, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μεταφέρονται λόγω κακοκαιρίας πρόσφυγες…

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αποχώρησης όλων των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στο χώρο φιλοξενίας της Πέτρας Ολύμπου, όπου επικρατούν ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Αυτό ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Κατερίνης για το προσφυγικό, Νίκος Παπαζιώγας, ο οποίος τόνισε ότι σύμφωνα με επικοινωνία που είχε με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, οι περισσότεροι από τους 240 πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν απομείνει στην Πέτρα Ολύμπου Πιερίας (σε σύνολο 1.200 που ήταν αρχικά), θα μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή της Βόλβης. Όσοι δεν καταστεί εφικτό να μεταφερθούν μέχρι το βράδυ θα φιλοξενηθούν στην περιοχή της Κατερίνης μέχρι και εκείνοι να μεταφερθούν τελικά στη Βόλβη.
“Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη λόγω του καιρού. Από χθες 240 άνθρωποι βρίσκονται μέσα στα χιόνια. Τους μεταφέραμε στα παρακείμενα κτήρια του παλιού Ψυχιατρείου Πέτρας όπου τοποθετήσαμε θερμάστρες, ενώ το βράδυ η περιοχή αποκλείστηκε από το χιόνι. Το πρωί στείλαμε μηχάνημα για να καθαρίσει το δρόμο και στη συνέχεια έλαβαν άδεια τρία λεωφορεία, ώστε να μεταβούν εκεί για να μεταφέρουν τον κόσμο” είπε ο κ. Παπαζιώγας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι ο δήμος είχε ενημερώσει αρχικά για την ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου σημείου, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων και ανέφερε ότι ανάμεσα στους 240 τελευταίους πρόσφυγες και μετανάστες της Πέτρας υπάρχουν περίπου 80 παιδιά, ακόμη και μωρά. “Είναι χαρακτηριστικό ότι παλαιότερα, όταν λειτουργούσε το ψυχιατρείο της Πέτρας οι υπάλληλοι έμεναν αποκλεισμένοι από το χιόνι ακόμη και για δέκα μέρες” υπογράμμισε και τόνισε ότι αν δεν φύγουν απόψε όλοι, τότε θα πιάσει παγετός και δεν θα μπορεί κανείς αύριο να φτάσει μέχρι εκεί.
Το θέμα των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών έθεσαν και δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, σημειώνοντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι “η κατάσταση εξακολουθεί να είναι άσχημη στα δύο κέντρα που βρίσκονται στο Καλοχώρι, το ένα στη Σίνδο και το άλλο στα Διαβατά”. “Οι συνθήκες χειροτερεύουν, οι εγκαταστάσεις είναι άθλιες” είπε και ζήτησε να γίνει πράξη η δέσμευση των αρμόδιων υπουργείων να κλείσουν τα τρία από τα τέσσερα κέντρα φιλοξενίας στο δήμο Δέλτα.
πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.