, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μιχ. Ζορπίδης: «Το Ισχυρό Επιμελητήριο είναι και θα είναι δίπλα σε κάθε επαγγελματία»

Της Έλενας Καραβασίλη 
Η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα και η συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις στα κοινά προβλήματα των επαγγελματιών, είναι οι βασικές αρχές του «Ισχυρού Επιμελητηρίου» με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Μιχάλη Ζορπίδη, ο οποίος διεκδικεί εκ νέου την προεδρεία στις 2,3 και 4 Δεκεμβρίου. «Πιστεύω πως μέχρι σήμερα, τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά και στους τρεις παραπάνω τομείς», υπογράμμισε ο κ. Ζορπίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου. «Κάθε μήνα και οι 61 σύμβουλοι από όλες τις ομάδες (γιατί παρατάξεις στο Επιμελητήριο δεν πρέπει να υπάρχουνε και είναι κάτι που τόνισα από την πρώτη στιγμή), έπαιρναν αντίγραφο της οικονομικής διαχείρισης, με όλες τις αναφορές για τα έσοδα- τα έξοδα, το αποθεματικό και τις καταθέσεις. Έτσι ανά πάσα στιγμή γνώριζαν που ξοδεύεται μέχρι και το τελευταίο ευρώ του Επιμελητηρίου, κάτι που κάνει μόνο το ΕΕΘ», εξήγησε ο κ. Ζορπίδης αναφερόμενος στο κομμάτι της διαφάνειας, τονίζοντας παράλληλα πως «και οι 11 οικονομικοί απολογισμοί, εγκρίθηκαν σχεδόν ομόφωνα με 99%. Το Επιμελητήριο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία εξαιρετική οικονομική κατάσταση που δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς».
Ο κ. Ζορπίδης τόνισε πως παρά το μεγάλο υποχρεωτικό κούρεμα που υπέστησαν πολλοί φορείς, το ΕΕΘ έχει κατορθώσει να έχει το μεγαλύτερο αποθεματικό. «Το αποθεματικό αυτό ανήκει στους επαγγελματίες και ανέρχεται στα 7.000.000 ευρώ, δεν προήλθε ούτε από επιδοτήσεις ούτε από κάτι άλλο, παρά μόνο από την καλή οικονομική πολιτική που κάναμε». Ο κ. Ζορπίδης εξήγησε τις κινήσεις που έκανε όλα αυτά τα χρόνια το Επιμελητήριο, έτσι ώστε το αποθεματικό αυτό «να πιάσει τόπο. Κατορθώσαμε να δώσουμε φωνή στο Επιμελητήριο και να έχουμε λόγο παντού. Αναλάβαμε μάλιστα τη συνεργασία με όλα τα υπόλοιπα Επιμελητήρια που βρίσκονται κοντά στη Θεσσαλονίκη. Λειτουργήσαμε πρακτικά, προσφέροντας στους επαγγελματίες υπηρεσίες που της έχει ανάγκη, όπως η έκδοση ΑΦΜ, εγγράφων, βεβαιώσεων και πιστοποιητικών χωρίς καθυστερήσεις, έκδοση ψηφιακής υπογραφής με πολύ χαμηλό τιμολόγιο και πολλά άλλα. Η λειτουργία των 55.000 επαγγελματιών, γίνεται με μόλις 14 υπαλλήλους του Επιμελητηρίου, οι οποίοι όμως εργάζονται αδιάκοπα. Παρέχουμε δωρεάν ενημέρωση σε επαγγελματίες για φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα, τις δυνατότητες επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων. Ιδρύσαμε γραφείο στο δήμο Λαγκαδά, ώστε να μη χρειάζεται οι επαγγελματίες να έρχονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τα θέματα που τους απασχολούν. Επιπλέον, στο πλαίσιο της ανάγκης για διαρκή επιμόρφωση, στηρίξαμε τα μέλη μας διοργανώνοντας δωρεάν σεμινάρια δια βίου μάθησης και επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων. Το ΕΕΘ επιδοτεί με ποσοστό 30% τη συμμετοχή κάθε επαγγελματία σε τοπικές και διεθνής εκθέσεις, με δωρεάν συμμετοχή σε συνέδρια και ημερίδες». Παράλληλα, ο κ. Ζορπίδης τόνισε πως «υπάρχουν συνάδελφοί μας που δεν τα γνωρίζουν αυτά, διότι δεν έχουν έρθει κοντά στο Επιμελητήριο. Έχουμε διοργανώσει δεκάδες καμπάνιες προβολής –όχι μόνο τώρα αλλά και στο παρελθόν- για να καταφέρουμε να στηρίξουμε τις τοπικές αγορές. Όταν η κρίση άρχισε να τσακίζει τους επαγγελματίες, το ΕΕΘ ξεκίνησε προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των μελών του, όπως είναι το πρόγραμμα «ΣΤΗΡΙΖΩ» που πρωτοεφαρμόστηκε το ΠΑΣΧΑ του 2016 με προπληρωμένες κάρτες για αγορές τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών. Θεσπίσαμε την κάρτα μέλους και τον εκπτωτικό κατάλογο μελών, ενώ ιδρύσαμε την επιτροπή των ασφαλιστικών και τραπεζικών υποθέσεων, δίνοντας μάχη για να εφαρμοστεί ο ασφαλιστικός Τειρεσίας».
