, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Καλούμε την κυβέρνηση σε διάλογο και συνεργασία»

Τα… παράπονά σας στον δήμαρχο λέει ο θυμόσοφος λαός! Εν έτη 2017 όμως… οι δήμαρχοι κάνουν τα δικά τους παράπονα, όπως είναι η συνεχόμενη περικοπή πόρων και η απουσία αυτοτέλειας. Με λίγα κονδύλια και πολλές ευθύνες απέναντι στους πολίτες – εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης που συνεχώς βαθαίνει- οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθούν να ενισχύσουν τις κοινωνικές δομές των δήμων τους, να υλοποιήσουν και να ολοκληρώσουν έργα, να δώσουν λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης και να σταθούν στο πλευρό των δημοτών τους!
Η KARFITSA συνάντησε τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχο Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΔΚΜ και συνομίλησε μαζί του για τα εν… δήμω!
 
Τελικά είναι… δύσκολος καιρός για δημάρχους;
Το 2016 είχαμε αγαστή συνεργασία με όλους τους δήμους-Μέλη της ΠΕΔΚΜ και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την ΕΕΤΑΑ και όλους τους Συλλογικούς Φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας. Η προβλεφθείσα συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης είναι ισχνότατη (ένας εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων στους Δήμους και ένας εκπρόσωπος της ΕΕΤΑΑ).  Φυσικά καυτηριάζουμε το γεγονός και έχουμε προβάλει, με κάθε δυνατό τρόπο, την διαφωνία και τις αντιρρήσεις μας γι’ αυτούς τους άστοχους χειρισμούς. Καθ’ όλη την διάρκεια του έτους κυοφορούνταν η λεγομένη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη αλλά και το περίφημο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που αποδείχθηκε ανεμογκάστρι, με το οποίο θα ρυθμίζονταν σειρά αυτοδιοικητικών εκκρεμοτήτων.   Σ’ αυτές προστέθηκε, σε διάφορες φάσεις, που έφτασαν μέχρι τα πρόθυρα της κοινοβουλευτικής επεξεργασίας τους, μια ατελεύτητη συρραφή διατάξεων, οι περισσότερες των οποίων είχαν προδήλως τακτοποιητικό, αν όχι και φωτογραφικό, περιεχόμενο.  Στις αναλυτικές, απόλυτα τεκμηριωμένες και κατά κανόνα μη προκαλούσες δαπάνες προτάσεις, τις οποίες επανειλημμένα υποβάλαμε, δεν σημειώθηκε καμία ανταπόκριση.  Τελικά το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο αποσύρθηκε από τον νέο Υπουργό, που γνωστοποίησε πως επιμέρους διατάξεις του θα τις επαναφέρει, μεμονωμένα και τμηματικά, με μορφή τροπολογιών σε άλλα νομοσχέδια (δείγμα κι αυτό του νέου τρόπου «καλής νομοθέτησης»).
 
