, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής έρχονται στη… Θεσσαλονίκη!

Επιμέλεια: Φ. Βλαστού

ARCH ENEMY
Στο Principal Club Theater θα έρθουν οι Σουηδοί Arch Enemy, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου. Ώρα: 20:30. Τιμή εισιτηρίων: 25 ευρώ τα πρώτα 200 εισιτήρια, 28 ευρώ η λοιπή προπώληση και 30 ευρώ  στο ταμείο. Μαζί με τους Arch Enemy θα εμφανιστούν οι Ουκρανοί JINJER.
Οι Σουηδοί Arch Enemy είναι εύκολα ένα από τα πιο επιτυχημένα -εμπορικά- σχήματα ακραίου metal όλων των εποχών. Ο συνδυασμός της απαράμιλλης τεχνικής των μουσικών που συμμετέχουν, των μελωδιών, της ακραίας μουσικής συνοδευόμενης με το ανάλογο image και τα brutal γυναικεία φωνητικά (από το 2000 και μετά), έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που δύσκολα προσεγγίζεται και ακόμα πιο δύσκολα αντιγράφεται. Το νέο άλμπουμ λέγεται Will To Power και αναμένεται να βγει στη Century Media στις 8 Σεπτεμβρίου. Ως προπομπό του, μάλιστα, το σουηδικό σχήμα δημοσίευσε αυτές τις μέρες και ένα βιντεοκλίπ του Patric Ullaeus για το ολοκαίνουριο τραγούδι «The World Is Yours».

«ΕΓΙΝΕ Η ΣΠΙΘΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ…»
Ένα μουσικό happening έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στην Πλατεία Εμπορίου. Ώρα: 19:00-21:00. Είσοδος δωρεάν.
Σχήματα μουσικών της ορχήστρας θα παρουσιάσουν ένα αναπάντεχο μουσικό happening, εμπνευσμένο από την Πυρκαγιά, το οποίο θα εξελιχθεί στον Πολυχώρο Ύψιλον (Πρώην Κιουρτζί Χαν), το δρόμο και την πλατεία Εμπορίου.

BAROQUE EXTRAVAGANZA
Το Baroque Extravaganza θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (φουαγιέ του Μ2), την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου. Ώρα: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ και 5 ευρώ το μειωμένο.
Η εποχή μπαρόκ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πρώτη εποχή, όπου δημιουργείται το «star system». Από τη μια καστράτοι όπως ο Senesino, ο Caffarelli ή ο Farinelli και από την άλλη, γυναικείες φωνές όπως η Cuzzoni, η Bordoni, η Clive ή η Durastanti αποθέωσαν το ανθρώπινο όργανο, ενώ παράλληλα με τις προσωπικές τους ζωές και αντιπαλότητες δημιούργησαν τα πρώτα μουσικά «είδωλα». Ζην λοιπόν και ερμηνεύειν υπερβολικώς και επικινδύνως, ακροβατώντας σε μια Baroque Extravaganza.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ
Ο Σωκράτης Μάλαμας θα πραγματοποιήσει μια συναυλία στη Mονή Λαζαριστών την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου. Ώρα: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: προπώληση / φοιτητικό και ανέργων στα 11 ευρώ και στο ταμείο 13 ευρώ.
Τον Σωκράτη Μάλαμα τον διακρίνει μία μοναδικότητα στη γραφή, την ερμηνεία, τη σύνθεση, μα πάνω από όλα την οπτική του. Είναι αποδεκτό από όλους ότι είναι μία «σχολή» μόνος του. Με αυτήν την ξεχωριστή καλλιτεχνική ταυτότητα, που δεν εντάσσεται εύκολα σε νόρμες, παρουσίασε πρόσφατα το νέο του δίσκο με τίτλο «Κάτοπτρα». Στις συναυλίες του Σωκράτη το πάθος συναντά την ευαισθησία, ο λυρισμός την ερμηνεία, οι φωνές ενώνονται σε γιορτή χαράς και μυσταγωγίας.

MICHAEL KIWANUKA
Tην Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στο Fix Factory of Sound θα πραγματοποιήσει συναυλία ο Michael Kiwanuka. Ώρα: 20:00. Τιμές εισιτηρίων: η προπώληση ξεκινάει στα 25 ευρώ και για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων. Μετά την εξάντλησή τους, θα συνεχιστεί στα 27 ευρώ. Και στο ταμείο θα είναι στα 32 ευρώ.
Ο Kiwanuka είναι ο νεαρός Βρετανός τραγουδοποιός που τάραξε τα νερά της παγκόσμιας σκηνής, δίνοντας μία νέα πνοή στη soul και folk-rock μουσική του σήμερα. Όσοι βρεθούν στο live θα τον ακούσουν , μαζί με την μπάντα που τον συνοδεύει, σε τραγούδια από ολόκληρη τη μέχρι τώρα πορεία του και, κυρίως, από το δεύτερο album του, «Love & Hate», το οποίο έφτασε στο νούμερο 1 της Βρετανίας και προκάλεσε τον θαυμασμό κοινού και κριτικών, κερδίζοντας σε πολλές περιπτώσεις τον τίτλο του καλύτερου δίσκου της χρονιάς.

ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ-ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ-ΑΛΙΚΑΚΗ
Στο Ράδιο Σίτυ, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, θα ανέβει η μουσικοθεατρική παράσταση «Γυναίκες» με την Φωτεινή Βελεσιώτου, την Αναστασία Μουτσάτσου και την Μυρτώ Αλικάκη που εξομολογούνται, ιστορίες, μελωδίες και πάθη μιας ζωής. Ώρα: 21:30. Τιμές εισιτηρίων: εξώστης 10 ευρώ, β’ πλατεία 13 ευρώ, α’ πλατεία 15 ευρώ και πρώτες σειρές 17 ευρώ.
Η παράσταση ήταν προγραμματισμένη για της 12 Ιουλίου όμως ο καιρός δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση της παράστασης. Έτσι οι «Γυναίκες» επιστρέφουν ξανά στη Θεσσαλονίκη. Μια μουσικοθεατρική παράσταση, σκηνοθετημένη από την Ελένη Γκασούκα, όπου ο λόγος πλέκεται μαγικά με τη μουσική και τα τραγούδια, με σκοπό την κάθαρση μέσω της εξομολόγησης. Ένας αγώνας για την επιβίωση και την ελευθερία και ουσιαστικά η αναζήτηση της μοναδικής συγκολλητικής ουσίας που είναι η αγάπη. Το κείμενο υπογράφει η Αναστασία Μουτσάτσου που είχε και την ιδέα της παράστασης. Στο πιάνο τα πλήκτρα και την επιμέλεια της ορχήστρας, την έχει ο Γιώργος Τσοκάνης , στο  μπουζούκι ο Γιώργος Καραμφίλλης, στο ακορντεόν ο Νίκος Παπαναστασίου και στη κιθάρα ο Βασίλης Κετέντζογλου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.