, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μουσικό ταξίδι ποίησης στη Θέρμη

Μία μοναδική συναυλία των χορωδιών του δήμου αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 και ώρα 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Θέρμης.
H ποίηση δίνει χρώμα στα λόγια που πολλές φορές δεν θέλουμε  να  πούμε,  στα γράμματα που ντρεπόμαστε να γράψουμε. Δίνει οστά στην ελπίδα που είχε χαθεί μέσα στους φόβους και τις ανησυχίες που μας τρώνε , αφήνει το μυαλό να ταξιδέψει σε μέρη που ούτε είχαμε φανταστεί.Η ποίηση είναι η ζωή και όλα της. Γι’ αυτό ας αρπάξουμε την ποίηση απ’ το χέρι και ας μην την αφήσουμε ποτέ. Άνθρωποι του κόσμου, νιώστε την ποίηση να σας γεμίζει.
Η αρχική έμπνευση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων.Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό  πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους.Την επόμενη χρονιά, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην Unesco, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.Τον Οκτώβριο του 1999, στη γενική διάσκεψη της Unesco στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της».Ας ανοίξουμε το μυαλό και την καρδιά μας στην ποίηση. Άνθρωποι του κόσμου εμπνευστείτε, διαβάστε και γράψτε ποίηση, απαγγείλετε, ακούστε.Ό,τι ο καθένας μας μπορεί ας μη το αφήσει να πάει χαμένο!Και όχι μόνο σήμερα, μα κάθε μέρα, λίγο λίγο, ας βάζουμε την ποίηση όλο και περισσότερο στη ζωή μας. Η ποίηση είναι σαν τη βροχή.Σε ξεπλένει απ’τις αμαρτίες σου και σε λούζει με άλλες τόσες.Η ποίηση και οι ποιητές ταξιδεύουν με τραγούδια από τις χορωδίες :

1.Παιδική χορωδία κέντρου πολιτισμού Ταγαράδων
2.Μικτή Πολυφωνική χορωδία κέντρου πολιτισμού Ταγαράδων
3. Μικτή Πολυφωνική χορωδία Μίκρας
4.Μικτή χορωδία Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου  Βασιλικών
5.Μικτή Πολυφωνική χορωδία κέντρου πολιτισμού  Ν.Ραιδεστού
6.Μικτή χορωδία πολιτιστικού συλλόγου “Φιλάρετος”
7.Μικτή Πολυφωνική χορωδία κέντρου πολιτισμού Θέρμης
Η επιμέλεια και η διδασκαλία  του προγράμματος ανήκει στην κ. Ελευθερία Μεταξά-Αρμοδώρου η οποία  και θα συνοδεύει στο πιάνο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.