, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κίνδυνος να σταματήσουν οι χημειοθεραπείες στο "Θεαγένειο"!

ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, φωτο Σάββας Αυγητίδης
Μόλις τρεις φαρμακοποιοί και δύο βοηθοί για περισσότερες από 200 χημειοθεραπείες ημερησίως διαθέτει το «Θεαγένειο» αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλει η πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου “Θεαγένειου” Αθηνά Γραμματικοπούλου.
Μάλιστα η ρητή αναφορά του νόμου πως οι διαλύσεις των φαρμάκων για τις χημειοθεραπείες οφείλουν να γίνονται σε συγκεκριμένους χώρους από φαρμακοποιούς, στο «Θεαγένειο» δεν εφαρμόζεται, καθώς σύμφωνα με την κα. Γραμματικοπούλου «το φάρμακο παραγγέλνεται από το φαρμακείο, έρχεται στο τμήμα και εκεί φροντίζουν οι νοσηλευτές να παρασκευαστεί».
Βέβαια οι νοσηλευτές δεν έχουν ειδίκευση στην παρασκευή του φαρμάκου, ωστόσο «η εξειδίκευση υπάρχει με την έννοια της εμπειρίας», αποκαλύπτει η ίδια στον Alpha 989 & Alpha 96,5. Ακολούθως «από τη στιγμή που η διαδικασία γίνεται από ανθρώπους που δεν έχουνε την επιστημονική γνώση και γίνεται εμπειρικά, εγώ κρατάω μια επιφύλαξη», υποστηρίζει η κα. Γραμματικοπούλου για την αποτελεσματικότητα των χημειοθεραπειών, διασαφηνίζοντας, ωστόσο, πως η διαδικασία ελέγχεται διαρκώς από το ιατρικό προσωπικό.
Όλη η παραπάνω παράνομη διαδικασία κοστίζει και σε χρήματα, επισημαίνει η κα. Γραμματικοπούλου, παραπέμποντας στο υψηλό κόστος των φαρμάκων για τα οποία λέει «ο καθένας κουβαλάει τα φάρμακα για τον άρρωστό του, τα διαλύει και ό,τι περισσευούμενα υπάρχουν από ‘κει πετιούνται, ενώ θα μπορούσε να είναι στο φαρμακείο η ευθύνη» εξοικονομώντας φάρμακα και χρήματα.
Τέλος, οι εργαζόμενοι του «Θεαγένειου» υπερθεματίζουν την ανάγκη άμεσων προσλήψεων φαρμακοποιών, ενώ προειδοποιούν πως εάν δεν υλοποιηθεί το αίτημά τους ως τις αρχές Δεκεμβρίου «ο νοσηλευτικός κόσμος του νοσοκομείου είναι αποφασισμένος να τελειώνει με την ιστορία της παρανομίας. Θα αποσύρουμε τους νοσηλευτές από αυτή τη διαδικασία (σ.σ. της παρασκευής των φαρμάκων για τις χημειοθεραπείες)», καταλήγει η πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.