, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Καταδίκη της Ρωσίας για τη σφαγή στο Μπεσλάν από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την καταβολή 3 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση στους ενάγοντες επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στη Ρωσία, σχετικά με τις καταγγελίες που κατατέθηκαν από τους συγγενείς της επίθεσης του 2004 στο Μπεσλάν. Όπως έκρινε το ΕΔΑΔ, οι αρχές απέτυχαν να εμποδίσουν την ομηρία σε σχολείο της Βόρειας Οσετίας από ομάδα Τσετσένων ανταρτών, επέδειξαν «σοβαρές αδυναμίες» στην «προετοιμασία και στον έλεγχο της επιχείρησης» και έκαναν δυσανάλογη χρήση βίας κατά την επίθεση.
«Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ρωσία πρέπει να καταβάλει στους προσφεύγοντες συνολικά 2.955.000 ευρώ για ηθική βλάβη, και οι εκπρόσωποι των αιτούντων συνολικά 88.000 ευρώ για τα έξοδα», ανέφερε το δικαστήριο σε δελτίο ειδήσεων.
Η υπόθεση αφορά την τρομοκρατική επίθεση σε σχολικό κτίριο στην πόλη του Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία τον Σεπτέμβριο του 2004. Η συμμορία των 30 ανταρτών κατέλαβαν το σχολείο του Μπεσλάν την πρώτη ημέρα του ακαδημαϊκού έτους, 1 Σεπτεμβρίου του 2004 σε ειδική πανηγυρική τελετή στην αυλή. Οι αντάρτες ανάγκασαν περισσότερους από χίλιους ομήρους, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά, να παραμείνουν στο γυμναστήριο του σχολείου και τους κράτησαν εκεί όμηρους για τρεις ημέρες χωρίς τροφή και νερό. Η επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων άρχισε στις 3 Σεπτεμβρίου. Από τον κατάλογο των εναγόντων, υπάρχουν 409 ονόματα, μεταξύ των οποίων οι συγγενείς των ομήρων που σκοτώθηκαν στην επίθεση και όσων προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο του σχολείου, καθώς και των τραυματισμένων ομήρων.
Οι ενάγοντες υπέβαλαν καταγγελία σύμφωνα με μια σειρά άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Υποστηρίζουν ότι «οι αρχές απέτυχαν να λάβουν μέτρα ικανά να αποτρέψουν ή να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο, κατά παράβαση του άρθρου 2. Η πρώτη ομάδα των υποψηφίων υποστήριξε επίσης ότι πολλές πτυχές του σχεδιασμού και του ελέγχου της λειτουργίας ασφαλείας ήταν ελλιπής, και ότι οι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα μιας αδιάκριτης και δυσανάλογης χρήσης βίας από τις αρχές «, δήλωσε η γραμματεία της ΕΣΔΑ.
Η τραγωδία κόστισε 334 ζωές. Από αυτούς σκοτώθηκαν 318 ήταν όμηροι, μεταξύ των οποίων 186 παιδιά. Εννέα κομάντος, δύο ειδικοί έκτακτης ανάγκης του Υπουργείου και 15 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και ακόμα 810 όμηροι, κομάντος, αστυνομικοί και στρατεύματα τραυματίστηκαν.
Τι απαντάει το Κρεμλίνο
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, είπε ότι η κριτική του δικαστηρίου για την Ρωσία ήταν απαράδεκτη και ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με την απόφαση δεδομένου ότι η χώρα έχει πέσει θύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων.
Φώτο: CNN

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.