, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κυριάκος Μητσοτάκης: "O πρωθυπουργός είναι ψεύτης…"

Κοινή ραδιοφωνική συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκπροσώπους ραδιοφωνικών σταθμών της Θεσσαλονίκης (Ράδιο Θεσσαλονίκη, FM100 και FOCUS). Μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε:
«Πίσω από την αυστηρή στάση του ΔΝΤ, κρύβεται μια αμφισβήτηση προς την κυβέρνηση ότι μπορεί να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ζητούν νέα μέτρα γιατί δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Τσίπρα. Τα προληπτικά μέτρα για το 2019 θα δεσμεύσουν και την επόμενη κυβέρνηση, τώρα έρχεται συνολικά ο λογαριασμός για τα δυο χρόνια ανικανότητας και ψεμάτων».
«Εάν καλούμασταν αύριο θα προσπαθούσαμε για το καλύτερο δυνατόν για την χώρα. Εφαρμογή όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο κόσμος ξέρει ότι ο κ. Τσίπρας είναι ψεύτης. Ψέματα – ανικανότητα – φόροι περιγράφουν την κυβέρνηση. Δεν ωραιοποιώ καμία κατάσταση. Εισπράττω αυτή την δυσαρέσκεια. Με προβληματίζει… η κοινωνία μπορεί εύκολα να σαγηνευτεί και πάλι από έναν νέο λαϊκιστή».
«Έχουμε μια κυβέρνηση παράλυτη που δεν ξέρει που να πάει τη χώρα και εξακολουθεί να χάνει χρόνο»
«Προσφέραμε στήριξη στον κ. Τσίπρα τον Αύγουστο του 2015. Το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει. Κανένα περιθώριο συναίνεσης»
«Ή θα κλείσει την αξιολόγηση ή θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Εγκληματικό να μην κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η χώρα θα ήταν σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση αν είχε προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις».
«Χρειαζόμαστε άλλο μείγμα πολιτικής. Μικρότερο και πιο αποτελεσματικό κράτος και ταυτόχρονα μείωση της φορολογίας. Δεν είναι παράλογοι οι εταίροι και το ΔΝΤ. Θα θελήσουν να δουν απτά δείγματα αξιοπιστίας. Επιθετική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων τους πρώτους μήνες. Κολλημένο το Ελληνικό, την μεγαλύτερη επένδυση. Κολλημένο στην ιδεοληψία της κυβέρνησης»
«Δεν πρόκειται να κάνω απολύσεις. Όμως μπορούμε να μικρύνουμε το κράτος κρατώντας το 1/5 προσλήψεις-  συνταξιοδοτήσεις. Οτιδήποτε γίνεται από την πίσω πόρτα είναι παράνομο και αντισυνταγματικό. Δεν χρειάζονται μειώσεις μισθών στο δημόσιο. Χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να επιβραβεύουμε τους υπαλλήλους που δουλεύουν περισσότερο. Η αξιολόγηση δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Δεν φέρνει απολύσεις. Μη διαπραγματεύσιμη είναι και η κινητικότητα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Δεν μπορεί να συζητηθεί με τίποτα τυχόν αύξηση του ΦΠΑ. Είναι στα όρια του αφανισμού ο πρωτογενής τομέας. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το κόστος παραγωγής. Πρέπει να αλλάξει και συνολικά ο Πρωτογενής τομέας. Αλλαγή νοοτροπίας. Να γίνουν περισσότερο επιχειρηματίες. Μπορεί να ακούγεται ευχολόγιο αλλά είναι μια πραγματικότητα. Δεν αποδεχόμαστε την λογική των μπλόκων. Βλέπω μια αυτοσυγκράτηση. Δεν έχουμε από τους αγρότες επιθετική τακτική για κλείσιμο των δρόμων»
«Και αυτοδύναμοι να είμαστε θα επιδιώξουμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.  Θα είμαστε ανοιχτοί σε μετεκλογικές συνεργασίες. Και θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Στη Βουλή και με το ΠΑΣΟΚ και με το Ποτάμι και ενίοτε με την ΕΚ έχουμε συνταχθεί»
«Δεν έχω δει πρωτοβουλία από πλευράς κυβέρνησης για τα ΜΜΕ. Αυτή στοχοποίησε τον Τύπο. Έστησε σενάρια διαπλοκής και ανάμειξης πολιτικών προσώπων. Κατέρρευσαν όλα. Υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα. Δεν είναι ο Τύπος ο μόνος κλάδος που δοκιμάζεται. Να υπάρχουν κανάλια και ραδιόφωνα όσα αντέχει η αγορά»
«Η Ελλάδα εξακολουθεί να στέλνει ένα μήνυμα φιλίας και καλής γειτονίας. Ταυτόχρονα, το μήνυμα συμπεριλαμβάνει και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο» Για την δήλωση Ερντογάν ότι ο Αλ. Τσίπρας του υποσχέθηκε την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «δεν μπορώ να φανταστώ ότι Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε δέσμευση στον Τούρκο πρόεδρο ενώ αφορά αποκλειστικά την Ελληνική Δικαιοσύνη».«Το ζήτημα της μη έκδοσης των 8 που διέφυγαν στην Ελλάδα, αφορά στο κράτος δικαίου και δεν αφορά σε καμία περίπτωση στην εξωτερική πολιτική. Η δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα. Δεν αμφισβητούνται από κανέναν οι θεσμοί» συμπλήρωσε.
Για τον ΟΑΣΘ σημείωσε πως «υπάρχουν ζητήματα. Το σχήμα στην παρούσα του μορφή έχει μεγάλες δυσκολίες να προχωρήσει. Μια κρατικοποίηση όμως δεν είναι η λύση». Χαρακτήρισε παντελώς άχρηστη την δομή του Γραφείου Πρωθυπουργού ενώ ζήτησε το ΥΜΑΘ να έχει ουσιαστικό ρόλο και χρήσιμο και όχι απλά μια βιτρίνα της Βόρειας Ελλάδας.
Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ:
Δημοσιογράφος: Καλημέρα Θεσσαλονίκη, καλή εβδομάδα. Μία κοινή καλημέρα στις ακροάτριες και τους ακροατές του «Ράδιο Θεσσαλονίκη», του «Focus FM» και του «FM 100», του δημοτικού ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης. Μία κοινή καλημέρα σε μία κοινή ραδιοφωνική σύνδεση, που για πρώτη φορά γίνεται και πρέπει να το τονίσουμε. Στον αέρα των ερτζιανών από κοινού 3 ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης σε μία πρωινή κουβέντα, που θα κάνουμε 3 δημοσιογράφοι με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Από αυτήν την ώρα και για 1 ώρα, ο Στέφανος Διαμαντόπουλος από το «Ράδιο Θεσσαλονίκη», ο Δημήτρης Βενιέρης από το «Focus FM» και ο Βασίλης Κοντογουλίδης από τον «FM 100», θα θέσουν τα δημοσιογραφικά ερωτήματά τους στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, σε μία συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα και σε μία επικαιρότητα που κινείται σε ραγδαίους πολιτικούς ρυθμούς. Καλημέρα σας, κ. Πρόεδρε.
Κ. Μητσοτάκης: Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία.
Δημοσιογράφος: Καλημέρα Πρόεδρε, καλημέρα σε όλους τους ακροατές των 3 ραδιοφωνικών σταθμών και ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί ήταν μία ευκαιρία να βρεθούμε στην πρώτη κοινή ραδιοφωνική συνέντευξη, στη Βόρεια Ελλάδα, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία και για τα θέματα του τύπου. Επειδή χθες συζητήσαμε με τους συναδέλφους, μου δόθηκε ο λόγος να ξεκινήσω εγώ, κ. Πρόεδρε. Είχα στο μυαλό μου, και θα το συζητήσουμε, ζητήματα οικονομίας, αξιολόγησης, σενάρια εκλογών και λοιπά, αλλά δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω από την ένταση στο Αιγαίο, από τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα των Τούρκων, την οποία είδαμε, για ακόμη μία φορά, κοντά στην επέτειο των γεγονότων στα Ίμια. Και θα ήθελα να ρωτήσω τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας: Η αντίδρασή μας ήταν και είναι αυτή που έπρεπε; Και δεύτερον – για να δούμε αν μπορεί να βγει και είδηση – μήπως είναι καιρός οι Πρόεδροι των Κομμάτων να βρεθούν σε ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, γιατί από ό,τι φαίνεται ο Ερντογάν δεν αστειεύεται στο Αιγαίο;
Κ. Μητσοτάκης: Η χώρα έχει βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωπη με σκηνικά κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο, τα οποία πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία, αλλά, ταυτόχρονα, και με την απαραίτητη εθνική αυτοπεποίθηση. Δεν είναι η ώρα ούτε για μεγάλες κορώνες και – πολλές φορές – δεν είναι και οι δημόσιες δηλώσεις ο ενδεδειγμένος τρόπος να αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα. Η Ελλάδα εξακολουθεί και σήμερα, προφανώς, να στέλνει ένα μήνυμα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία. Αλλά ταυτόχρονα, αυτό το μήνυμα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στις Διεθνείς Συνθήκες και στους άτυπους κανόνες των σχέσεων καλής γειτονίας, μεταξύ 2 χωρών που είναι καταδικασμένες, από την ίδια τη γεωγραφία, να συνυπάρχουν σε μία ευαίσθητη περιοχή. Από εκεί και πέρα, δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο δημόσια για το ζήτημα αυτό. Να πω απλά ότι δεν θεωρώ – μιας και με ρωτήσατε, γιατί δεν μου αρέσει να υπεκφεύγω – ότι υπάρχει κάποιος λόγος για μία σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Ενίοτε, ξέρετε, ότι μπορεί να υπάρχουν και επικοινωνίες ενημερωτικές, οι οποίες γίνονται και με εμένα και με τα στελέχη μας τα οποία χειρίζονται αυτούς τους τομείς, οι οποίες δεν ανακοινώνονται. Άρα, δεν αισθάνομαι ότι είμαστε σε κενό ενημέρωσης.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, είναι κρίσιμο, όμως, το θέμα. Δηλαδή, η απόφαση του Δικαστηρίου έχει δημιουργήσει δεδομένα. Η απέναντι πλευρά είναι σκληρή στις δηλώσεις της και στις κινήσεις της και εμένα δεν μου φτάνει να ακούω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει δεν είναι ώρα για δημόσιες δηλώσεις. Το θέμα το προσφυγικό είναι μία μεγάλη πληγή. Από την άλλη μεριά, απειλούν ευθέως. Ο πρωθυπουργός τους το δήλωσε, ότι θα αλλάξει αυτή η διμερής συμφωνία επαναπροώθησης, θα καταργηθεί. Αυτό σημαίνει πολλά για την Ελλάδα. Έτσι δεν είναι;
Κ. Μητσοτάκης: Να ξεκαθαρίσουμε καταρχάς ότι το ζήτημα της μη έκδοσης των 8, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα, είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά στο Κράτος Δικαίου και δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αφορά στην Εξωτερική Πολιτική. Η ελληνική Δικαιοσύνη δρα ανεξάρτητα. Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό Κράτος με θεσμούς και με αρχές. Και αυτές οι αρχές και αυτοί οι θεσμοί δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα. Από εκεί και πέρα, θέλω να θυμίσω ότι η συμφωνία την οποία έχει κάνει η Τουρκία, δεν είναι μόνο με την Ελλάδα, είναι συνολικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μία συμφωνία, η οποία έχει και οικονομικό αντικείμενο με την Τουρκία. Και είναι μία συμφωνία, η οποία όταν δρομολογήθηκε, δρομολογήθηκε σε μια κατάσταση έκτακτης κρίσης, ως ένα αναγκαίο εργαλείο, για να σταματήσουν οι ροές των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή έχει μερικώς δουλέψει. Και ένας από τους λόγους που η συμφωνία δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε, έχει να κάνει με το γεγονός ότι, δυστυχώς, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει, λόγω διαχειριστικής ανικανότητας, να μπορεί να επεξεργάζεται, με την απαραίτητη ταχύτητα, αιτήσεις ασύλου, ώστε αυτοί οι οποίοι τελικά δεν απολαμβάνουν του προνομίου του ασύλου, να επιστρέφονται στην Τουρκία.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει αντικειμενική δυσκολία και δεν εξετάζονται οι αιτήσεις αυτές;
Κ. Μητσοτάκης: Υπάρχει τεράστια διαχειριστική ανικανότητα σε όλη την έκφανση διαχείρισης του προσφυγικού.
