, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μείωση τιμών σε 1.200 Φάρμακα

     Έρχονται νέες  μειωμένες τιμές σε 1.200 φάρμακα. Από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου, θα ισχύουν οι νέες τιμές  σύμφωνα με το διορθωτικό Δελτίο τιμών που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Μεσοσταθμικά η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που επιτεύχθηκε με το Δελτίο τιμών εκτιμάται από το υπουργείο Υγείας σε περίπου 10%. 

  Αναφορικά με το Δελτίο τιμών από το υπουργείο Υγείας διευκρινίζεται  ότι στις χονδρικές και νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) ενώ στις λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ 6,5%. Επίσης, στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.

   Την ίδια ώρα  από την ερχόμενη Παρασκευή 11 Ιανουαρίου θα τεθεί σε ισχύ νέα ρύθμιση του υπουργείου Υγείας για τον τρόπο αποζημίωσης των φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με αυτή,  το 50% της διαφοράς που τυχόν θα προκύπτει ανάμεσα στην τιμή του πρωτότυπου φαρμάκου και του γενόσημου/ αντίγραφου –σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόνο τα φθηνότερα γενόσημα- θα το πληρώνει ο ασφαλισμένος, εφόσον φυσικά επιλέγει το πρωτότυπο. Η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι ο ασφαλισμένος θα πλήρωνε όλη τη διαφορά της τιμής. Ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Μάριου Σαλμά, η διαφορά θα μοιράζεται εξ ημισείας μεταξύ ασφαλισμένου και ΕΟΠΥΥ.

Πηγή Πρώτο Θέμα

 

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.