, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μια «ελληνική ημέρα» στα… φθηνά Σκόπια

Αποστολή στη Γευγελή Λ.Ζαβλιάρης

skopia-laiki4Γευγελή ή αλλιώς… “Σίλικον Βάλεϊ του”… τζόγου, των λαϊκών, των φθηνών καυσίμων και των οδοντιατρείων! Η κωμόπολη της Eλληνοσκoπιανής μεθορίου – που την επισκέπτονται καθημερινά  Έλληνες από τη Βόρεια Ελλάδα αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση χρημάτων- σφύζει απο ζωή…Ελλήνων.

Η Karfitsa βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη στο σκοπιανό έδαφος, που θεωρείται… «ελληνική μέρα» από τους ντόπιους επειδή εκτός από την επιδιόρθωση της οδοντοστοιχίας τους, οι συμπατριώτες μας προτιμούν να κάνουν τα ψώνια τους στη λαϊκή αγορά της πρώτης πόλης που συναντά κανείς  μόλις περάσει  τα σύνορα της ΠΓΔΜ.

Και μπορεί τα καζίνο που ξεφυτρώνουν κυριολεκτικά σαν μανιτάρια γύρω από τη Γευγελή των 15.000 κατοίκων να προσέλκυσαν  τους πρώτους επισκέπτες, όμως  τα εμπορικά καταστήματα και τα οδοντιατρεία έχουν καταστήσει τους Βορειοελλαδίτες και Μακεδόνες, ως τους βασικούς αιμοδότες του …«Μακεδονικού» Λας Βέγκας των Βαλκανίων όπως το χαρακτηρίζουν… χαριτολογώντας οι ίδιοι Σκοπιανοί.  Μόλις  69 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, τα «καραβάνια» των Ελλήνων ξεκινούν για το μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων για «δόντια, βενζίνη και ψώνια» όπως λένε.

Ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί τα αυτοκίνητα από το εθνικό οδικό δίκτυο της ΠΓΔΜ στη Γευγελή -και φέρει το όνομα της κωμόπολης-  φανερώνει και έναν από τους λόγους για τον οποίο οι Έλληνες την επισκέπτονται σωρηδόν. Περίπου δέκα οδοντιατρεία ή οδοντιατρικές κλινικές με μεγάλες ευανάγνωστες πινακίδες στα ελληνικά, καλούν τους Έλληνες ασθενείς για εξέταση, σφραγίσματα, γέφυρες, λεύκανση με κοστολόγιο μακράν χαμηλότερο από τα αντίστοιχα οδοντιατρεία στην Ελλάδα.

Τιμές και… κατηγορίες

skopia-odontiatroi5
Ο κ. Αναστασιάδης επισκέφθηκε οδοντιατρείο στη Γευγελή για πρώτη φορά

 

skopia-odontiatroi6
Εδώ και πολλά χρόνια πηγαίνουν σε Σκοπιανούς οδοντιάτρους ο κ. Λαρσανίδης με τη σύζυγο του κ. Αθανασιάδου μιας και κατοικούν στο μεθοριακό χωριό Εύζωνοι

Η συγκεκριμένη αλυσίδα οδοντιατρικών κλινικών που ίδρυσε πριν 20 χρόνια ο οδοντίατρος Κότε Τασέφσκι, που θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες της γειτονικής χώρας, προσφέρει οδοντιατρικές υπηρεσίες σε πολύ χαμηλότερες τιμές, σε σχέση με τα ελληνικά οδοντιατρεία. Ενδεικτικά, ο τιμοκατάλογος που μας δόθηκε από τη συγκεκριμένη κλινική, κοστολογεί έναν απλό καθαρισμό με 20 ευρώ, ένα σφράγισμα από 10 έως 30 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση, ενώ μια τεχνητή οδοντοστοιχία κυμαίνεται από 100 έως 300 ευρώ. «Η τιμή για τεχνητή οδοντοστοιχία είναι δύο και τρεις φορές χαμηλότερη από την Ελλάδα», μας εξηγεί ο κ. Νίκος Αναστασιάδης από τη Θεσσαλονίκη, που επισκέφθηκε για πρώτη φορά την κλινική μαζί με το γιο του, μετά από παροτρύνσεις φίλων.  «Δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα με την εξυπηρέτηση. Πάντα φεύγουμε ικανοποιημένοι από εδώ», επισημαίνει ο Σάββας Λαρσανίδης που με τη σύζυγο του Παρασκευή Αθανασιάδου, επισκέπτονται αποκλειστικά για τη στοματική τους υγιεινή τη Γευγελή τα τελευταία δέκα χρόνια, μιας και είναι κάτοικοι του διπλανού ελληνικού χωριού Εύζωνοι. Ο οδοντιατρικός σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε καλέσει στο παρελθόν το ελληνικό κράτος να προστατεύσει τους Έλληνες ασθενείς, καθώς τα οδοντιατρεία στη ΠΓΔΜ είναι καθαρά επιχειρήσεις που προσφέρουν και άλλες «περίεργες» παροχές, όπως “Σπα” και μασάζ. «Δεν υπάρχει Έλληνας οδοντίατρος που να μη μας έχει κατηγορήσει. Ας έρθουν εδώ να δουν ότι τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής, κάνοντας επαγγελματική δουλειά», απαντά ο κ. Παναγιώτου.

