, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μικρά ψέματα που λέμε στον εαυτό μας όταν κάνουμε δίαιτα

papadopoulou της Βίκυς Παπαδοπούλου*

Πόσο μετράει ένα σοκολατάκι παραπάνω την ημέρα;Πειράζει πολύ αν οι μερίδες σου είναι μεγαλύτερες από το κανονικό ; Έφαγες κάτι παραπάνω ,αλλά αυτό είναι πολύ υγιεινό,άρα δεν πειράζει!Μικρά ψέματα που λέμε όταν κάνουμε δίαιτα και που εμποδίζουν τη δίαιτα μας να έχει αποτέλεσμα..

«Ένα μικρό σοκολατένιο γλυκό δεν μετράει»

Η αλήθεια είναι ότι μετράει. Όλα μετράνε. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια σχετικά με την απώλεια των κιλών .Ακόμα και το γάλα που βάζεις στον καφέ … Ένα μικρό σοκολατάκι υγείας (8 γρ) έχει περίπου 45 θερμίδες και 1 κουταλιά της σούπας γάλα εβαπορέ αδιάλυτο έχει περίπου 20 θερμίδες. Αν καταναλώνεις κάθε μέρα, ένα σοκολατάκι και 1 κουτ. σούπας εβαπορέ στον καφέ σου, εξτρά από το πρόγραμμα   διατροφής σου, θα πάρεις 455 θερμίδες /εβδομάδα!!!  

«Αυτό είναι υγιεινό και  πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, οπότε δεν πειράζει που το έφαγα»

Σίγουρα ένα γιαουρτοποτό (smoothie) ,που αγοράζεις έτοιμο ή φτιάχνεις ακόμα και στο σπίτι ,αποτελείται από φρέσκα φρούτο και γιαούρτι ή και γάλα, αλλά ένα ποτήρι περιέχει σχεδόν 200 θεμίδες… Η σαλάτα που θα παραγγείλεις απ’ έξω, αναμφισβήτητα έχει πολλές βιταμίνες ,μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αλλά μην ξεχνάς ότι μία σαλάτα τύπου Caesar’s μπορεί να έχει από 400 μέχρι 500 Kcal.Είναι μία καλή επιλογή αν αποτελεί κυρίως γεύμα ,αλλά αν αποτελεί την «σαλάτα» του γεύματος σου και θέλεις να χάσεις βάρος ,δεν είναι και πολύ καλή επιλογή!  

«Οι μερίδες μου είναι μικρές ή ίσως λίγο παραπάνω από το κανονικό»

Ακόμα και αν είσαι σίγουρη ότι γνωρίζεις πόσο είμαι μία κανονική μερίδα εστιατορίου, θα εκπλαγείς  αν μετρήσεις πόσο είναι το ½  φλιτζάνι ζυμαρικών ή το 1 φλιτζάνι μακαρόνια, τα 2-3 κουτ/κια του γλυκού ελαιόλαδο ή η 1 κουταλιά dressing για σαλάτες. Δοκίμασε το και θα δεις…

«Δεν χρειάζεται να ακολουθώ κατά γράμμα τη διατροφή μου ή να καταγράφω όσα τρώω»

Θυμήσου το σοκολατάκι και την  κουτ. σούπας γάλα στον καφέ που πρόσθεσαν σχεδόν 500 θερμίδες επιπλέον στη διατροφή σου! Αλήθεια, θα τα υπολόγιζες αυτά αν έκανες διατροφή; Και όμως, αυτές οι 500 θερμίδες σε μία εβδομάδα είναι αρκετές για να επιβραδύνουν ένα πρόγραμμα απώλειας κιλών και να σε απομακρύνουν από τον εβδομαδιαίο στόχο σου.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο μέσος άνθρωπος ,υποεκτιμά την θερμιδική του πρόσληψη. Αυτό σχετίζεται με την αντίληψη πως κάθε τι υγιεινό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ,δεν μπορεί να βλάψει ένα διατροφικό πρόγραμμα για απώλεια κιλών. Όμως πολλά τρόφιμα που έχουν υψηλή θρεπτική αξία και είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό μας, είναι πολύ πλούσια και σε θερμίδες. Οπότε η κατανάλωση τους πρέπει να είναι σωστά υπολογισμένη στο διατροφικό μας πλάνο.  

*Η κ. Παπαδοπούλου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής – Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσ/νίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.