Δημοσιογράφος: Μία Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τι μπορεί να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη σε έναν κρατικό μηχανισμό, ο οποίος θα είναι ο ίδιος;
Κ. Μητσοτάκης: Το πως κινούνται οι επιτροπές ασύλου, το πως στελεχώνονται, το αν υπάρχει πραγματική βούληση αυτές οι αιτήσεις να εξετάζονται με την απαραίτητη ταχύτητα, αυτό είναι κάτι το οποίο βεβαίως και μπορεί να αλλάξει. Όπως, μπορεί να αλλάξει, κ. Διαμαντόπουλε, και η δυνατότητα την οποία έχουμε να απορροφούμε ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίοι σήμερα λιμνάζουν. Θέλω να σας θυμίσω ότι υπάρχουν ουκ ολίγες κατηγορίες, από πολλά στελέχη τα οποία διαχειρίστηκαν αυτήν την αρμοδιότητα, για κακοδιαχείριση και με υπόνοιες διαφθοράς. Ερωτήματα τα οποία δεν απαντήθηκαν ποτέ. Άνθρωποι παραιτήθηκαν από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Δημοσιογράφος: Τώρα, για να κλείσω εγώ σε αυτό το κομμάτι, γιατί είναι ιδιαίτερα σοβαρό και επικίνδυνο στις μέρες μας και για επικοινωνιακούς λόγους, μιας και η Τουρκία έχει δημοψήφισμα μπροστά της. Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε, προχθές, σε μία δήλωσή του, ότι ο κ. Τσίπρας του υποσχέθηκε ότι σε 15 μέρες θα το έχει λύσει το θέμα, εννοώ την έκδοση των 8. Τον πιστεύετε;
Κ. Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να φανταστώ ότι Έλληνας πρωθυπουργός κατ’ ιδίαν, έδωσε δέσμευση στον Τούρκο Πρόεδρο ότι το ζήτημα θα λυθεί, όταν το ζήτημα αυτό αφορά αποκλειστικά την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, να περάσουμε τώρα σε ένα άλλο θέμα, που έχει σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις που αναμένονται, μετά το – από ό,τι φαίνεται – κόλλημα που υπάρχει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το Δ.Ν.Τ. ζητά προκαταβολικά μέτρα ύψους 4,5 δις ευρώ για το 2019. Μεταξύ αυτών είναι η μείωση του αφορολογήτου στις 5.000, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, που σημαίνει μείωση συντάξεων, το ψαλίδι μισθών στο Δημόσιο και η αύξηση του μεσαίου συντελεστή Φ.Π.Α. από το 13% στο 15%. Αυτά τα μέτρα, αν κληθείτε εσείς κάποια στιγμή να διαχειριστείτε τις τύχες της χώρας, η Νέα Δημοκρατία θα τα πάρει;
Κ. Μητσοτάκης: Καταρχάς, κ. Κοντογουλίδη, πρέπει να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί αυτή τη στιγμή το Δ.Ν.Τ. – αλλά, καθώς φαίνεται, και οι υπόλοιποι εταίροι μας, σε απόλυτο συγχρονισμό – ζητούν από την ελληνική Κυβέρνηση μέτρα αυτής της έντασης. Εάν διαβάσει κανείς προσεκτικά την έκθεση του Δ.Ν.Τ., η οποία διέρρευσε σε χθεσινή κυριακάτικη εφημερίδα, θα καταλάβει ότι, πίσω από αυτήν την αυστηρή στάση του Ταμείου, κρύβεται μία συνολικότερη αμφισβήτηση της δυνατότητας της Ελληνικής Κυβέρνησης, να υλοποιήσει ένα ουσιαστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Με άλλα λόγια, για να το πω πολύ απλά, να το καταλάβουν οι ακροατές μας, οι πιστωτές σήμερα ζητούν σκληρά μέτρα, επειδή δεν εμπιστεύονται την Κυβέρνηση Τσίπρα να κάνει οτιδήποτε ουσιαστικό. Και αυτό το πληρώνει ουσιαστικά και συνολικά η χώρα. Δεν το πληρώνει μόνο η Κυβέρνηση. Διότι, πράγματι, είναι παράξενο σήμερα να ζητούνται από τη χώρα να νομοθετήσει μέτρα τα οποία πηγαίνουν πέραν της περιόδου του τρίτου προγράμματος και τα οποία, ενδεχομένως, να δεσμεύουν και την επόμενη Κυβέρνηση, καθώς, σε κάθε περίπτωση, το 2019 λήγει ο βίος αυτής της Κυβέρνησης. Προσωπικά εκτιμώ ότι θα λήξει πολύ νωρίτερα, αλλά ας πάρουμε το σενάριο ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την 4ετία. Βρισκόμαστε, λοιπόν, απέναντι σε μία συνολική σκλήρυνση της στάσης των πιστωτών και νομίζω ότι, πολύ απλά, τώρα έρχεται συνολικά ο λογαριασμός για τα 2 χρόνια ανικανότητας και ψεμάτων. Μας καταδιώκει ακόμα, ξέρετε, στην Ευρώπη, η ανάμνηση από το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν πήγαμε να διαπραγματευτούμε – υποτίθεται – υπερήφανα και οδηγήσαμε τη χώρα στα απόλυτα όριά της και ένα βήμα από την έξοδο από το ευρώ. Όπως μας καταδιώκει και συνολικά η εικόνα μίας Κυβέρνησης η οποία, από τη μία μιλάει για μεταρρυθμίσεις και από την άλλη, τις υπονομεύει στην πράξη. Έχουμε να κάνουμε με μία Κυβέρνηση, η οποία δεν πιστεύει στο βασικό πυρήνα του προγράμματος ως προς τις διαρθρωτικές αλλαγές. Τι σημαίνει αυτό; Δεν πιστεύει ότι η χώρα χρειάζεται, ουσιαστικά, ένα μικρότερο και πιο λειτουργικό Δημόσιο. Και δεν πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα έρθει, πρωτίστως, από ιδιωτικές επενδύσεις, από ιδιωτικοποιήσεις και από έναν ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα ξαναβρεί τα πατήματά του. Άρα, υπάρχει ένα ουσιαστικό ζήτημα, πια, αμφισβήτησης από την Ευρώπη και από το Δ.Ν.Τ., του πυρήνα της συμφωνίας της χώρας, την οποία έχει στο πλαίσιο του 3ου προγράμματος. Και γι’ αυτό και πιστεύω ότι υπάρχουν τόσο υπερβολικές απαιτήσεις. Τώρα, με ρωτάτε τι θα κάνουμε εμείς και δεν θέλω να υπεκφύγω.
Δημοσιογράφος: Μέτρα, τα οποία είναι αντίθετα στη φιλοσοφία την οποία προασπίζεται …
Κ. Μητσοτάκης: Εμείς, αν καλούμασταν αύριο να διαχειριστούμε αυτή την διαπραγμάτευση, θα επιχειρούσαμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα, δεσμευόμενοι, όμως, απόλυτα – και το τονίζω – στην εφαρμογή όλων των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα κάτι το οποίο η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει κάνει. Θυμίζω και αξίζει να το πούμε ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει στο μενού μέτρα για το 2019 και το 2020 έχει, όμως, ζητήματα που αφορούν στην αγορά εργασίας, έχει ζητήματα που αφορούν στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Γιατί όλα αυτά ήδη δεν έχουν αντιμετωπισθεί; Γιατί, δηλαδή, η Κυβέρνηση δεν έκλεισε τα ουσιαστικά ζητήματα, που αφορούν στη δεύτερη αξιολόγηση μία ώρα αρχύτερα, ώστε να μη δώσει την εντύπωση ότι είναι μία Κυβέρνηση η οποία διαπραγματεύεται μονίμως κοιτάζοντας με το ένα μάτι στο εξωτερικό και με το ένα μάτι στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ;
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, η κριτική που ασκείτε και εσείς και πολλοί στην Κυβέρνηση είναι ότι αυτά τα οποία είχε πει από το 2015 ως και σήμερα, όχι απλά δεν τα έχει κάνει, αλλά έχει κάνει ακριβώς τα αντίθετα. Δηλαδή, κατηγορεί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης και των πολιτικών σχηματισμών την Κυβέρνηση ότι κάνει πράγματα εντελώς διαφορετικά από εκείνα που έλεγε. Εδώ αυτό που είπατε μόλις τώρα είναι ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει αυτά τα οποία ψηφίσανε, αν κατάλαβα καλά.
