, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ "Κ" «Με τα τατουάζ και τη… μπαντάνα δεν γίνεσαι μάγειρας»

Της Αρετής Τασούλα
«Ήθελα να κάνω τις πορείες του Αποστόλου Παύλου, την αρχαία ελληνική κουζίνα, project…  φρέσκα και που δεν έχουν ξαναβγεί. Έχω κάποια απωθημένα…» μας λέει ο διάσημος σεφ που γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές του, τόσο για το φαγητό όσο και για την κουλτούρα του φαγητού σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας.
Με αφορμή τη συνεργασία του με την αλυσίδα devido, ο κ Μαμαλάκης μας μίλησε για τη μαγειρική και τη… «μαγειρική» της πολιτικής ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη νέα τάση που «επιβάλλει» τα… τατουάζ στην κουζίνα. Αυτόν τον καιρό, μοιράζεται ανάμεσα στην κουζίνα, στο ραδιόφωνο, στην αρθρογραφία και στο επιχειρείν. Σε ερώτηση δε, αν προτιμά κάτι περισσότερο απαντά αυθόρμητα «το ραδιόφωνο. Είναι το καλύτερο μέσο επικοινωνίας. Η τηλεόραση είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει πάντα να είσαι με αυστηρά και καθαρά ρούχα, φρεσκοξυρισμένος. Έχει κόπο. Βγαίνει ένα πάρα πολύ ωραίο αποτέλεσμα αλλά είναι και πολύ κουραστικό παράλληλα. Το ραδιόφωνο από την άλλη, δεν έχει καμία από αυτές τις απαιτήσεις. Απλώς πρέπει να είσαι πολύ συγκεντρωμένος στο θέμα σου και να μπορείς να συνομιλείς με το κοινό σου. Αυτό είναι πολύ πιο γλυκό για έναν παραγωγό, που ασχολείται με τα media».
Είπε ακόμη στην karfitsa για τις εκπομπές πως του έχουν λείψει, όχι με την έννοια της… παραγωγής, αλλά με την έννοια… των ανεκπλήρωτων στόχων. «Μου έχουν λείψει τα… ειδικά project τα οποία δεν έγιναν. Έχω κάποια… απωθημένα.  Ήθελα να κάνω τις πορείες του Αποστόλου Παύλου, την αρχαία ελληνική κουζίνα, project που ήταν καινούργια, φρέσκα και που δεν έχουν ξαναβγεί ποτέ. Το ίδιο πράγμα, όμως, δεν θα το ξαναέκανα εύκολα γιατί έφτασε σε μία κορυφή, κι όταν φτάσεις στην κορυφή μπορεί και να γλιστρήσεις». Σχολιάζοντας τη νέα τάση στη μαγειρική, η οποία “επιβάλλει” τατουάζ στους μάγειρες, δεν κρύβει την ενόχληση του για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, και λέει πως μόνο το ταλέντο, η δουλειά και η γνώση αναδεικνύει τον καλό μάγειρα. «Έχουν γίνει πολλά λάθη. Πολλοί έχουν πετύχει και άλλοι όχι. Δυστυχώς τα νέα παιδιά… ξεγελάστηκαν και νόμισαν πως αν κάνουν ένα ωραίο τατουάζ και φορέσουν μία ωραία μπαντάνα, θα γίνουν διάσημοι. Κι έτσι έπεσαν μέσα στη… «λούμπα» της καθημερινότητας. Για να προχωρήσεις στη μαγειρική δεν χρειάζεσαι τατουάζ, χρειάζεται να έχεις ταλέντο, να έχεις γνώση και να μπορείς να χειρίζεσαι τα υλικά σου και τα εργαλεία σου. Είτε έχεις τατουάζ, είτε δεν έχεις, άμα τα έχεις αυτά, θα προχωρήσεις. Οι άνθρωποι που έγιναν ινδάλματα εξαιτίας των τατουάζ τους είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες. Δεν ήταν το τατουάζ  όμως που τους έκανε διάσημους, αλλά η δουλειά τους».
Ο κ Μαμαλάκης «άπλωσε» στον πάγκο και το κεφάλαιο… μνημόνια. «Η κρίση προφανώς δεν έχει ξεπεραστεί και θα αργήσει να ξεπεραστεί. Ο ελληνικός λαός υποφέρει αυτή τη στιγμή από όλες τις πλευρές. «Δεν βλέπω φως» εύκολα και δεν νομίζω ότι αν αλλάξει η κυβέρνηση θα γίνει και κάτι καλύτερο. Το πρόβλημά μας, θεωρώ, είναι… ενδομυϊκό».
Στα προσωπικά του, δηλώνει ευτυχισμένος, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Έχω μία πολύ καλή οικογένεια, έχω τη δουλειά μου, έχω τους φίλους μου, έχω το περιβάλλον μου. Τι άλλο να ζητήσω». Δίχως να αισθάνεται ολοκληρωμένος -μιας και «η δουλειά δεν σταματάει ποτέ, καθώς θες να κάνεις συνέχεια καινούργια πράγματα»- αναλύει και μία πτυχή για τις δράσεις του που ίσως δεν την γνωρίζουν πολλοί. Όντας μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ, διδάσκει εθελοντικά σε έγκλειστους την τέχνη της γαστρονομίας. «Με ζήτησε το ΚΕΘΕΑ σαν εθελοντή, πήγα και είδα ότι είναι μία δουλειά που αποδίδει πολύ μέσα στις φυλακές. Κόλλησα, μου άρεσε και έμεινα. Διδάσκεις στα παιδιά μαγειρική και τα βάζεις να δουλέψουν όλα μαζί. Περνάνε και αυτοί καλά, περνάω κι εγώ». Παράλληλα δημοσιογραφεί, κάνει ραδιόφωνο, είναι σύμβουλος σε εστιατόρια και γράφει βιβλία μαγειρικής.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.