, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κέντρο Εθελοντισμού ιδρύει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Κέντρο Εθελοντισμού ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με στόχο την προσφορά βοήθειας σε ευαίσθητες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μέσα από δράσεις εκπαιδευτικής, πρακτικής, ψυχολογικής, κοινωνικής και οικονομικής υποστήριξης.
Το ΚΕΠΑΜ δημιουργείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια εκπαιδευτικής λειτουργίας και κοινωνικής προσφοράς του Ιδρύματος, με τη φιλοδοξία να γίνει αφετηρία μιας προσπάθειας που θα αγκαλιαστεί από φοιτητές, εργαζόμενους, καθηγητές και απόφοιτους του Πανεπιστημίου, διατεθειμένους να συνδράμουν εθελοντικά όσους συμπολίτες μας βρίσκονται σε ανάγκη.
Οι ομάδες που θα δεχθούν στοχευμένη εκπαιδευτική και κοινωνική υποστήριξη είναι οι εξής:
1) Άτομα με αναπηρία,
2) γυναίκες, παιδιά και έφηβοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (π.χ. αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση, εκμετάλλευση, χρειάζονται πρόληψη ψυχικής υγείας κλπ.),
3) άτομα εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (NEETs – Not in employment, education or training), κυρίως στις ηλικιακές ομάδες 15-24 και 25-29 – άτομα που έχουν εγκαταλείψει πρόωρα την εκπαίδευση,
4) άνεργοι –οικονομικά ανενεργά άτομα – άτομα που εισπράττουν κοινωνικά επιδόματα – μέλη νοικοκυριών ανέργων,
5) άτομα σε κατάσταση φτώχειας,
6) άστεγοι,
7) ηλικιωμένοι,
8) πρόσφυγες/ μετανάστες,
9) μειονότητες,
10) παραβατικά άτομα (νυν ή πρώην), και
11) χρήστες ουσιών.
Ο αναπληρωτής πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, με πρωτοβουλία και πρόταση του οποίου ξεκίνησε το εγχείρημα σύστασης και λειτουργίας του Κέντρου Εθελοντισμού, επισημαίνει τα εξής: «Tο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ως σημαντικό συστατικό μέρος του κοινωνικού ιστού, επιβάλλεται να λαμβάνει πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων, που πλέον αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της χώρας. Διαθέτει πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο είναι πρόθυμο να συμμετέχει σε εθελοντικές δράσεις και μέχρι στιγμής το έχει αποδείξει σε πλήθος περιστάσεων. Τη σύσταση του Κέντρου έχει αναλάβει ένας πυρήνας 17 μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, από διάφορα γνωστικά αντικείμενα και εξειδικεύσεις. Με την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου, η αρχική ομάδα θα ενισχυθεί από ακόμη περισσότερους συναδέλφους, που έχουν ήδη εκδηλώσει επιθυμία συμμετοχής. Αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία τους, οι επιστήμονες αυτοί θα καθοδηγούν και θα κατευθύνουν την προσπάθεια. Έτσι, πιστεύω, ότι το Κέντρο Εθελοντισμού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα διαθέτει, από την ίδρυσή του ακόμη, εκτός από τα ποσοτικά και τα ποιοτικά εκείνα χαρακτηριστικά που θα το κάνουν να διακριθεί στον τομέα της ανθρωπιστικής προσφοράς».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.