Κ. Μητσοτάκης: Η Κυβέρνηση δεν ξέρει τι της γίνεται αυτή τη στιγμή. Είναι εγκλωβισμένη.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια κριτική, κ. Πρόεδρε, που λέει άλλα λέγατε, εντελώς διαφορετικά κάνετε.
Κ. Μητσοτάκης: Δεν επανέρχομαι ιδιαίτερα στο ζήτημα των ψεμάτων. Ο κόσμος ξέρει ότι ο κ. Τσίπρας είναι ψεύτης, ότι δεσμεύτηκε σε πράγματα τα οποία όχι …
Δημοσιογράφος: Μα κάνει αυτά, λένε πολλοί, που ήθελε η άλλη πλευρά.
Κ. Μητσοτάκης: Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι της κριτικής. Εμείς λέμε ότι υπάρχουν 3 λέξεις οι οποίες περιγράφουν αυτή την Κυβέρνηση. Ψέματα, το ξέρουν όλοι. Ανικανότητα, το βλέπουμε στη διαχείριση μιας διαπραγμάτευσης με πολλές τεχνικές πλευρές και η Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη, δεν είναι σε θέση, να την προχωρήσει προς όφελος της χώρας. Και φόροι.
Δημοσιογράφος: Κοινός τόπος των δημοσκοπήσεων – γιατί αναφερθήκατε χθες σε αυτές – είναι ότι το 86% των Ελλήνων είναι δυσαρεστημένο από αυτήν την Κυβέρνηση. Οι ίδιες, όμως, μετρήσεις, κ. Πρόεδρε, δείχνουν ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης δεν είναι ευχαριστημένο και από την Αντιπολίτευση. Επίσης ένα ποσοστό πάνω από 50% ενώ δε δέχεται τη διαχείριση των πραγμάτων από την Κυβέρνηση, δεν θέλει εκλογές. Ποια ερμηνεία δίνετε;
Κ. Μητσοτάκης: Μισό λεπτό να τα πάρουμε ένα – ένα τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων. Καταρχάς, όλες οι δημοσκοπήσεις περιγράφουν, τον τελευταίο χρόνο, μια πρωτοφανή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Να συμφωνήσουμε σε αυτό.
Δημοσιογράφος: Συμφωνώ.
Κ. Μητσοτάκης: Να το πούμε, όμως, γιατί έχει την αξία του. Θυμίζω ότι, τον Ιανουάριο του 2016, παρέλαβα μία παράταξη για την οποία πολλοί έλεγαν τότε – εσφαλμένα απ΄ ό,τι φάνηκε – ότι έχει τελειώσει και προεξοφλούσαν την πολιτική κυριαρχία του κ. Τσίπρα για μια 8ετία. Αυτά λεγόντουσαν τον Ιανουάριο του 2016, πριν από ένα χρόνο ακριβώς. Που είμαστε σήμερα; Πλήρης ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, σημαντικό πλεονέκτημα της Νέας Δημοκρατίας και προσωπική υπεροχή δική μου στους ποιοτικούς δείκτες. Αλλά σε αυτό – αν θέλετε – στέκομαι λιγότερο. Τι δείχνουν, όμως, ταυτόχρονα οι δημοσκοπήσεις; Μία κοινωνία φοβισμένη, μια κοινωνία απογοητευμένη, μια κοινωνία η οποία δεν ακούει, μια κοινωνία η οποία δεν εμπιστεύεται. Αυτή είναι μία πραγματικότητα, δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω καμία κατάσταση. Ξέρετε, κυκλοφορώ πολύ στο δρόμο. Μιλάω κάθε μέρα σε συναντήσεις με πολίτες – σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος επιλέγει να είναι κλεισμένος στο Μαξίμου – και εισπράττω αυτή την δυσαρέσκεια. Δεν κινούμαι σήμερα επειδή έχουμε ένα πλεονέκτημα δημοσκοπικό ούτε με αυταρέσκεια ούτε με αλαζονεία. Με προβληματίζει το γεγονός ότι έχουμε απέναντι μας μια κοινωνία η οποία δεν φαίνεται συνολικά να ακούει τον πολιτικό διάλογο. Και τι ερχόμαστε και λέμε σε αυτό; Ότι καταρχάς θα σας πούμε την αλήθεια. Τι σημαίνει αυτό; Δεν θα ωραιοποιήσουμε καμία κατάσταση. Δεν πρόκειται να αναλάβουμε δεσμεύσεις τις οποίες δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Και θα παρουσιάσουμε στους πολίτες ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ένα οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση. Άρα, έχουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Αλλά υπάρχει και μία κοινωνία, η οποία είναι απογοητευμένη και φοβισμένη. Μια κοινωνία, η οποία, μέσα στη σύγχυση της, και μετά από 7 χρόνια μνημονιακών πολιτικών, μπορεί εύκολα να σαγηνευτεί και πάλι από κάποιον νέο λαϊκιστή, ο οποίος θα έρθει και θα προτάξει κάποιο άλλο έτσι φαντασιακό σχέδιο.
Δημοσιογράφος: Για να το εξηγήσω λίγο, κ. Πρόεδρε, για να γίνει και πιο ζωντανή η κουβέντα μας, αν μου επιτρέπετε, Στέφανε, Βασίλη. Λέγεται, από τους δημοσκόπους ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό, αλλά μία συσπείρωση στο 86%, 85%, 87%. Μένει λίγο ακόμη για να πάτε στην οροφή σας.
Κ. Μητσοτάκης: Το ακούω αυτό ως κριτική. Τι θα με ρωτούσατε αν είχαμε συσπείρωση 60%; Εγώ είμαι ικανοποιημένος.
Δημοσιογράφος: Ότι έχετε περιθώριο μεγάλο να αυξήσετε το τελικό σας ποσοστό.
Κ. Μητσοτάκης: Αλλά το κάναμε ήδη. Κοιτάξτε, η Νέα Δημοκρατία προφανώς έχει πολύ μεγάλη συσπείρωση και αυτό είναι μία ικανοποίηση για μένα γιατί θέλω να σας θυμίσω ότι εκλέχτηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ως αουτσάιντερ. Στον πρώτο γύρο πήρα λιγότερο από 30%. Στον δεύτερο γύρο, κέρδισα με 53% και σήμερα φαίνεται να έχω μία καθολική σχεδόν αποδοχή από τους πολίτες, που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία. Είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε τη βάση μας ενωμένη αλλά, προφανώς, δεν περιοριζόμαστε μόνο εκεί. Αυτό το οποίο δείχνουν όλες οι μετρήσεις είναι ότι μας ξανακούει κόσμος που τοποθετείται στον μεσαίο χώρο ο οποίος είχε ψηφίσει άλλα κόμματα – κόμματα, τα οποία βρίσκονται μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, έχουμε και μετακινήσεις συμπολιτών μας απευθείας από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία. Έτσι θα μεγαλώσουμε. Κρατώντας τη βάση μας συσπειρωμένη και, ταυτόχρονα, κάνοντας γενναία ανοίγματα σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Δημοσιογράφος: Να πάμε στο ζουμί, κατευθείαν. Επειδή σας βλέπω επίμονο. Χθες, ήσασταν σκληρός στο να ζητάτε εκλογές. Προηγουμένως, είπατε ότι ο πρωθυπουργός είναι ψεύτης. Να τελειώνουμε μια ώρα νωρίτερα, είναι για το καλύτερο της χώρας. Το θέμα είναι, όμως, ότι αυτή τη στιγμή ζητούνται από την Κυβέρνηση μέτρα σκληρά, τα οποία έχουν τη μορφή ενός νέου Μνημονίου. Μερικά εξ αυτών, φαίνονται και τιμωρητικά και βαριά μέτρα. Δηλαδή, η επιμονή στο να έχουμε πλεονάσματα και το 2019 και μετά σε μέτρα που είναι εμπροσθοβαρή, δεν αφορά μόνο την σημερινή Κυβέρνηση, αφορά και εσάς.
Κ. Μητσοτάκης: Βεβαίως.
Δημοσιογράφος: Επομένως, αν αποφασιστεί, τις επόμενες ημέρες, να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά με επιπλέον βαριά μέτρα για τη χώρα, το Μνημόνιο θα το φορτωθείτε εσείς. Θέλω να δούμε κατά πόσο είστε έτοιμοι. Για το πόσο είστε σίγουροι ή απλώς ζητάτε τις εκλογές. Και το τι θα κάνετε, με όλα αυτά τα βαριά μέτρα, τα οποία θα τα φορτωθεί η Κυβέρνηση, ούτως ή άλλως. Έτσι φαίνεται τουλάχιστον για την ώρα. Τι θα κάνετε, δηλαδή, με αυτό το πλεόνασμα; Συμφωνείτε, νομίζω, με τον κ. Τσίπρα και εσείς ότι το πρόγραμμα είναι βαρύ. Έτσι δεν είναι;
Κ. Μητσοτάκης: Πρώτος – να το πω αυτό, γιατί είναι σημαντικό – πρώτος, τον Μάιο του 2016, στη Βουλή μίλησα για την ανάγκη να υπάρξει μια ταύτιση των πολιτικών δυνάμεων για μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Δημοσιογράφος: Γιατί να μην την κάνουμε τώρα;
Κ. Μητσοτάκης: Τότε με ειρωνεύτηκε ο κ. Τσίπρας.
Δημοσιογράφος: Γιατί να μην την κάνουμε τώρα, που είναι δύσκολα τα πράγματα.
Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε. Αυτή η άποψη ότι χρειαζόμαστε μικρότερα πλεονάσματα εξακολουθεί να υφίσταται. Το θέμα είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει παίξει όλα του τα χαρτιά και έχει κάψει το όποιο διαπραγματευτικό ατού μπορεί να είχε.