Ποιος είναι ο απολογισμός που κάνετε ως πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ για την χρονιά που πέρασε;
Συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Έτους Αριστοτέλη, υποστηρίζοντας ήδη από την προηγούμενη χρονιά (2015) την πρωτοβουλία για την ανακήρυξη του 2016 ως Έτους Αριστοτέλη από την UNESCO, και συνεργαστήκαμε με τους Δήμους Αριστοτέλη, Νάουσας και Χαλκιδέων, ενώ εκδώσαμε και διανείμαμε ειδικό έντυπο αφιερωμένο στην μορφή και το έργο του μεγάλου Μακεδόνα φιλοσόφου. Εγκαινιάσαμε μια πρωτοποριακή συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, με σκοπό την παροχή εξειδικευμένης επιμόρφωσης στα υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων μας.  Η διοργάνωση τριών πυκνών επιμορφωτικών δράσεων και σειράς ενημερωτικών ημερίδων, αλλά και η αποτύπωση των εκπαιδευτικών αναγκών των δημοτικών υπηρεσιών, σημείωσαν, κατά το 2016, επιτυχία και ήδη επεκτείνονται και σε άλλες ΠΕΔ της Χώρας, ενώ για την δική μας ΠΕΔ σχεδιάζεται για το 2017 η περαιτέρω εμβάθυνσή τους. Καλέσαμε να παραστούν σε συνεδρίαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου η Διοίκηση και οι Εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, καθώς και εκπρόσωποι του αρμοδίου Υπουργείου, τόσο για να ενημερωθούμε δια ζώσης για όλες τις πτυχές του ανακύψαντος προβλήματος της εκτέλεσης των αστικών συγκοινωνιών όσο και, φυσικά, για να συμβάλλουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση στην επίλυσή του.  Η Διοίκηση και οι Εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ προσήλθαν, κατέθεσαν τις απόψεις και προτάσεις τους και συμμετείχαν στον διάλογο που ακολούθησε στο πλαίσιο της συνεδρίασής μας.  Υποστηρίξαμε, με την συνδρομή του Υπουργείου Εσωτερικών, την διεξαγωγή του πρώτου πανελλαδικού συνεδρίου των Ομοσπονδιών των Συλλόγων Ρομ της Χώρας, που πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, τον παρελθόντα Οκτώβριο στην Θεσσαλονίκη. Συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Αστική Ασφάλεια, που είναι μια διεθνής οργάνωση Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, με αντικείμενο τα θέματα της αστικής ασφάλειας, της πρόληψης της εγκληματικότητας και της καταπολέμησης των αιτίων της παραβατικότητας. Συνεχίσαμε την καλή πρακτική της διεξαγωγής συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου μας αποκεντρωμένα, στις έδρες Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία εγκαινιάσαμε από την αρχή της παρούσας δημοτικής περιόδου, με την συνεδρίαση της Αμφίπολης, για τον αρχαιολογικό χώρο της οποίας δεν παύσαμε να υποβάλλουμε αιτήματα και υπομνήματα στους εκάστοτε Υπουργούς Πολιτισμού, ώστε να επανεκκινήσουν οι ανασκαφικές εργασίες.
 
Ένα από τα μεγάλα ζητήματα με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας ήταν το προσφυγικό. Είστε ικανοποιημένος από τη σημερινή κατάσταση;
Προβάλλαμε την ανυποχώρητη θέση για πανελλαδική διασπορά και αναλογική κατανομή των προσφυγικών πληθυσμών. Διατυπώσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις για την εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων, για τον βαθμό καταλληλότητας, τις συνθήκες υγιεινής, την πυκνότητα και λειτουργία των χώρων φιλοξενίας των προσφύγων, και για την εν γένει διαχείριση του κρισιμότατου αυτού ζητήματος, για το οποίο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, τα αιτήματα και τα υπομνήματά μας ποτέ δεν είχαμε μια συνολική ενημέρωση από την πλευρά των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων.
 
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους κυβερνώντες ενόψει ενός δύσκολου (πολιτικά και αυτοδιοικητικά) 2017;
Καλούμε την κυβέρνηση σε διάλογο και συνεργασία. Καλούμε την κυβέρνηση να σεβασθεί την τοπική αυτοδιοίκηση, την διοικητική και οικονομική της αυτοτέλεια. Να νομοθετεί και να ενεργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και να μην απειλεί δημάρχους με κυρώσεις επειδή αρνούνται να συμμορφωθούν στην εφαρμογή της αντισυνταγματικής νομοθετικής της ρύθμισης για παράταση 8άμηνων συμβάσεων. Οι αιρετοί το απέδειξαν ιστορικά ότι δεν φοβούμαστε ούτε δεχόμαστε απειλές. Αυτό πρέπει να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Μήπως η κυβέρνηση θα στραφεί, πέραν των αιρετών, και κατά των δικαστών του Ε.Σ. και της τακτικής Ελληνικής Δικαιοσύνης διότι έκριναν ως μη νόμιμη και αντισυνταγματική τη σχετική νομοθετική της ρύθμιση; Ας αναζητήσει στον εαυτό της τα λάθη της, αφού δεν εισακούσθηκε η άποψή μας για μη αυτοδίκαιη αλλά για κατόπιν σύμφωνης γνώμης μας παράταση των συμβάσεων. Ζούμε σε δημοκρατία, σε κράτος δικαίου και οφείλουμε όλοι και πρώτα και κύρια η κυβέρνηση να σεβόμαστε το Σύνταγμα και τους ισχύοντες νόμους.
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.