, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μπουτάρης για τραπεζοκαθίσματα: "Καμία ανοχή σε επιχειρήσεις που παρανομούν…"

Τις παρεμβάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της κατάληψης δημόσιου χώρου από Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης,  στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης Τύπου, η οποία ακολούθησε την πρώτη επιχείρηση απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες, στον άξονα της Αριστοτέλους, στην περιοχή των έργων ανάπλασης επί της οδού Αγίου Μηνά και στην οδό Νικηφόρου Φωκά, παρουσία εισαγγελέα, μικτών  κλιμακίων  της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛ.ΑΣ., με οχήματα και συνεργεία της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου και υπό τον συντονισμό της Αντιδημάρχου Οικονομικών, Άννας Αγγελίδου-Πολυχρονιάδου και του εντεταλμένου δημοτικού σύμβουλου, αρμόδιου για θέματα της Δημοτικής Αστυνομίας, Λευτέρη Κιοσέογλου.
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την εφαρμογή του νέου Νόμου 4483/17, που ψηφίστηκε στις 31 Ιουλίου 2017, με προειδοποιητικές επιστολές, που στάλθηκαν το καλοκαίρι προς τους παραβάτες καταστηματάρχες  σχετικά με την αδειοδότηση τους και την κατάληψη δημόσιου χώρου», ανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας την πρόθεση της δημοτικής Αρχής για συνέχιση και επέκταση των ελέγχων. «Δεν θα δείξουμε ανοχή προς τις επιχειρήσεις που παρανομούν ούτε κατά την περίοδο των γιορτών. Η δράση αυτή δεν είναι φοροεισπρακτική. Θέλουμε να εξυγιάνουμε τις περιοχές του κέντρου αλλά δεν θα σταματήσουμε σε αυτό, θα επεκταθούμε και περιφερειακά, σε περιοχές των υπόλοιπων κοινοτήτων όπου υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα. Θέλουμε να μάθουν οι πολίτες και οι καταστηματάρχες της πόλης μας να σέβονται τους νόμους», τόνισε ο Δήμαρχος, που πρόσθεσε ακόμη ότι ανάμεσα στα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο, συγκαταλέγεται και η ηχορύπανση, θέμα για το οποίο γίνονται συνεχώς καταγγελίες.
Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου-Πολυχρονιάδου από την πλευρά της διευκρίνισε ότι ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης επιχείρησης ξεκίνησε πριν από αρκετό χρονικό διάστημα και ότι ανάλογες πρωτοβουλίες από πλευράς του Δήμου Θεσσαλονίκης θα συνεχιστούν, με στόχο τη συμμόρφωση των επαγγελματιών. «Είναι κάτι που θα το κάνουμε συχνά και θα το επαναλαμβάνουμε, έως ότου εκείνοι που κάνουν κατάχρηση της άδειας χρήσης κοινοχρήστων χώρων- να συμμορφωθούν. Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών συμμορφώνονται, υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι θύλακες κυρίως σε κεντρικά σημεία, που δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στους πεζούς, στα ΑμεΑ, στις μητέρες με τα παιδιά τους και διαμορφώνουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Εμείς δηλώνουμε αμετάκλητοι στην απόφασή μας να προστατεύσουμε τον δημόσιο χώρο, να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών, των οχημάτων άμεσης επέμβασης και με αυτόν τον τρόπο να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη».
Η Αντιδήμαρχος έδωσε ακόμη έμφαση στη διάκριση των επαγγελματιών που προκαλούν προβλήματα, ανάμεσα σε εκείνους που διαθέτουν άδεια κοινοχρήστου και κάνουν υπέρβαση, καθώς και σε όσους δεν έχουν καθόλου άδεια. «Ο νέος νόμος 4483 μας έλυσε τα χέρια. Δεν θέλουμε να χτυπήσουμε τους επαγγελματίες, οι   οποίοι δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην οικονομία, θέλουμε απλώς να μην λειτουργούν εις βάρος των δημοτών και των πεζών» κατέληξε η κ. Αγγελίδου.
Ο Λευτέρης Κιοσέογλου, αναφερόμενος στον χαρακτήρα του κέντρου της πόλης, επισήμανε την παρουσία πολλών κατοίκων από όλες τις περιοχές, των νέων, των φοιτητών και των τουριστών. «Θέλουμε την πόλη μας ζωντανή, αλλά και λειτουργική. Οι καταστηματάρχες δεν πρέπει να λειτουργούν μόνο προς όφελος του δικού τους κέρδους. Οι  σημαντικές προσπάθειες που έκανε μέχρι σήμερα η διοίκηση του Δήμου για την καταπολέμηση της παραβατικότητας δεν είχαν την αναμενόμενη επιτυχία, καθώς ο προηγούμενος νόμος δεν ήταν ευνοϊκός. Με ελέγχους που πέρυσι έφθασαν περίπου τις 3.500, και για το 2017 τις 4.000, από την Δημοτική Αστυνομία και τους Ελεγκτές, επιβάλαμε περισσότερα από 700 πρόστιμα, αλλά δυστυχώς η παραβατικότητα συνεχίζεται. Δεν μπορούμε εύκολα να εξαλείψουμε το φαινόμενο. Βάσει του νέου νόμου κάναμε αναθεώρηση των σχεδιασμών μας και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήσαμε σήμερα την πρώτη εξόρμηση, ενώ θα εντείνουμε τους ελέγχους μας από το 2018 ως προς αυτή την κατεύθυνση».
Τέλος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αστυνόμευσης της Δημοτικής Αστυνομίας, Μιχάλης Αλαγιώτης, ανέφερε: «Οι καταστηματάρχες οφείλουν να συνεισφέρουν με τον δικό τους τρόπο στην πόλη και να κατανοήσουν ότι ο χώρος των τραπεζοκαθισμάτων για την κάθε επιχείρηση είναι συγκεκριμένος. Η Δημοτική Αστυνομία και οι Ελεγκτές διαθέτουν ένα πεπερασμένο αριθμό υπαλλήλων, που έχει τη δυνατότητα να διευθετήσει συγκεκριμένες δράσεις. Εύχομαι με τη σημερινή δράση να ξεκινήσει ένα συμμάζεμα στην πόλη».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.