Δημοσιογράφος: Γιατί δεν βάζετε πλάτη τώρα που είναι δύσκολα τα πράγματα;
Κ. Μητσοτάκης: Να βάλουμε πλάτη σε ποιον ακριβώς; Στον κ. Τσίπρα; Μα νομίζετε ότι δεν το κάνουμε; Νομίζετε ότι δεν το κάνουμε εκτός Ελλάδος;
Δημοσιογράφος: Μα, αν ζητάτε εκλογές, πως το κάνετε;
Κ. Μητσοτάκης: Γιατί ζητάμε εκλογές; Να το ξεκαθαρίσουμε.
Δημοσιογράφος: Η πολιτική αστάθεια μειώνει, αν θέλετε, τη διαπραγματευτική δυνατότητα.
Κ. Μητσοτάκης: Θα σας πω ότι, σήμερα, το μεγάλο πρόβλημα της χώρας – και εντός και εκτός Ελλάδος – είναι ότι έχουμε μια Κυβέρνηση, η οποία είναι παράλυτη. Δεν ξέρει που θέλει να πάει τη χώρα και εξακολουθεί να χάνει χρόνο. Να το εξηγήσω, λοιπόν, αυτό με απόλυτη σαφήνεια. Το είπα και χθες στην ομιλία μου, θέλω να το επαναλάβω, γιατί δε θέλω να υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο παρεξήγησης. Στα μέσα του 2018 λήγει το τρίτο πρόγραμμα. Η χώρα θα έχει τρεις επιλογές τότε. Ή θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές, όπως όλες οι άλλες χώρες οι οποίες βγήκαν από τα προγράμματα, άρα, αφήνει σταδιακά πίσω της τις εποχές των Μνημονίων ή θα πρέπει να της προσφερθεί ένα τέταρτο πρόγραμμα, γιατί η χώρα δεν θα μπορεί να δανειστεί, άρα θα συνεχίζονται τα μνημόνια και οι μνημονιακές πολιτικές για κάποια χρόνια ακόμα ή το χειρότερο σενάριο δεν θα υπάρχει κανείς να δώσει στη χώρα ένα τέταρτο πρόγραμμα, διότι οι ευρωπαϊκές ισορροπίες, ειδικά στη Γερμανία, θα έχουν αλλάξει. Λοιπόν, πιστεύω βαθιά πως ο κ. Τσίπρας δεν είναι σε θέση, στα μέσα του 2018, να οδηγήσει τη χώρα στις αγορές, με τις πολιτικές τις οποίες ακολουθεί. Για αυτό και πιστεύω ότι, όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή, όσο πιο γρήγορα έρθει μια Κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποφύγουμε τα χειρότερα στα μέσα του 2018. Δουλειά μας δεν είναι μόνο να κοιτάμε τον επόμενο μήνα. Είναι να προβλέπουμε τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο και τα επόμενα 2 χρόνια. Άρα, σήμερα – για να το ξεκαθαρίσω – περιθώριο συνεννόησης με τον κ. Τσίπρα δεν υπάρχει πια. Εμείς προσφέραμε στήριξη στον κ. Τσίπρα και τον Αύγουστο του 2015, κάνοντας μία μεγάλη υπέρβαση και μάλιστα ο κ. Τσίπρας είχε συμφωνήσει τότε να μην οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Προσφέραμε στήριξη και μετά τις εκλογές, αλλά αυτό το κεφάλαιο πια έχει κλείσει.
Δημοσιογράφος: Άρα δεν υπάρχει περιθώριο συναίνεσης σε αυτή τη φάση.
Δημοσιογράφος: Αν σας ζητήσει τώρα ο κ. Τσίπρας «Στήριξε με και μετά θα πάμε σε εκλογές», τι θα κάνετε;
Κ. Μητσοτάκης: Να τον στηρίξω σε τι;
Δημοσιογράφος: Ξέρετε γιατί το λέω; Γιατί ανησυχεί η χώρα, ανησυχούμε όλοι μας. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι δυσκολίες στο περιβάλλον μας και οι αλλαγές στο ευρωπαϊκό, και όχι μόνο, τοπίο είναι ακόμα πιο βαριές. Συμφωνείτε και εσείς, νομίζω, το έχετε πει πολλές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η χώρα έχει ανάγκη, λοιπόν, να γλυτώσει ένα επιπλέον βάρος, για το οποίο συμφωνείτε και εσείς. Λέτε, 3,5% πλεονάσματα δεν βγαίνει, το λέμε εδώ και τόσο καιρό. Γιατί, λοιπόν, οι πολιτικές δυνάμεις ή εσείς με τον πρωθυπουργό, δεν συμφωνείτε, τουλάχιστον να γλυτώσει η χώρα από αυτό το βάρος του πλεονάσματος, να ρυθμίσει λίγο, έστω μακροπρόθεσμα, το χρέος της και μετά πάμε σε εκλογές;
Κ. Μητσοτάκης: Μου ζητείται, μάλλον, μία συναίνεση με μία Κυβέρνηση η οποία, την ίδια στιγμή που συζητάμε όλα αυτά, τορπιλίζει κάθε σημαντική μεταρρύθμιση που έχει γίνει στην Παιδεία, υπονομεύει τις Ανεξάρτητες Αρχές, κάνει παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και οικοδομεί μεθοδικά και συστηματικά, ένα νέο πελατειακό Κράτος. Λοιπόν, συναίνεση σε αυτήν την Κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει, κ. Διαμαντόπουλε. Και αν ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να συμφωνήσει σε σκληρά μέτρα, μόνος του θα πρέπει να τα ψηφίσει. Και αν δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, τότε η Κυβέρνηση αυτή θα πέσει, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, θα προκύψει μία νέα Κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει το δύσκολο βάρος της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους, αλλά με συνθήκες – το πιστεύω αυτό – αυξημένης αξιοπιστίας σε σχέση με τον κ. Τσίπρα.
Δημοσιογράφος: Επ’ αυτού, αν και είστε σαφέστατος, θέλω να σας κάνω ένα τελευταίο ερώτημα για να κλείσουμε την ενότητα. Εάν παιχτεί η πορεία της χώρας στα ζάρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έγινε και η Νέα Δημοκρατία έβαλε, τότε, πλάτη και ψήφισε τα πρώτα μέτρα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα έχετε την ίδια άποψη;
Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, κ. Κοντογουλίδη. Σήμερα, ουσιαστικά – μην γελιόμαστε – είμαστε σε μία κρίσιμη φάση και θέλω αυτό να το αντιληφθούν και οι ακροατές μας, αλλά και γενικότερα οι Έλληνες πολίτες. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ μεγάλους κινδύνους και πρέπει όλοι να είμαστε πολύ σοβαροί και πολύ υπεύθυνοι. Ο κ. Τσίπρας ή θα κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση σύντομα ή θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Αυτό το οποίο δεν είναι αποδεκτό σε καμία περίπτωση και θα συνιστά μία εγκληματική επιλογή, είναι να μην κάνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Να αφήσει τη χώρα να σέρνεται, να αφήσει την αξιολόγηση ανοιχτή, να πλησιάζουμε προς τον Ιούλιο – ο Ιούλιος είναι η ημερομηνία εκείνη που σηματοδοτεί, στην ουσία, τη μεγάλη πιθανότητα ενός πιστωτικού γεγονότος, διότι δεν θα έχουμε λεφτά να αποπληρώσουμε μία μεγάλη λήξη ομολόγων – να αφήσει, λοιπόν, τη χώρα να σέρνεται, ώστε να φτάσουμε πάλι να ξαναζήσουμε το έργο το οποίο ζήσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Λοιπόν, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, από κανένα, να γίνει αποδεκτό. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος ότι αυτή η τρίτη επιλογή, η επιλογή, δηλαδή, του συρσίματος, που δεν έχουμε μία καθαρή λύση είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση, είναι μία επιλογή εγκληματική για τη χώρα. Μία επιλογή, η οποία, στην ουσία, επαναφέρει από την πίσω πόρτα το σενάριο του Grexit, το οποίο, ήδη, δυστυχώς, ακούγεται και απασχολεί και τους πολίτες. Και, γι’ αυτό, έχει αποκλειστική ευθύνη ο κ. Τσίπρας. Δεν έχουμε ευθύνη εμείς γι’ αυτό.
Δημοσιογράφος: Παρ’ όλα αυτά όμως, υπάρχει ένα θέμα για το οποίο κολλάει η αξιολόγηση, εκτός των άλλων, τα οποία λέτε και επιχειρηματολογείτε. Η θεσμοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, από το 2019 και μετά. Δεν είναι υπερβολική αυτή η απαίτηση των δανειστών;
Κ. Μητσοτάκης: Το είπα εξαρχής ότι η απαίτηση αυτή είναι υπερβολική. Αλλά, δυστυχώς, πληρώνουμε σήμερα το τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Πράγματι, το να θεσμοθετήσει κανείς από σήμερα μέτρα για το 2019, είναι κάτι υπερβολικό. Όπως σας είπα όμως, η χώρα θα ήταν σε πολύ καλύτερη διαπραγματευτική θέση, αν είχε κλείσει τον πυρήνα της δεύτερης αξιολόγησης. Τα μέτρα από το 2019 και μετά, δεν αφορούν στον πυρήνα της δεύτερης αξιολόγησης. Η χώρα έχει μείνει χωρίς μεσοπρόθεσμο εδώ και 2 χρόνια. Προσέξτε το αυτό, έχει σημασία. Κανονικά το μεσοπρόθεσμο, θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί από το 2015 και να αφορά το 2016 μέχρι το 2019. Σήμερα, μην έχοντας μεσοπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο αφορά στην ουσία το 2017, το 2018, το 2019, το 2020 και πηγαίνει μέχρι το 2021. Άρα, η ίδια η αδυναμία της Κυβέρνησης, εδώ και 2 χρόνια, να ψηφίσει ένα μεσοπρόθεσμο, σπρώχνει τον χρονικό ορίζοντα των μέτρων πέραν του 2019.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, για να κλείσουμε αυτήν την ενότητα, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Εμμένοντας σε αυτό που έλεγε νωρίτερα ο συνάδελφος, ο Βασίλης Κοντογουλίδης, θέλετε να πάμε σε εκλογές. Η Κυβέρνηση είχε έναν σύμμαχο, είχε καταρχάς, μία θυμωμένη κοινή γνώμη, εννοώ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είχε και τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Εσείς πείτε ότι γίνονται εκλογές, κερδίζετε – η Νέα Δημοκρατία – με ένα ποσοστό, βγαίνει και αυτοδύναμη. Στην πολιτική δεν αθροίζουμε ποσοστά. Έχετε δεύτερο εταίρο, τρίτο εταίρο, που να συμφωνήσει στη ρότα που θα ακολουθήσετε, ώστε να μην έχουμε και πάλι το ίδιο φαινόμενο των αγανακτισμένων, των αντιμνημονιακων, εκείνων που θα βγουν στους δρόμους και θα εμποδίσουν οποιαδήποτε επώδυνα, ενδεχομένως αναγκαία μέτρα, που θα επιχειρήσετε;
Κ. Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο κ. Τσιπρας στην Αντιπολίτευση, έχοντας υποστεί μια δεινή εκλογική ήττα, θα ξανακάνει τα ίδια τα οποία έκανε το 2014. Θα ήταν και αστείο και γραφικό ταυτόχρονα. Από κει και πέρα, αυτό το οποίο έχουμε πει και έχω πει και εγώ προσωπικά κ. Βενιερη είναι ότι και αυτοδύναμοι να είμαστε θα επιδιώξουμε, βλέποντας το χάρτη της Βουλής μετά τις εκλογές, να σχηματίσουμε μια Κυβέρνηση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κοινοβουλευτικό και πολιτικό μέτωπο, το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει μια δύσκολη πολιτική. Μην έχουμε καμία αμφιβολία για αυτό. Δεν είμαι σε θέση να σας πω κάτι περισσότερο επ’ αυτού, διότι δεν γνωρίζω ποιος θα είναι ο κοινοβουλευτικός χάρτης μετά τις εκλογές. Αλλά εγώ, σε κάθε περίπτωση, και αυτοδύναμοι να είμαστε, θα είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες. Εκεί θα πρέπει όλοι να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης.
