, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Καρκίνος μαστού – πρόληψη και προστασία

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του δέρματος.
Μία στις οκτώ γυναίκες θα νοσήσει στη διάρκεια της ζωής της από κάποια μορφή καρκίνου μαστού και  δυστυχώς μία στις τρεις  θα πεθάνει από τη νόσο αυτή.
Παρά την πρόοδο της επιστήμης, τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία, η συχνότητα εμφάνισης και η θνησιμότητα, ελάχιστα έχουν μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια.
Τι είναι όμως ο καρκίνος του μαστού και ποια τα αίτια αυτής της νόσου που ταλαιπωρεί τις γυναίκες κυρίως στην Ευρώπη και τη Β.Αμερική.
Ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των κυττάρων που προέρχονται είτε από τα λόβια του μαστού (μονάδες που παράγουν το γάλα) είτε συχνότερα από τους γαλακτοφόρους πόρους, οδηγεί στο σχηματισμό μιας μάζας, που αποτελεί τον καρκίνο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο όγκος γίνεται αντιληπτός κατά τη διάρκεια προληπτικού απεικονιστικού ελέγχου ή κατά την ψηλάφηση των μαστών και είναι τοπικά περιορισμένος. Κάποιες φορές έχει επεκταθεί στους μασχαλιαίους λεμφαδένες και λιγότερο συχνά έχει δώσει απομακρυσμένες μεταστάσεις.
Ο καρκίνος του μαστού είναι πολυπαραγοντική νόσος. Καταρχήν το γυναικείο φύλο είναι κύριος παράγοντας κινδύνου, γιατί ο καρκίνος του μαστού είναι εκατό φορές πιο συχνός στις γυναίκες από ότι στους άντρες. Επίσης ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία.
Επόμενος σημαντικός παράγοντας είναι τα οιστρογόνα που κυκλοφορούν στον γυναικείο οργανισμό. Όσο μεγαλύτερη η διάρκεια επίδρασής τους στο μαζικό αδένα, τόσο αυξημένος και ο κίνδυνος. Έτσι η πρώιμη έναρξη της περιόδου, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η ατεκνία ή η πρώτη εγκυμοσύνη μετά τα 30  και η χορήγηση οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση θεωρούνται επιβαρυντικοί παράγοντες.
Στην κληρονομικότητα (δηλ. σε παθογόνα γονίδια) αποδίδεται μόνο το 5% του συνόλου των καρκίνων του μαστού και δεν πρέπει να συγχέεται με το οικογενειακό ιστορικό.
Σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι ο τρόπος ζωής της σύγχρονης γυναίκας, ο οποίος εκτός από την καθυστερημένη τεκνοποίηση, περιλαμβάνει την έλλειψη σωματικής άσκησης, την παχυσαρκία και την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
Τέλος, άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η ακτινοβολία του θώρακα σε νεαρή ηλικία για άλλη νόσο, ο πυκνός μαζικός αδένας και η ύπαρξη κακοήθειας μαστού στο ιστορικό της γυναίκας.
Γνωρίζοντας λοιπόν τους προδιαθεσικούς παράγοντες, η μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου μαστού συνίσταται κυρίως στη βελτίωση του τρόπου ζωής (συστηματική άσκηση, υγιεινή διατροφή και αποφυγή αλκοόλ) και στην πρόληψη.

Η πρόληψη περιλαμβάνει:

α. ψηλάφηση από ειδικό ετησίως και αυτοεξέταση κάθε μήνα
β. ψηφιακή μαστογραφία μία φορά στα δύο χρόνια για τις ηλικίες 40-50
και ετήσια από 50-75
γ. υπερηχογράφημα κάθε χρόνο
Τα παραπάνω εξαρτώνται από το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό κάθε γυναίκας και ο ρόλος του  μαστολόγου είναι να ορίσει για την καθεμία  προσωπικά το πλάνο παρακολούθησης.
Μπορεί τους περισσότερους παράγοντες  κινδύνου να μη μπορούμε να τους ελέγξουμε, αλλά με το σωστό προληπτικό έλεγχο πετυχαίνουμε την έγκαιρη διάγνωση, η οποία μας εξασφαλίζει τη νίκη στη μάχη ενάντια στον καρκίνο!

Αμανατίδου Αναστασία
Γενικός Χειρουργός – Μαστολόγος
Ευαγγελισμού Θεοτόκου 29, Εύοσμος
Τηλ.: 6974303045
[email protected]

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.