, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Καίγεται η Ζάκυνθος – Περισσότερες από δέκα φωτιές στο νησί

Στην φωτιά έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακύνθου. Σήμερα έφτασαν ακόμα 6 οχήματα με 20 άντρες, για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η πυροσβεστική δύναμη στη Ζάκυνθο και από άλλες περιοχές της χώρας.
Να σημειωθεί ότι οι άνεμοι που πνέουν στο νησί είναι ιδιαίτερα ισχυροί, κάτι που βοηθάει την εξάπλωση των πυρκαγιών, ενώ αντίθετα εμποδίζει τα πυροσβεστικά αεροσκάφη να απογειωθούν και να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων.
Τώρα, επιχειρούν δυο πυροσβεστικά ελικόπτερα, τύπου Ericsson, σε Αγαλά και Βασιλικό όπου υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, ενώ τέλος, στις Βολίμες οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν την πυρκαγιά.
Πιθανότατα να πρόκειται για εμπρησμό
Σύμφωνα με τα όσα είπε στο μεσημεριανό δελτίο της ΕΡΤ ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, υποστράτηγος ΠΣ – Συντονιστής Πελοποννήσου, οι απανωτές φωτιές «δείχνουν» εμπρησμό.
«Γίνονται προανακρίσεις αλλά επειδή μέσα σε 10 ώρες είναι τόσο πολλές πυρκαγιές, Βόρεια, Δυτικά, Ανατολικά και με τόσο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να υπάρχουν τόσες εστίες, όλα οδηγούν στον εμπρησμό».
Στη Ζάκυνθο, από χθες το βράδυ, μέχρι σήμερα το πρωί εκδηλώθηκαν 6 διαφορετικές πυρκαγιές! Σήμερα το πρωί φλόγες «ξεπήδησαν» και στο Βασιλικό!
Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής «από χθες το απόγευμα, ενώ βρισκόμασταν στο Καταστάρι και πήγαιναν καλά τα πράγματα, άρχισαν να εκδηλώνονται νέες πυρκαγιές. Από τις 6 χθεσινες έσβησαν οι 5 και σήμερα το πρωί ξέσπασε νέα πυρκαγιά στον Άγιο Νικόλαο και άλλη μία στο Βασιλικό».
Στο νησί αναμένεται να πάνε και άλλες ανισχύσεις για τη μάχη της κατάσβεσης ενώ από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη 5 φωτιές και η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται…
«Πρόκειται για μια μη φυσιολογική κατάσταση και εξέλιξη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης και συνέχισε: «Την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με δύο μεγάλες πυρκαγιές και προσπαθούν να σώσουν κατοικημένες περιοχές, ξεφυτρώνουν σε άλλα σημεία πολλές πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα και μάλιστα σε σημεία και ώρες που δεν δικαιολογούνται από τυχαία αιτία. Όλο αυτό εξαντλεί απίστευτα ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, προσωπικό και μέσα, χωρις να υπολογίσει κανείς και το τεράστιο κόστος και τα έξοδα για τις μετακινήσεις από άλλες περιοχές, τις καταπονήσεις του εξοπλισμού και κυρίως των ανθρώπων».
Ο κ. Καπάκης, κάνει έκκληση προς όλους τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους του νησιού να συνεργαστούν με τις αρχές για την πρόληψη και τον άμεσο εντοπισμό νέων πυρκαγιών. Όπως είπε, χθες συνεδρίασε εκτάκτως και το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο στην Ζάκυνθο, υπό τον δήμαρχο του νησιού, ο οποίος δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει να λάβει τέλος αυτή η κατάσταση.
Σε ότι αφορά την κατάσταστση στην Ζάκυνθο, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 11 Αυγούστου, που οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες, (δείκτης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς 4), λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων, μέχρι αυτήν την ώρα, εκδηλώθηκαν στην Ζάκυνθο 11 πυρκαγιές, από τις οποίες οι εννέα ειναι σε εξέλιξη.
Συνολικά, σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, οι υπόλοιπες πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη στην Ζάκυνθο είναι οι εξής:
1. στις 11/08/2017 και περί ώρα 13:33 στην περιοχή Καταστάρι – Παναγούλα
2. στις 12/08/2017 και περί ώρα 15:35 στην περιοχή Κοιλιωμένο
3. στις 12/08/2017 και περί ώρα 23:12 στην περιοχή Ελιές Βολίμων
4. στις 12/08/2017 και περί ώρα 23:37 στην περιοχή Αστέρι Βολίμων
5. στις 13/08/2017 και περί ώρα 00:30 στην περιοχή Αλωνάκι ‘Ανω Βολίμων
6. στις 13/08/2017 και περί ώρα 00:32 στην περιοχή Σκούτα ‘Ανω Βολίμων
7. στις 13/08/2017 και περι ώρα 08.00 στην περιοχή Ασκός Βολίμων
8. στις 13/08/2017 και περι ώρα 08.30 στην περιοχή Αγιος Νικόλαος Βολίμων
9. στις 13/08/2017 και περι ώρα 10.15, στην περιοχή Δάφνη.
Η πέμπτη πυρκαγιά στις Βολίμες, που εκδηλώθηκε στη 01.00, στην περιοχή Μεγαλώνι, έχει τεθεί υπό έλεγχο.
Συνολικά στο νησί επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο, 3 ελικόπτερα και 1 αεροπλάνο.
Πρόβλημα και στην Κεφαλλονιά
Πρόβλημα υπάρχει όμως και στην Κεφαλονιά, όπου στο ίδιο διάστημα των δύο ημερών (11-12/8/2017), εκδηλώθηκαν συνολικά 8 πυρκαγιές, οι οποίες όμως αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά. Και εκεί, λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμών.
Συνολικά σε όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο.
Από όλες αυτές τις πυρκαγιές σε εξέλιξη είναι μόνο οι πυρκαγιές της Ζακύνθου, ενώ η χθεσινή στο Κορωπί Αττικής είναι οριοθετημένη και δεν εμπνέει ανησυχία.
Σήμερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 4) και πάλι για την Ζάκυνθο καθώς και για: την Πελοπόννησο, την Αττική, τους νομούς Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Αιτωλοακαρνανίας, Χανίων και στα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, και Κύθηρα.
Η Πυροσβεστική για άλλη μια φορά υπενθυμίζει στους πολίτες, σε περίπτωση πυρκαγιάς ή έκτακτης ανάγκης να ειδοποιούν αμέσως στον αριθμό κλήσης 199.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.