλιώς πολύ χαμηλές και δεν έχουν οικονομικό συμφέρον για τα σούπερ-μάρκετ.
«Όταν τώρα το ντεπόν στο φαρμακείο πωλείται 0,75 ευρώ, το κέρδος του φαρμακοποιού είναι 0,15 ευρώ. Άρα πόσο πιο χαμηλά να το πουλήσει το σούπερ μάρκετ; Αν όμως η φαρμακοβιομηχανία, στην  οποία δίνεται η δυνατότητα να καθορίσει ελεύθερα την τιμή, την ορίσει στα 4 ευρώ και το σούπερ μάρκετ πουλάει το φάρμακο 2,5 ευρώ, σίγουρα θα δούμε αυξήσεις στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ με συνέπειες στην τσέπη των πολιτών», εξηγεί ο κ. Θεοδοσιάδης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.