Δημοσιογράφος: Μετεκλογικά θα τις επιδιώξετε;
Κ. Μητσοτάκης: Μετεκλογικά θα τις επιδιώξω. Εάν υπάρχει κοινός τόπος. Τα κόμματα, κάθε Κόμμα διεκδικεί – μη γελιόμαστε τώρα – το καλύτερο δυνατό ποσοστό στις εκλογές, μη κοροιδευόμαστε. Από εκεί και πέρα, εάν υπάρχει κοινός τόπος, μεταρρυθμιστικές πολιτικές, αυτό είναι κάτι το οποίο διερευνάται κάθε μέρα. Σας θυμίζω ότι στη Βουλή και με το ΠΑΣΟΚ και με το Ποτάμι, ενίοτε μέχρι και με την Ένωση Κεντρώων, έχουμε συνταχθεί σε πολλές επιλογές. Άρα νομίζω ότι υπάρχει ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο ρεαλισμού, που επιδιώκει ουσιαστικές αλλαγές, το οποίο πηγαίνει και πέρα από τη Νέα Δημοκρατία. Προφανώς επιζητούμε εμείς να το εκφράσουμε αυτό πολιτικά και ως η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη θα έχουμε και τη μεγαλύτερη δυναμική.
Δημοσιογράφος: Είναι η πρώτη φορά που στη Βόρεια Ελλάδα επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο, τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί, το «Ράδιο Θεσσαλονίκη», το «Δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης», ο «Focus FΜ», με τρεις δημοσιογράφους, απέναντι στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας από το πολύ φιλόξενο χώρο, στο «Electra Palace», και με κόσμο πολύ, γιατί πρέπει να ευχαριστήσουμε και τους ανθρώπους από τη δημοτική τηλεόραση και από την Ε.Ρ.Τ.3, οι οποίοι είναι εδώ και δίνουν και εκείνοι τον καλύτερο τους εαυτό για να βγει ό,τι καλύτερο από αυτή τη συζήτηση, που, για εμάς, είναι μια πολύ μεγάλη και σημαντική πρόκληση. Αλλιώς είχα σκοπό να ξεκινήσω, αλλά τώρα θέλω να «πικάρω» λίγο την εκπομπή μας. Διάβασα χθες – φαντάζομαι το διαβάσατε – ένα εξαιρετικό άρθρο του κ. Βενιζέλου στα «Νέα». Απέχει πολύ από το να μπορέσει να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία ο Β. Βενιζέλος;
Κ. Μητσοτάκης: Για να είμαι ειλικρινής, χωρίς να θέλω να υπεκφύγω, δεν διάβασα το συγκεκριμένο άρθρο του Β. Βενιζέλου. Από κει και πέρα, ο κ. Βενιζέλος ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, ανήκει σε άλλο Κόμμα, δεν τίθεται κανένα ζήτημα συνεργασίας με τον κ. Βενιζέλο.
Δημοσιογράφος: Είναι κεφάλαιο; Την πορεία του, τα χρόνια της συμπόρευσης με τη Νέα Δημοκρατία ως Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης…
Κ. Μητσοτάκης: Όλοι σε αυτό τον τόπο έχουν τη δική τους ιστορία, η οποία καταγράφεται. Δεν πρόκειται να κάνω καμία αξιολογική κρίση για στέλεχος, το οποίο δεν ανήκει στη Νέα Δημοκρατία.
Δημοσιογράφος: Ούτως ή άλλως, η Νέα Δημοκρατία θα συνεργαστεί μετα τις εκλογές με το ΠΑΣΟΚ επομένως, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Εγώ μιλώ για τον κ. Βενιζέλο, δεν μιλώ για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη…
Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα μπω στα εσωτερικά των άλλων Κομμάτων.
Δημοσιογράφος: Άλλες προσεγγίσεις ανάλογες θα γίνουν, για να συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε μείνει.
Κ. Μητσοτάκης: Έχει ένα ενδιαφέρον αυτό το οποίο με ρωτάτε, γιατί συχνά τίθεται το ζήτημα των μεταγραφών και ποια στελέχη μπορεί να έρθουν στη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε λίγο διαφορετική θεώρηση. Για μένα, αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να μπορέσουμε να ανανεώσουμε το στελεχιακό μας δυναμικό από κάτω προς τα πάνω. Τι σημαίνει αυτό; Να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την πολιτική, να ασχοληθούν με τη Νέα Δημοκρατία, να μας υποστηρίξουν στις ομάδες εργασίας και – γιατί όχι; – να είναι και υποψήφιοι με τους εκλογικούς συνδυασμούς της Νέας Δημοκρατίας. Όταν κάναμε τη μεγάλη προσπάθεια με το Μητρώο των Πολιτικών Στελεχών, ακριβώς αυτό το στόχο. Είχαμε και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Έχουν ήδη περάσει από συνέντευξη πάνω από 500 άνθρωποι, νέοι ως επί το πλείστον, που δεν είχαν καμία σχέση με τη πολιτική. Ήρθαν, μας βρήκαν, πέρασαν από μια δομημένη συνέντευξη, αξιολογήθηκαν, έχουν ενταχθεί σε ομάδες έργου. Κάποιοι από αυτούς έχουν εκφράσει και ένα ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτιά μας. Αξιολογούνται και αυτοί. Και θα σας έλεγα ότι είναι μια μαγιά στελεχών, που θα μας επιτρέψει, όταν θα έρθει η ώρα, να κάνουμε μια σημαντική ανανέωση στο στελεχιακό μας δυναμικό, κάτι το οποίο νομίζω ότι είναι απολύτως απαραίτητο και το θέλει και η κοινωνία.
Δημοσιογράφος: Πρόεδρε, εγώ θέλω να γυρίσω λίγο στα δύσκολα. Και επειδή ζητάτε άμεσα εκλογές αυτό το «ατύχημα» σε εισαγωγικά, μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή. Λένε μερικοί, οι κακές γλώσσες, δηλαδή οι αντίπαλοι σας, «Καλά τώρα, ο Μητσοτάκης άρχισε να υπόσχεται ότι θα κάνει μονομερείς κινήσεις». Θέλουμε λίγο να καταλάβουμε τι εννοείτε. Οι πολίτες θέλουν να καταλάβουν τι εννοείτε. Δηλαδή, τι μπορείτε να κάνετε. Μαγικά δεν υπάρχουν, το έχετε πει εσείς ο ίδιος. Επομένως, τι μπορείτε να κάνετε; Μπορείτε να μειώσετε τη φορολογία μονομερώς;
Κ. Μητσοτάκης: Η φορολογία μπορεί να μειωθεί μονομερώς.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, είναι θέμα εμπιστοσύνης; Δηλαδή, αν η ελληνική Κυβέρνηση, η όποια ελληνική Κυβέρνηση, καταφέρει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των δανειστών, θα αλλάξουν τα πράγματα; Μα δεν είναι έτσι. Αυτό βλέπουμε. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να πεις στους άλλους ότι κοιτάξτε, ένα κομμάτι του ελληνικού λαού δυσκολεύεται, θα πάρω 300 – 400 ευρώ από εδώ και θα τα δώσω στους συνταξιούχους. Θεωρείται μονομερής κίνηση. Το που θα τα βρείτε και το τι θα κάνετε εννοώ. Από τη στιγμή που για κάθε κίνηση, το επόμενο διάστημα, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε την άδεια των δανειστών. Στο τέλος, δεν θα κυβερνάμε. Έχω την αίσθηση ότι δεν κυβερνούν οι ελληνικές Κυβερνήσεις.
