, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κρυολόγημα: 7 συμπτώματα ότι είναι πιο σοβαρό απ’ όσο νομίζεις

bigstock photo

Οι άνθρωποι που καλούνται να διαχειριστούν τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος, χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: αυτούς που θέλουν να αρχίσουν αμέσως αντιβίωση προκειμένου να γίνουν καλά το συντομότερο και αυτούς που τα αγνοούν, πιστεύοντας ότι θα περάσει από… μόνο του.

 Έρευνα του 2015 διαπίστωσε ότι το 43% των ερωτηθέντων θα προτιμούσαν να κάνουν οι ίδιοι διάγνωση και να… αυτοθεραπευτούν από το να συμβουλευτούν κάποιο γιατρό.
Όσα επεισόδια του Grey ‘s Anatomy και αν έχετε δει πάντως, μην αφήνετε την υγεία σας στην τύχη.
Δείτε 7 συμπτώματα του κρυολογήματος που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τον γιατρό.

Διαρκεί πάνω από τρεις εβδομάδες

Σίγουρα οι τρεις εβδομάδες είναι μεγάλο διάστημα, ένα κρυολόγημα όμως είναι πολύ πιθανό να διαρκέσει τόσο πολύ. Εάν όμως ο βήχας ξεπεράσει αυτό το διάστημα, ενδέχεται να αποτελεί σημάδι άσθματος, πνευμονίας ή κάποιας άλλης πάθησης των πνευμόνων.

Επιδείνωση συμπτωμάτων

Εκεί που αρχίζετε να αισθάνεστε καλύτερα, τα συμπτώματα επιστρέφουν και είναι πολύ χειρότερα. Είναι πιθανό να υπάρχει μια δευτερεύουσα μόλυνση, η οποία μπορεί να είναι βρογχίτιδα, πνευμονία κλπ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δείτε γιατρό.

Έγχρωμα πτύελα

Αν παρατηρήσετε φλέματα σε κίτρινο, καφέ ή πράσινο χρώμα ή αναμεμιγμένα με αίμα, πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο λοίμωξης.

Φαγούρα στα μάτια και δακρύρροια

 Αν από τα μάτια σας τρέχουν δάκρυα και δεν μπορείτε να τα σταματήσετε, μάλλον πάσχετε από κάποια αλλεργία και όχι από κοινό κρυολόγημα. Μερικές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε το κρυολόγημα από τις αλλεργίες, καθώς υπάρχουν πάνω από 100 στελέχη του ιού του κρυολογήματος, τα οποία μεταδίδονται σε συγκεκριμένες περιόδους και μπορεί να συμπέσουν με τις εποχικές αλλεργίες. Άλλα συμπτώματα της αλλεργίας είναι η κνίδωση, το οίδημα στη γλώσσα, το αίσθημα ζαλάδας και οι κράμπες στο στομάχι.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Όταν κάποιος υποφέρει από κρυολόγημα είναι φυσικό να μην έχει ιδιαίτερη όρεξη. Συνεπώς, μια μικρή απώλεια βάρους είναι αναμενόμενη. Αν όμως τρώτε και χάνετε βάρος, μπορεί να πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό, κάποια μορφή καρκίνου, μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη ή ακόμη και HIV.

Συριγμός

Ο βήχας είναι κοινό σύμπτωμα του κρυολογήματος, αν όμως συνοδεύεται από συριγμό ή σφίξιμο στο στήθος, ίσως αποτελεί κρίση άσθματος. Στους πάσχοντες από άσθμα υπάρχει φλεγμονή στους αεραγωγούς, που δυσχεραίνει την αναπνοή. Η διαδικασία μοιάζει σαν κάποιος να προσπαθεί να ρουφήξει από ένα καλαμάκι που είναι γεμάτο με βαμβάκι.

Αισθάνεστε έντονη πίεση

Αν αισθάνεστε πόνο ή πίεση σε συγκεκριμένα σημεία θα πρέπει να σας δει γιατρός. Για παράδειγμα, μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη στο λαιμό, προκαλεί πόνο στο λαιμό. Οι ρινικές λοιμώξεις επηρεάζουν τη μύτη, αλλά και τα δόντια σας, ενώ κάποιοι ιοί μπορεί να επηρεάσουν τα αυτιά σας. Αν παρατηρήσετε απώλεια ακοής, έντονο πόνο στο αυτί ή εκκρίσεις από το αυτί σας, δείτε αμέσως γιατρό.
πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.