«Ανανεωμένο ψηφοδέλτιο με νέους ανθρώπους»
Ο πρόεδρος του ΕΕΘ είπε χαρακτηριστικά: “σας δηλώνω πως δε θα πάρω ποτέ σύνταξη και είμαι 61 ετών. Είμαστε μία πόλη με 75χρονο δήμαρχο. Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε, σε όλους τους τομείς και αυτός είναι ο λόγος που η ομάδα μας διεκδικεί ξανά τα ηνία του Επιμελητηρίου. Το ψηφοδέλτιό μας είναι ανανεωμένη κατά 80% και ο μέσος όρος ηλικίας των συμβούλων  είναι τα 42 έτη. Πρόκειται για νέα παιδιά που έχουν όρεξη για δουλειά και μαζί με τους παλαιότερους και πιο έμπειρους, μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που έχουν σήμερα οι επαγγελματίες. Ζητούμε από όλους τους επαγγελματίες του Νομού να κρίνουν το έργο μας και να μας δώσουν δύναμη να συνεχίσουμε να κρατάμε ισχυρό στήριγμα γι’ αυτούς. Στις προτεραιότητες μας είναι να δοθούν λύσεις στην άδικη υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, άμεσα και έμμεσα που τους στερεί κάθε δυνατότητα να διατηρήσουν βιώσιμη την επιχείρησή τους. Να εξορθολογιστούν οι προϋποθέσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού- που είναι απαγορευτικές για τη συντριπτική πλειοψηφία. Να γίνουν διορθώσεις στο νομικό πλαίσιο για τον ακατάσχετο λογαριασμό των επαγγελματιών που δυστυχώς ακόμη δεν έχει γίνει πράξη. Θα διεκδικήσουμε από την Αττικό Μετρό, αποζημιώσεις για τους Μετρόπληκτους. Έχουμε δώσει μάχη χρόνια τώρα για τους επαγγελματίες αυτούς», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ.
Στόχοι για την πόλη
Ο κ. Ζορπίδης εξήγησε πως έχει ήδη κάνει δύο μηνυτήριες αναφορές για το λαθρεμπόριο τσιγάρων, ενώ επανειλημμένως έχει επικοινωνήσει για το θέμα αυτό με τις αστυνομικές αρχές. «Σκοπός μας είναι να ιδρύσουμε προθερμοκοιτίδες που θα συμβάλλουν σε οικονομία κλίμακας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να ιδρύσουμε μόνιμες εκθέσεις σε λιμένες και μεταφορικούς σταθμούς, δημοπρασιών και γενικών αποθηκών. Περαιτέρω ανάπτυξη σχημάτων συνεργασίας, με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης. Να λειτουργούμε σε συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης για την παροχή πληροφοριών, τη διοικητική υποστήριξη των επιχειρήσεων καθώς και τη διεκπεραίωση διαδικασιών του δημοσίου. Να συμμετέχουμε ενεργά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τον επανακαθορισμό της θαλάσσιας, αεροπορικής και σιδηροδρομικής θέσης της Θεσσαλονίκης, για να γίνει η πόλη συγκοινωνιακός κόμβος», υπογράμμισε ο κ. Ζορπίδης. Ανέφερε μάλιστα πως προβλέπεται η ίδρυση Περιφερειακού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας. «Το ΕΕΘ είναι το μεγαλύτερο στην Κεντρική Μακεδονία και θα πρέπει να έχει τη δυνατότερη εκπροσώπηση, με ανθρώπους που διαθέτουν αναγνωσιμότητα, κύρος και πλούσια εμπειρία, διαθέτοντας έτσι την ικανότητα να ανταποκριθούν σε μία τέτοια πρόκληση. Το “Ισχυρό Επιμελητήριο” δε θα είναι μόνο αξιόπιστη για το ΕΕΘ, αλλά θα είναι και ο βασικός πυλώνας το Περιφερειακού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας». Ο ίδιος μάλιστα εξήγησε πως στην επόμενη θητεία- σύμφωνα με την νέα επαγγελματική νομοθεσία- το Επαγγελματικό Επιμελητήριο θα συνενωθεί με το Βιοτεχνικό.
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.