Κ. Μητσοτάκης: Ξέρετε, κ. Διαμαντόπουλε, επιτρέψτε μου να απαντήσω το ερώτημα σας με έναν παραλληλισμό με το τι έγινε σε άλλες χώρες, οι οποίες βρέθηκαν σε Μνημόνια. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε σε Μνημόνια. Και άλλες χώρες μπήκαν σε Μνημόνια. Και βγήκαν από τα Μνημόνια. Και το πιο καλό παράδειγμα για εμάς είναι η Κύπρος. Η Κύπρος μπήκε μετά από εμάς σε Μνημόνιο. Και σήμερα είναι έξω από το Μνημόνιο. Γιατί έγινε αυτό; Διότι μια Κυβέρνηση αποφασισμένη υλοποίησε ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Δεν αύξησε τους φόρους. Θέλω να το τονίσω αυτό. Μείωσε, όμως, ουσιαστικά τις κρατικές δαπάνες. Αν με ρωτάτε αν μπορούμε να κάνουμε μια μονομερή ενέργεια, να μειώσουμε φόρους χωρίς να έχουμε ισοδύναμα, δεν μπορούμε να το κάνουμε. Για κάθε μείωση φόρων πρέπει να προσδιορίζουμε και αντίστοιχες μειώσεις δαπανών. Τουλάχιστον στην αρχή, μέχρι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Όταν ήρθα και μίλησα στη Δ.Ε.Θ., είπα ότι μπορούμε να κάνουμε στοχευμένες φοροαπαλλαγές εντός 2 ετών, που να προσεγγίζουν τα 2 δις. Σε αντιδιαστολή με τα 12 δις του κ. Τσίπρα. Και προσδιόρισα και από που θα κόψουμε δαπάνες. Άρα, μακριά από μένα οποιαδήποτε λογική ότι θα έρθουμε και θα αρχίσουμε να κάνουμε τα δικά μας, χωρίς αυτά να είναι ισορροπημένα και λελογισμένα. Λέμε, όμως, ότι χρειαζόμαστε ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λένε και οι πολίτες. Οι πολίτες καταλαβαίνουν πια ότι η χώρα χρειάζεται ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό Κράτος. Και ταυτόχρονα, μια μείωση στη φορολογία. Δεν λέμε κάτι, το οποίο είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Και να σας πω και κάτι; Πιστεύω ακράδαντα – επειδή, ξέρετε, έχω διαπραγματευτεί κι εγώ με την τρόικα σε πολύ δύσκολες συνθήκες – ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και το Δ.Ν.Τ. δεν είναι παράλογοι. Εάν έχουν απέναντί τους μια Κυβέρνηση σοβαρή και αποφασισμένη, θα ακούσουν με πολύ προσοχή αυτά που έχουμε να τους πούμε. Θα θελήσουν, όμως – γιατί θέλω να είμαι τελείως ειλικρινής – να δουν απτά δείγματα αξιοπιστίας. Γι’ αυτό και επιμένω πάρα πολύ στην εμπροσθοβαρή και «επιθετική» εφαρμογή, τους πρώτους μήνες, μιας νέας διακυβέρνησης σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα δείξουν ότι πραγματικά εννοούμε αυτά τα οποία λέμε. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γιατί το «Ελληνικό» είναι κολλημένο τόσους μήνες τώρα. Σας το αναφέρω ως παράδειγμα, διότι είναι η μεγαλύτερη ξένη επένδυση, η οποία γίνεται σήμερα στην Ελλάδα. Και είναι κολλημένη και βουλιάζει μέσα στις ιδεοληψίες μιας Κυβέρνησης, που ποτέ δεν την πίστεψε και εξακολουθεί να την υπονομεύει σε κάθε ευκαιρία.
Δημοσιογράφος: Μας είπατε, πριν από λίγο, για μικρότερο Κράτος. Το είπατε και χθες. Και το επαναλαμβάνετε συνεχώς. Κάποιοι συνάδελφοί μου οι οποίοι εργάζονται στα δημόσια Μέσα ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι, όταν το ακούν αυτό, αμέσως πάει στο μυαλό τους ότι όταν έρθει ο Κυριάκος και γίνει πρωθυπουργός, θα χάσουμε τη δουλειά μας. Τι τους απαντάτε;
Κ. Μητσοτάκης: Τους λέω ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να κάνει απολύσεις. Όμως, μπορούμε να μικρύνουμε το Κράτος, κρατώντας τον λόγο προσλήψεων προς συνταξιοδοτήσεις στο 1 προς 5, για τα επόμενα 5 χρόνια. Είναι κάτι, το οποίο θα μειώσει σταδιακά το μέγεθος του Κράτους, χωρίς να κάνουμε απολύσεις. Προφανώς και δεν πρόκειται να ανεχθούμε και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε και, προφανώς, δεν πρόκειται να δρομολογήσουμε μετατροπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, όπως κάνει μεθοδικά αυτή η Κυβέρνηση και αυξάνει το μέγεθος του Κράτους και φυσικά το κόστος για τον Έλληνα πολίτη.
Δημοσιογράφος: Αν τις κάνει, θα τις ακυρώσετε;
Κ. Μητσοτάκης: Από τη στιγμή που αυτές οι μετατροπές είναι παράνομες, προφανώς και δεν μπορούν να σταθούν.
Δημοσιογράφος: Γιατί έγινε θέμα με τον Γεωργιάδη, όταν είπε ότι τα δικαστήρια θα ακυρώσουν τις συμβάσεις αυτές.
Κ. Μητσοτάκης: Προφανώς. Να το ξεκαθαρίσουμε. Και στέλνω και ένα μήνυμα σε ανθρώπους, οι οποίοι πολύ συχνά απογοητευμένοι, μπορεί να πιστεύουν την κυβερνητική προπαγάνδα. Το άρθρο 103 του Συντάγματος ορίζει ρητά ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Άρα, οτιδήποτε γίνεται από την πίσω πόρτα είναι παράνομο και αντισυνταγματικό. Θέλω να είμαι, λοιπόν, τελείως ξεκάθαρος, για να μην αισθάνονται οι άνθρωποι αυτοί ότι κάποιοι ενδεχομένως τους εμπαίζουν. Τέτοιες πρακτικές δε μπορούν να υιοθετηθούν και δεν μπορούν επί της ουσίας να γίνουν αποδεκτές, όχι από εμάς, από την ίδια τη Δικαιοσύνη.
Δημοσιογράφος: Μειώσεις μισθών θα κάνετε στο Δημόσιο;
Κ. Μητσοτάκης: Δεν χρειάζονται μειώσεις μισθών στο Δημόσιο. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι στοχευμένες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο αυτού που λέμε δημοσιονομική ουδετερότητα, ώστε να μπορούμε με κάποιο τρόπο να επιβραβεύουμε εκείνους τους υπαλλήλους, οι οποίοι αποδίδουν καλύτερα.
Δημοσιογράφος: Αξιολόγηση.
Κ. Μητσοτάκης: Η αξιολόγηση για μένα είναι μη διαπραγματεύσιμη. Η αξιολόγηση, όμως, δεν οδηγεί σε απολύσεις. Οδηγεί, όμως, στην επιβράβευση των καλών δημοσίων υπαλλήλων. Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό; Με μια πιο γρήγορη πρόοδο μέσα στην επετηρίδα. Δηλαδή, με δυνατότητα να φτάσει κανείς ταχύτερα σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια. Και βέβαια, η αξιολόγηση μας δίνει την ευκαιρία να εντοπίσουμε και τους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν αποδίδουν και να τους βοηθήσουμε να γίνουν καλύτεροι. Όπως δεν διαπραγματεύομαι και την έννοια της κινητικότητας. Δεν είναι δυνατόν, σήμερα, να έχουμε ένα Δημόσιο το οποίο δεν αξιοποιεί σωστά το στελεχιακό του δυναμικό. Είναι απαραίτητο να μπορούμε να μετακινούμε ανθρώπους, εκεί που έχουμε ανάγκη. Είναι, επίσης, απαραίτητο να μπορούμε να επανεκπαιδεύουμε ανθρώπους για να τους εντάσσουμε σε νέες ειδικότητες, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου. Δεν γίνεται, σήμερα, να μπαίνει κάποιος σε ένα κλάδο και όταν του λέμε «Πάρε ένα φλυτζάνι από εδώ να το πας εκεί», να σου λέει: «Α, δεν μπορώ να το κάνω, διότι είμαι αυστηρά προσδιορισμένος από τον κλάδο και από την ειδικότητα, την οποία πήρα πριν από 20 χρόνια».
Δημοσιογράφος: Ακούγονται πολύ ωραία όλα αυτά, κ. Πρόεδρε. Δεν ξέρω αν αυτά έχουν αλλάξει και προς ποια κατεύθυνση, ακόμη και στον ζωτικό χώρο υμών των πολιτικών σχηματισμών. Μέσα στη Βουλή, δηλαδή, αυτό που τώρα περιγράφετε, δεν συμβαίνει μπροστά στα μάτια σας; Δεν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πλεονάζουν; Δεν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν αντικείμενο, αλλά περιφέρονται στους διαδρόμους; Δεν υπάρχουν άνθρωποι στα γραφεία των βουλευτών που δεν χρειάζονται; Δεν υπάρχουν αστυνομικοί που δεν χρειάζονται; Δηλαδή, αν δεν ξεκινήσει από εκεί, πως θα γίνει στην πολεοδομία του κ. Τσίπρα, ας πούμε;
Κ. Μητσοτάκης: Σίγουρα συμβαίνει, αυτό αλλά κοιτάξτε … Να σας πω τι ξεκινήσαμε και κάναμε εμείς; Εμείς ξεκινήσαμε με το να βάζουμε σε τάξη τα του οίκου μας. Παρέλαβα μια Νέα Δημοκρατία, η οποία ενδεχομένως να ήταν πιο «πλαδαρή» από ό,τι μπορούσαμε να υποστηρίξουμε. Και κάναμε ένα πολύ ουσιαστικό οικονομικό συμμάζεμα και περιορίσαμε σημαντικά τις δαπάνες και ψάξαμε νέους τρόπους χρηματοδότησης. Και σιγά – σιγά αυτό το «μαγαζί» μπαίνει σε τάξη.
Δημοσιογράφος: Μίλησα για τη Βουλή περισσότερο, για τον μεγάλο αριθμό των εργαζομένων εκεί. Για αυτά που, κατά καιρούς, έχουμε ακούσει κι έχουμε μάθει, που είναι κλασικός τρόπος λειτουργίας του κακού Δημοσίου, όχι του καλού Δημοσίου. Γιατί υπάρχει και τέτοιο.
Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, η Βουλή, όπως ξέρετε, έχει τη δική της αυτονομία. Ρυθμίζει μόνη της τα του οίκου της. Και φυσικά είναι υπεύθυνη κι αυτή να δίνει απολογισμό στους Έλληνες πολίτες για το πως διαχειρίζεται τους δικούς της πόρους.
