, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Μνήμη… αλά καρτ στο θέμα των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ"!

«Μας λέτε ότι ο οργανισμός δε σας επιτρέπει να επιλέξετε καλλιτεχνικό διευθυντή. Μα καλά, επτάμιση χρόνια διοικείτε. Δεν μπορείτε να τροποποιήσετε τον οργανισμό»;
«Ξύνεστε στην γκλίτσα του τσομπάνη». Αυτό τόνισε, απευθυνόμενος προς τους συμβούλους της Διοίκησης Μπουτάρη ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, στην τοποθέτησή του για το θέμα των Δημητρίων.
Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως η εισήγηση των Δημητρίων «δεν πέρασε επειδή οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αδιαφόρησαν και δεν βρίσκονταν στην αίθουσα να την ψηφίσουν». Και, λίγο αργότερα, τους ρώτησε: «Έχετε το πολιτικό θράσος να εγκαλείτε την αντιπολίτευση που έκανε το θεσμικό της χρέος»; Όπως τόνισε, «αυτοί που είναι αντίθετοι στο θεσμό, είναι οι ίδιοι οι σύμβουλοι και οι υπεύθυνοι της διοικούσας παράταξης». Και θύμισε ότι οι σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας», επί σειρά ετών, ψήφιζαν αρνητικά στις αντίστοιχες ψηφοφορίες, για τα Δημήτρια που οργάνωναν οι προηγούμενες διοικήσεις. «Έχετε μνήμη… αλα καρτ. Ξεχάσατε και τι λέγατε και τι κάνατε όταν διοικούσαν άλλοι και ήσασταν αντιπολίτευση», είπε και πρόσθεσε:
«Είστε εσείς αυτοί που απαρνηθήκατε την ονομασία Δημήτρια. Το κάνατε αστυβάλ, futureβάλ κι ό,τι άλλο πέρασε από το μυαλό σας. Είστε εσείς που εξαφανίσατε τον αριθμό μπροστά από τον τίτλο, ο οποίος δήλωνε την ηλικία των Δημητρίων. Είστε εσείς αυτοί που αντί να διορθώσετε τα κακώς κείμενα πήρατε ένα σφουγγάρι και σβήνατε. Πήρατε τη βαριοπούλα και γκρεμίζατε. Είστε εσείς που δε σας ένοιαζε να περάσουν οι εισηγήσεις σας κατά πλειοψηφία επί σειρά ετών»!
Ο κ. Καλαφάτης ξεκαθάρισε ότι σ’ αυτό που αντιδρά η μείζων αντιπολίτευση είναι η συχνότητα των απευθείας αναθέσεων κι αναρωτήθηκε: «Μας λέτε ότι ο οργανισμός των Δημητρίων δε σας επιτρέπει να επιλέξετε καλλιτεχνικό διευθυντή. Μα καλά, επτάμιση χρόνια διοικείτε. Δεν μπορείτε να τροποποιήσετε τον οργανισμό»;
Τέλος, αναφερόμενος στο τι είδους Δημήτρια θέλει η παράταξη των Εντάξει, είπε:
• Θέλουμε τα Δημήτρια να είναι το λαμπρό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.
• Θέλουμε να προσελκύει την πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων, αλλά και τουρίστες των γύρω χωρών.
• Θέλουμε, μέσα από τα Δημήτρια, να παντρέψουμε το χθες με το σήμερα και το αύριο των καλλιτεχνικών κινημάτων της πόλης.
• Θέλουμε να αναδείξουμε τις παραδόσεις, κάτι που απουσιάζει παντελώς από τις εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων, λες και η τέχνη στη Θεσσαλονίκη του αύριο ξεπετιέται από το πουθενά και δεν έχει βάσεις και θεμέλια.
• Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε καλλιτέχνες -κυρίως της πόλης- να μιλήσουν σε διαφορετικό κοινό.
• Θέλουμε να γίνουν τα Δημήτρια πηγή νέων τάσεων, όπως παραδοσιακά, γινόταν στη Θεσσαλονίκη (ας θυμηθούμε, χαρακτηριστικά, το θεσμό της Biennale, που ήταν ένα ορόσημο).
• Θέλουμε να γίνουν τα Δημήτρια ένα τοπόσημο της Τέχνης.
Και κάτι που δεν θέλουμε:Δεν θέλουμε ένα εικοσαήμερο με εκδηλώσεις συγκεκριμένων κινημάτων τέχνης που να ικανοποιούν μια μικρή -και μόνο- μειοψηφία…” κατέληξε η ανακοίνωση των ΕΝΤΑΞΕΙ
ΝΩΡΙΤΕΡΑ:
Για “κινητοποίηση των ανθρώπων του πολιτισμού και όχι μόνο”, μετά την καταψήφιση του καλλιτεχνικού προγράμματος των “52ων Δημητρίων” από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, κάνει λόγο η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, ‘Ελλη Χρυσίδου. Με ανακοίνωσή της, λίγες ώρες πριν από την εκ νέου συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, η κ. Χρυσίδου υπογράμμισε πως η κινητοποίηση αυτή δηλώνει “την υποστήριξη όχι μόνο προς τον θεσμό όσο και προς το πρόγραμμα”. Η αρμόδια αντιδήμαρχος τους ευχαρίστησε για “τη μεγάλη ενεργοποίηση και την ειλικρινή τους αγωνία σχετικά με την πορεία και το μέλλον του φεστιβάλ”, ενώ χαρακτήρισε την πράξη τους “συγκινητική και ταυτόχρονα σπουδαία”.
Σήμερα στις 21.00
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε από την πλειοψηφία, με την μείζονα αντιπολίτευση να ψηφίζει λευκό, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας» Κωνσταντίνος Ζέρβας. Οι άλλοι τρεις σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης που είχαν ψηφίσει στην προηγούμενη συνεδρίαση λευκό, Ανδρέας Κουράκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Θανάση Παπαναστασίου ψήφισαν θετικά. Νωρίτερα, το θεσμό υπεραμύνθηκε ο δήμαρχος, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική για τη στάση της παράταξης του Σταύρου Καλαφάτη. Έκανε λόγο για στείρα αντιπολίτευση και… «στρατιωτάκια». «Εάν κε Καλαφάτη πραγματικά τα αγαπούσατε, είχατε μια μοναδική ευκαιρία να μας… ταπώσετε, να μας ξευτιλίσετε, κανένας δεν υπολόγιζε ότι θα ζητήσετε ονομαστική ψηφοφορία. Ενώ είχατε κάθε ευκαιρία να το ψηφίσετε και να πείτε πως φέτος πέρασαν με δική μας ψήφο», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος προσθέτοντας«Επί διοίκησης Παπαγεωργοπουλου είχε καταλήξει ο δήμος ατζέντης μεγάλων ονομάτων. Τα Δημήτρια δεν είναι… μπουζούκια. Με τα χρόνια όμως μετατράπηκε σε μια γερασμένη εκδήλωση και αφορούσαν μόνο αυτούς που πήγαιναν και τα βλέπανε»
φωτο από τα… φέρετρα της Γιόκο Όνο σε παλαιότερα ΔΗΜΗΤΡΙΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.