, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι καταθέτες δεν μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες!

KYPROS KATAUESEISΈκτο Διάταγμα επιβολής περιοριστικών μέτρων στις οικονομικές συναλλαγές εξέδωσε πριν από λίγο το Κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών. Το Διάταγμα ισχύει για επτά ημέρες.

Με βάση το έκτο Διάταγμα, επέρχονται οι ακόλουθες διαφοροποιήσεις:

Φιλελευθεροποιούνται οι συναλλαγές εντός της Δημοκρατίας, εκτός από το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών το οποίο παραμένει μέχρι τα 300 ευρώ την ημέρα, για κάθε πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ενώ παραμένει ο περιορισμός, για έγκριση από την Επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας, για τις εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας εμπορικές συναλλαγές πάνω από 300.000 ευρώ, ενώ οι συναλλαγές κάτω από 300.000 ευρώ θα είναι ελεύθερες χωρίς περιορισμό για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Πρόσθετα εισάγεται νέος περιορισμός για το άνοιγμα νέου λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα από εκείνο που συνεργάζεται ο πελάτης. 

Εξαιρέσεις αποτελεί ο νέος λογαριασμός που θα πιστώνεται με χρήματα από το εξωτερικό καθώς περιπτώσεις που εγκρίνονται από την Επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας.

Επίσης, το ποσοστό της κατάθεσης προθεσμίας που μεταφέρεται σε τρεχούμενο λογαριασμό, με τη λήξη της εν λόγω κατάθεσης, το οποίο είναι σήμερα το μεγαλύτερο μεταξύ 5.000 και το 10%, αυξάνεται από το 10% στο 20%.
Για τις συναλλαγές εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυξάνεται το όριο για πληρωμές, που εμπίπτουν στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα του πελάτη με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων.

Συγκεκριμένα, από 5.000 στις 20.000 ευρώ ημερησίως ανά λογαριασμό, χωρίς να υπόκεινται στην έγκριση της Επιτροπής, από 20.000 μέχρι 300.000, με έγκριση από την Επιτροπή, στην οποία υποβάλλεται από το πιστωτικό ίδρυμα σχετικός τυποποιημένος κατάλογος που περιλαμβάνει συνολικά τις πληρωμές αυτές και από 300.000 και πάνω, με έγκριση από την Επιτροπή στην οποία υποβάλλεται ξεχωριστά το κάθε αίτημα.

Πρόσθετα αυξάνεται το ποσό που μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι από 1.000 σε ¤2.000 ή του ισόποσου σε ξένο συνάλλαγμα. protothema.gr

#Tags: Κύπρος

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.