Δημοσιογράφος: Είπατε για το «Ελληνικό». Υπάρχει μια μεγάλη επένδυση, ανάλογη του «Ελληνικού», στη Β. Ελλάδα, η οποία ταλαιπωρείται από τη δεκαετία του ’90. Και αναφέρομαι στη Χαλκιδική. Θα ήθελα να μας πει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αν έχει σαφή ξεκάθαρη θέση για το τι προτίθεται να κάνει, αν θα αναλάβει κάποια στιγμή πρωθυπουργός της χώρας. Και επίσης, προχθές, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι θα κοιτάξει η Κυβέρνηση να κάνει και μια κρατική ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κοντά σε αυτή την οποία ιδιωτικοποιήσαμε. Θα παρακαλούσα να μας πείτε κι εσείς την άποψή σας. Δηλαδή, αν συσταθεί αυτή η κρατική ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εσείς θα την καταργήσετε;
Κ. Μητσοτάκης: Αυτά είναι αστεία πράγματα. Καταρχάς, δε νομίζω η Κυβέρνηση να προφτάσει να κάνει τίποτα από όλα αυτά. Γιατί χρειαζόμαστε κρατική ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από τη στιγμή που έχουμε προχωρήσει με μεγάλη καθυστέρηση και τελικά με ένα πολύ χαμηλό τίμημα, στην ιδιωτικοποίηση του μεταφορικού έργου του Ο.Σ.Ε. Δεν είναι δουλειά του Κράτους, αυτή τη στιγμή, να διαχειρίζεται τα τρένα. Άλλο ζήτημα η υποδομή αυτή καθαυτή και άλλο το μεταφορικό έργο. Λοιπόν, αυτές είναι σαχλαμάρες και προφανώς δεν έχουν καμία θέση στο πρόγραμμα της επόμενης Κυβέρνησης.
Για την επένδυση στη Χαλκιδική: Κοιτάξτε, θα πρέπει να αποφασίσουμε κάποια στιγμή αν σε αυτήν τη χώρα θέλουμε ξένες επενδύσεις, σε ποιους κλάδους και με ποιους όρους. Η επένδυση αυτή είναι πολύ μεγάλη. Δίνει ζωή σε μια ολόκληρη περιοχή. Ζουν χιλιάδες άνθρωποι από αυτή την επένδυση. Δίνει σημαντικά και μπορεί, ενδεχομένως, να δώσει ακόμα πιο μεγάλα έσοδα στο ελληνικό Δημόσιο. Είναι μια επένδυση η οποία, κάθε φορά που έχει υπάρξει οποιαδήποτε δικαστική εκκρεμότητα, η εταιρία έχει δικαιωθεί. Και, βεβαίως, αυτές οι επενδύσεις πρέπει να προχωρήσουν και να γίνουν. Και η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Και όπως ξέρετε, υπάρχει πολύ αυστηρή νομοθεσία και ελληνική και ευρωπαϊκή. Και δουλειά του Κράτους είναι να ελέγχει την εταιρία αν συμμορφώνεται με αυτήν την νομοθεσία. Αλλά δεν είναι να της βάζει συνέχεια τρικλοποδιές και να μην της επιτρέπει να κάνει την επένδυσή της. Είναι προς όφελος και της τοπικής κοινωνίας, η οποία πιστεύω ότι στηρίζει αυτή την επένδυση, και της εθνικής οικονομίας.
Δημοσιογράφος: Άρα, είστε θετικός από ό,τι αντιλαμβάνομαι. Η Νέα Δημοκρατία βλέπει θετικά να εξελίσσεται το θέμα της εξόρυξης χρυσού.
Κ. Μητσοτάκης: Η Νέα Δημοκρατία βλέπει θετικά την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου συνολικά και στη Βόρεια Ελλάδα. Θέλω να το πω αυτό. Η Βόρεια Ελλάδα είναι ένας τόπος, που όλοι οι γεωλόγοι μας λένε ότι έχει τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό ως προς τον ορυκτό πλούτο. Και σήμερα πια, ναι, μπορούμε να κάνουμε εξορύξεις και να εκμεταλλευόμαστε τον ορυκτό μας πλούτο, με σεβασμό στο περιβάλλον. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση – και θέλω να το τονίσω αυτό – στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Είναι ούτως ή αλλιώς, πολύ αυστηρή. Και είναι μια νομοθεσία, η οποία εκπορεύεται πρωτίστως από Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, εδώ στη Βόρεια Ελλάδα μας βασανίζει το θέμα των επιχειρήσεων που μεταναστεύουν, ιδιαίτερα στη Βουλγαρία. Βλέποντας την εξέλιξη στα φορολογικά – το λέτε κι εσείς ότι οι φόροι είναι δυσβάστακτοι, καμία επιχείρηση δεν μπορεί να αντέξει – βλέποντας μπροστά μας το ενδεχόμενο να πιέσουν οι δανειστές να ανεβάσουν και το Φ.Π.Α – δεν ξέρω τι λέτε γι’ αυτό – στα βασικά. Δεν ξέρω τι λέτε γι’ αυτό. Θα είναι έγκλημα.
Κ. Μητσοτάκης: Δεν το συζητάμε. Αυτό είναι κάτι, το οποίο δεν μπορεί να συζητηθεί με τίποτα.
Δημοσιογράφος: Τι θα γίνει, δηλαδή; Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Αν πάτε στην βιομηχανική περιοχή, θα δείτε μόνο κτήρια – κουφάρια. Το επιχειρείν έχει τελειώσει. Πόσο γρήγορα μπορείτε να αλλάξετε το θέμα αυτό; Δηλαδή, αν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – συνεργαζόμενη με κάποιο άλλο Κόμμα, γιατί δε βγαίνουν και οι αριθμοί εύκολα στα χρόνια μας – επιχειρήσει να κατεβάσει τη φορολογία, διότι δεν γίνεται διαφορετικά. Αν συνδυάσει κανείς φορολογία και ασφαλιστικό, είναι να κλείνουμε όλοι μας. Νομίζω το λέτε κι εσείς Πόσο γρήγορα μπορείτε να κάνετε κινήσεις και γιατί να μη χαρακτηριστούν αυτές μονομερείς κινήσεις; Δηλαδή, δε μπορώ να καταλάβω αυτό που λέτε «εμπιστοσύνη στη νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και θα αλλάξουν ως διά μαγείας όλα». Νομίζω, βλέπετε στη Β. Ελλάδα την κατάσταση…
Κ. Μητσοτάκης: Βλέπετε ότι είμαι πάρα πολύ προσεκτικός σε αυτά τα οποία λέω. Και το τελευταίο το οποίο θα σας πω είναι ότι μπορούν να αλλάξουν όλα ως διά μαγείας. Το να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, όμως, μέσα σε 2 χρόνια, από το 29% στο 20% είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως εφικτό. Το δημοσιονομικό κενό από μια τέτοια παρέμβαση είναι σχετικά περιορισμένο. Αφήστε που έχει αποδειχτεί ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών βοηθά στη φορολογική συμμόρφωση. Το κάναμε και το 2014. Τότε μονομερώς. Μειώσαμε το Φ.Π.Α. στην εστίαση. Δεν θα ήταν αυτή η πρώτη μου προτεραιότητα σήμερα. Η πρώτη μου προτεραιότητα θα ήταν η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Και μία μείωση μόνο Φ.Π.Α. – μία, το τονίζω – και αυτή είναι στα αγροτικά εφόδια από τον υψηλό φορολογικό συντελεστή.
Δημοσιογράφος: Είναι σε εξέλιξη η κινητοποιήσεις των αγροτών. Ξέρετε, δεν ξέρω αν θα μπορέσετε να πάτε, αν θέλατε να πάτε, μέχρι τους Ευζώνους δεν θα μπορέσετε να πάτε. Έχουν δίκιο που διεκδικούν μείωση φορολογίας;
Κ. Μητσοτάκης: Αυτήν την στιγμή, ο μικρός και μεσαίος παραγωγός στην Ελλάδα βρίσκεται στα όρια του αφανισμού. Και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Όχι μόνο γιατί νοιαζόμαστε για τους αγρότες, αλλά γιατί θεωρούμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε κάποια συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο – και θέλω να το τονίσω αυτό – το κόστος παραγωγής. Εκεί, πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις. Αλλά πρέπει να αλλάξει και συνολικά η λογική στον πρωτογενή τομέα. Έκανα μια ομιλία στη Βουλή, στην οποία παρουσίασα, πιστεύω, ένα συγκροτημένο σχέδιο για το πως εμείς αντιλαμβανόμαστε μια μεταρρύθμιση στον πρωτογενή τομέα, η οποία ξεκινά μέσα από την αλλαγή νοοτροπίας. Οι αγρότες πρέπει να γίνουν περισσότερο επιχειρηματίες. Και να βρουν καλύτερους τρόπους να συνεργάζονται μεταξύ τους, ώστε να αποκτούν κρίσιμο μέγεθος και να μειώνουν τα κόστη τους. Αυτό μπορεί να ακούγεται ευχολόγιο στην σημερινή κατάσταση, αλλά είναι μια πραγματικότητα, από την οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Τώρα, μιας και με ρωτήσατε και δεν θέλω να το αποφύγω, δεν πιστεύω ότι καμία κοινωνική ομάδα, όσο δίκιο και να έχει, μπορεί με τον τρόπο της να επιβαρύνει το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Άρα, εμείς δεν αποδεχόμαστε, επί της αρχής, τη λογική των μπλόκων. Νομίζω ότι είναι μια ξεπερασμένη λογική. Έχω δει, μέχρι στιγμής, μια αυτοσυγκράτηση – πρέπει να πω – από τους αγρότες. Έχουν αποφύγει τα επιθετικά κλεισίματα δρόμων. Θέλω και από τις συχνότητές σας να κάνω μια έκκληση: Ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Ήδη, στη Βόρεια Ελλάδα, η οικονομική της δραστηριότητα υποφέρει. Υπάρχουν, όμως – να το πω κι αυτό – πολλές επιχειρήσεις οι οποίες επιβίωσαν της κρίσης και οι οποίες, αυτή τη στιγμή, κάνουν μια τεράστια προσπάθεια να κρατηθούν όρθιες. Μην πάμε να τις σκοτώσουμε κι αυτές. Μια επιχείρηση, η οποία δε μπορεί να εξάγει τα προϊόντα της και η οποία μπορεί να χάσει τρεις, τέσσερις, πέντε μέρες και να σαπίσουν κάποια προϊόντα, επειδή κάποιοι δρόμοι είναι κλειστοί. Αυτοί δεν φταίνε σε τίποτα.
