, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Κλειστή και πάλι η εθνική Θεσσαλονίκης-Σερρών από τους αγρότες

Την εθνική οδό Θεσσαλονίκη-Σερρών στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω απο τον Λευκώνα, απέκλεισαν και πάλι το πρωί της Δευτέρας αγρότες της περιοχής.
«Δεν πρόκειται να ανοίξουμε εάν δεν φτάσουμε στον Προμαχώνα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Τουρτούρας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου.
Το σημείο όπου έχουν εγκατασταθεί από τις 25 Ιανουαρίου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών έχει ενισχυθεί σημαντικά, σύμφωνα με τους ίδιους, ενώ στόχος τους είναι η εφαρμογή των εναλλακτικών σχεδίων τους ώστε να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Στην ευρύτερη περιοχή είναι αισθητή η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, σε κάθε διασταύρωση του δρόμου Σερρών-Προμαχώνα, αλλά και σε παρακαμπτήριες οδούς, προκειμένου να μην υλοποιηθούν τα σχέδια των συγκεντρωμένων, που επιχειρούν να προσεγγίσουν το τελωνείο.
Την ίδια ώρα, το μεσημέρι της Δευτέρας ξεκινούν από τα σημεία όπου συγκεντρώνονταν τις προηγούμενες ημέρες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής, ώστε, όπως αποφασίστηκε νωρίς το πρωί σε σύσκεψή τους, να κατευθυνθούν στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, στα πράσινα φανάρια, όπου αναμένονται και αγρότες από τη Γαλάτιστα.
«Την Τρίτη, από τις 11 το πρωί θα προχωρήσουμε σε καθολικό αποκλεισμό του σημείου και στα δύο ρεύματα, μέχρι να λήξουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος από τα Σήμαντρα Χαλκιδικής, Δημήτρης Παπαδάκης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο μεταξύ, στην ανάπτυξη αγροτικών μπλόκων στη δυτική Μακεδονία, ξεκινούν απο σήμερα έως και την Πέμπτη 2/2 οι αγρότες της περιοχής, σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης που λήφθηκε στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης των εκπροσώπων των συντονιστικών τους επιτροπών.
Πάντως, οι άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσχέρεια μεγάλης μερίδας αγροτών και κτηνοτρόφων, επιβραδύνει τα σχέδια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα στηθούν μπλόκα.
Στο πλαίσιο αυτό, το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να στηθεί το αγροτικό μπλόκο στο Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.
Επίσης, εντός της ημέρας, αναμένεται οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου, να στήσουν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.
Σήμερα, μετά τις 12:00 στήνεται και το μπλόκο στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας από αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, επισήμανε ότι υπάρχει πλάνο για τα ακριβή σημεία που θα στηθούν αγροτικά μπλόκα στην περιοχή, ωστόσο «δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο σήμερα».
Στο μέτωπο των Τεμπών
Νέο μέτωπο αναπτύσσουν οι αγρότες της Λάρισας, οι οποίοι προσανατολίζονται να στήσουν μπλόκο με τρακτέρ στα Τέμπη.
Ήδη, από χθες Κυριακή τρακτέρ του νομού άρχισαν να βγαίνουν στις πλατείες των χωριών. Όμως, το επίσημο ραντεβού έχει δοθεί για αύριο Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, στις 12:00, στον κόμβο του Πλατυκάμπου, από αγρότες του Κιλελέρ, της Μάνδρας και της Αγιάς, ενώ οι αγρότες από τον Τύρναβο θα βρεθούν, την ίδια ώρα, στο κόμβο της Γυρτώνης.
Οι αγρότες αναμένουν να δουν τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν αύριο στα σημεία των συγκεντρώσεων, προκειμένου να εκτιμήσουν εάν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη δημιουργία κεντρικού μπλόκου στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.