Ο Κουρκούλης και η… Κελεκίδου

skopia-odontiatroi3
Οι δύο δημοφιλείς τραγουδιστές εμπιστεύθηκαν την οδοντοστοιχία τους σε Σκοπιανούς οδοντιάτρους

skopia-odontiatroi2 Την προσοχή μας τραβά μια οδοντιατρική κλινική στην αρχή της «λεωφόρου Γευγελής». Το όνομα που φέρει, αποδίδεται στα ελληνικά ως «μέσα στη Μακεδονία» όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι και από τις διαφημίσεις σε ολόκληρη τη Γευγελή, φαίνεται να κερδίζει το παιχνίδι του οδοντιατρικού μάρκετινγκ.

skopia-odontiatroi1
Μιλώντας με το Σκοπιανό αλλά ελληνικής καταγωγής οδοντίατρο Χρήστο Παναγιώτου

«Οι Έλληνες μας εμπιστεύονται σαν οδοντιάτρους. Έρχονται και ξαναέρχονται και μετά μας συστήνουν σε φίλους τους, σε συγγενείς τους και σε γνωστούς τους. Αυτό είναι η καλύτερη διαφήμιση», μας εξηγεί ο Ρέστο ή Χρήστος Παναγιώτου, ένας από τους Σκοπιανούς οδοντιάτρους της κλινικής, που αποδίδει το επίθετο του σε ελληνικές ρίζες. Ο ίδιος, 28χρονών με καταγωγή από το αλβανόφωνο Τέτοβο και μεταπτυχικές σπουδές στο Ισραήλ, φροντίζει καθημερινά στα δόντια δεκάδων Ελλήνων, την ώρα που οι Έλληνες συνομήλικοι συνάδελφοί του είναι άνεργοι.  «Οι Έλληνες έρχονται εδώ και αρκετά χρόνια για να φτιάξουν τα δόντια τους, πριν την οικονομική κρίση», επισημαίνει ο κ. Παναγιώτου, σε άψογα ελληνικά.

Σε περίοπτη θέση στην υποδοχή της πολυτελούς κλινικής, μπορεί να δει κανείς τις φωτογραφίες και δύο εκπροσώπων του ελληνικού πενταγράμμου. Οι … αοιδοί Νίκος Κουρκούλης και Κέλλυ Κελεκίδου επισκέφθηκαν πριν λίγο καιρό το οδοντιατρείο κάτι που η διοίκηση της κλινικής θέλησε να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά. «Είναι φίλοι ενός οδοντιάτρου που δουλεύει εδώ και ήρθαν για μια επίσκεψη», μας λέει χαμογελώντας ο νεαρός οδοντίατρος δείχνοντας τα αυτόγραφα και τις φωτογραφίες με το προσωπικό που έμειναν από το πέρασμα των δύο δημοφιλών τραγουδιστών.

«Ένα κιλό… ένα ευρώ»

skopia-laiki3Εκτός των οδοντιατρείων οι Έλληνες ανηφορίζουν  στη Γευγελή για ψώνια αλλά και φθηνά καύσιμα. Η βενζίνη κοστολογείται στην ΠΓΔΜ με 1,20 ευρώ το λίτρο, ενώ το αέριο κίνησης μόλις με 0,50 ευρώ το λίτρο. Η λαϊκή αγορά της Γευγελής κάθε Πέμπτη κεντρίζει το ενδιαφέρον των Ελλήνων επισκεπτών, που σπεύδουν να αγοράσουν οπωρολαχανικά και άλλα τρόφιμα. Βέβαια η τιμοληψία που πραγματοποίησε η «Κ», αλλά και οι αντιδράσεις Ελλήνων δείχνουν ότι οι τιμές, μόνο χαμηλές δεν είναι.

skopia-laiki1
Μιλώντας με επισκέπτριες από τα Γιαννιτσά

«Οι πιπεριές κοστίζουν 1,60 ευρώ είναι πιο ακριβές από την Ελλάδα», αναφέρει επισκέπτρια από τα Γιαννιτσά». Ρωτώντας τους ντόπιους πωλητές, μας απαντούν για ντομάτες και πατάτες «ένα κιλό, ένα ευρώ», στρογγυλοποιώντας υπέρ τους τις τιμές από το τοπικό δηνάριο. «Για 750 γραμμάρια κασέρι πλήρωσα 5,5, ευρώ», μας αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης, που ωστόσο εκφράζει την ικανοποίηση του για την ποιότητα των προϊόντων της Γευγελής.

#Tags: Σκόπια

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.