Δημοσιογράφος: Μια τελευταία ερώτηση να σας κάνω, κ. Πρόεδρε. Θα ήθελα η ερώτηση αυτή να αφορά τη Θεσσαλονίκη, αλλά είμαι υποχρεωμένος να την κάνω. Αφορά τον Τύπο. Γιατί μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο, το οποίο περιγράφηκε πριν και το περιγράψατε κι εσείς απαντώντας στην ερώτηση του Στ. Διαμαντόπουλου, είναι και ο χώρος του Τύπου, ο οποίος κυριολεκτικά καταρρέει. Ιστορικά συγκροτήματα κλείνουν. Οι εξελίξεις στο συγκρότημα Λαμπράκη, νομίζω, μιλούν από μόνες τους. Θέσεις εργασίας μειώνονται δραματικά. Είναι μια κατάσταση φοβερή. Η Νέα Δημοκρατία θα ανταποκριθεί σε μια πρωτοβουλία για κατάθεση τροπολογίας που θα αφορά τις επιχειρήσεις Τύπου;
Κ. Μητσοτάκης: Καταρχάς, δεν έχω δει καμία τέτοια πρωτοβουλία από πλευράς της Κυβέρνησης. Κατά δεύτερον, η Κυβέρνηση ήταν αυτή η οποία σε μεγάλο βαθμό στοχοποίησε τον Τύπο. Έκανε Εξεταστικές Επιτροπές. Έχτισε σενάρια διαπλοκής και ανάμειξης πολιτικών προσώπων σε αυτή την ιστορία. Και όλα αυτά κατέρρευσαν. Είδατε τα πορίσματα της Εξεταστικής. Δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη. Βεβαίως, υπήρχαν ζητήματα και αναδεικνύονται μέσα από το πόρισμα, σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο κάποια συγκροτήματα είχαν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Είμαι ο τελευταίος που θα σας πει ότι δεν υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα. Υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα και αυτή είναι μια πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα, όμως, επιτρέψτε μου να το πω, δυσκολεύομαι πάρα πολύ να αποδεχθώ, επί της αρχής, οποιαδήποτε ρύθμιση αφορά στοχευμένα έναν κλάδο και μόνο της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι ο Τύπος ο μόνος κλάδος ο οποίος δοκιμάζεται σήμερα. Δοκιμάζονται πάρα πολλοί άλλοι κλάδοι. Και είναι δύσκολο να κάνει κανείς διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων. Κάθε θέση απασχόλησης η οποία χάνεται είναι μια καταστροφή, για τον ίδιο τον άνθρωπο ο οποίος χάνει τη δουλειά του. Από την άλλη, το Κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε κάθε περίπτωση και να σώζει θέσεις απασχόλησης. Μπορεί να δημιουργεί το γενικότερο πλαίσιο, να υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός και η αγορά, τελικά, να βρίσκει την ισορροπία της. Όπως επιδιώξαμε να κάνουμε με τα κανάλια. Η Κυβέρνηση ήταν αυτή που, περιορίζοντας τον αριθμό των καναλιών, ήθελε να κλείσει κανάλια. Εμείς δεν λέμε αυτό. Λέμε να υπάρχουν όσα κανάλια ή όσα ραδιόφωνα αντέχει η ίδια η αγορά. Μια, όμως, αγορά, η οποία θα λειτουργεί με ανταγωνιστικούς όρους, με συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού και οι καλύτεροι θα επιβιώσουν, θα κάνουν προσλήψεις και θα απορροφήσουν, ενδεχομένως, ένα κομμάτι των θέσεων εργασίας που χάνονται από κάποιες άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, είναι κοινοτοπία – νομίζω ότι έχουμε συμφωνήσει όλοι, όπως κι εσείς φαντάζομαι – ότι ήσασταν αουτσάιντερ, στην κούρσα για να κερδίσετε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Σε κάθε Κόμμα υπάρχουν γνωστοί πολιτικοί, δελφίνοι, βαρόνοι. Υπάρχει και η βάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία γαλουχήθηκε διαφορετικά. Θα αντέξει αυτά που τους λέτε στην πράξη; Αυτές τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι επώδυνες, τις αντέχει σήμερα ο αγροτοσυνδικαλιστής, που είναι στα μπλόκα και είναι Νεοδημοκράτης; Ακούει τον Πρόεδρο του Κόμματος να λέει ότι κακώς είναι στα μπλόκα.
Κ. Μητσοτάκης: Δεν είπα κακώς είναι στα μπλόκα. Κακώς κλείνουν τους δρόμους. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Δεν με ενδιαφέρει απλά να μπω στο Μέγαρο Μαξίμου. Με ενδιαφέρει πως θα βγω από το Μέγαρο Μαξίμου, γιατί όλοι κάποια στιγμή βγαίνουν. Μην το ξεχνάμε αυτό.
Δημοσιογράφος: Και να μην βγείτε και νωρίς.
Κ. Μητσοτάκης: Δεν είναι τόσο θέμα χρόνου. Με ενδιαφέρει, όταν έχω βγει από το Μέγαρο Μαξίμου, η Ελλάδα να είναι διαφορετική. Να έχει αφήσει πίσω της τα Μνημόνια. Να έχει κάνει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές. Να έχει επανέλθει η κανονικότητα. Να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τη χώρα μας. Αυτό δεν θα γίνει με εκπτώσεις στο λόγο μας. Με άλλα λόγια, εμείς «θα παίξουμε τα ρέστα μας». Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Από τη στιγμή που θα κερδίσουμε στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Και δεν πρόκειται να γίνουν εκπτώσεις και δεν πρόκειται να δεχθώ, σε καμία περίπτωση, μια Κυβέρνηση η οποία δε θα είναι απολύτως συγχρονισμένη και αποφασισμένη να υλοποιήσει αυτή την πολιτική. Αυτή είναι η εντολή που ζητώ από τον ελληνικό λαό. Προσέξτε: Δεν κρύβω, δεν μασάω τα λόγια μου. Άρα, κανείς δεν θα έρθει να μου ζητήσει λογαριασμό την επόμενη μέρα, γιατί κάνω αυτά τα οποία λέω ότι θα κάνω. Το ίδιο έκανα και όταν διεκδίκησα την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Δε νομίζω ότι εξέπληξα κάποιον με αυτά, τα οποία έκανα αυτόν τον χρόνο.
Δημοσιογράφος: Όλη τη Νέα Δημοκρατία την έχετε μαζί σας; Είστε ευχαριστημένος, δηλαδή, από το πως το Κόμμα βλέπει τον Μητσοτάκη;
Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, έχω νομίζω την πολύ μεγάλη στήριξη της βάσης της Νέας Δημοκρατίας και τη στήριξη των στελεχών. Από εκεί και πέρα, ξέρω ότι κάθε αλλαγή προκαλεί και αναταράξεις. Δεν υπάρχει ανώδυνη αλλαγή. Αλλά είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω. Αυτή είναι, καταρχάς, η εντολή που πήρα από τους εκατοντάδες χιλιάδες Νεοδημοκράτες που ήρθαν και ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές. Αυτή είναι η εντολή, την οποία διεκδικώ από τον ελληνικό λαό και δεν πρόκειται να κάνω εκπτώσεις. Αρκετές εκπτώσεις κάναμε αυτά τα 7 χρόνια ως προς την πολιτική, την οποία πρέπει να εφαρμόσουμε. Ήρθε η ώρα να κάνουμε μία νέα αρχή και να κοιτάξουμε μπροστά.
Δημοσιογράφος: …. Για Προεδρία της Δημοκρατίας, μην ξανασκοντάψετε εκεί, στη Νέα Δημοκρατία, όπως σκοντάψατε με τον κ. Δήμα. Αστειεύομαι. Είναι πρωί και είπα να το κλείσουμε λίγο χαλαρά.
Κ. Μητσοτάκης: Ας ασχοληθούμε πρώτα με το τι θα γίνει το 2017.
Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε Πρόεδρε.
Δημοσιογράφος: Να ευχαριστήσουμε πραγματικά τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, που βρήκε τον χρόνο και μας έδωσε τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, να πραγματοποιήσουμε μια κοινή ραδιοφωνική συνέντευξη.
Δημοσιογράφος: Να βρίσκουν τον χρόνο οι πολιτικοί μας στην Περιφέρεια. Να μην έχουν την εντύπωση ότι μόνο εξ Αθηνών γίνονται τα θέματα.
Κ. Μητσοτάκης: Και να πω και κάτι: Ότι δεν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα της περιφέρειας φτιάχνοντας ένα γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Είναι σημαντικό οι πολιτικοί να εκτίθενται στα μέσα…
Δημοσιογράφος: Θα το κρατήσετε το γραφείο; Για να ξέρουμε.
Κ. Μητσοτάκης: Αν θα το κρατήσω το γραφείο; Πιστεύω ότι οποιαδήποτε καινοτομία αυτού του είδους είναι παντελώς άχρηστη.
Δημοσιογράφος: Το Υπουργείο;
Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης έχει μια ιστορική σημασία. Αλλά πρέπει να βρει έναν ουσιαστικό ρόλο. Και να είναι πραγματικά χρήσιμο και όχι μόνο μια βιτρίνα για να προβάλλει την εικόνα της Βόρειας Ελλάδος στην Αθήνα.
Δημοσιογράφος: … Στα δικά μας θέματα. Για το θέμα του ΟΑΣΘ, το πρωί μας πήραν τηλέφωνο. Αν ο κ. Σπίρτζης προλάβει να κρατικοποιήσει – γιατί είναι στις προθέσεις του – τον ΟΑΣΘ, τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία;
Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, υπάρχουν ζητήματα στον ΟΑΣΘ. Θα θέλαμε μια τελείως ξεχωριστή συζήτηση για να τα αναλύσουμε. Είναι βέβαιο ότι το σχήμα στην παρούσα του μορφή έχει μεγάλες δυσκολίες να συνεχίσει. Δεν είναι, όμως, κατά την άποψή μου, λύση η κρατικοποίηση, σε καμία περίπτωση.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.