, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μύρισε… Χαμομήλι στη Δράμα

Κρατώντας στα χέρια μία ομπρέλα – σήμα κατατεθέν της φετινής διοργάνωσης- αποχαιρέτησε τους θεατές του 35ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Αντώνης Παπαδόπουλος, το περασμένο Σάββατο, στη διάρκεια της τελετής λήξης του ελληνικού και του διεθνούς προγράμματος.

«Τα Φεστιβάλ αποτελούν μια ομπρέλα, μια ασπίδα που προστατεύει την ψυχική και διανοητική κατάσταση του κοινού», είπε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού, Μικ Χάνιγκαν.

138 ταινίες

Φέτος, στην Δράμα διαγωνίστηκαν 138 ταινίες, ενώ για πρώτη φορά οι ελληνικές δημιουργίες συμμετείχαν σε ένα ενιαίο διαγωνιστικό πρόγραμμα, χωρίς το κριτήριο του τεχνικού μέσου (φιλμ, ψηφιακά). Στην απονομή που ακολούθησε, η ΕΡΤ στήριξε για πρώτη φορά το βραβείο ντοκιμαντέρ με 2.500 ευρώ.

Πρωτιά για «Το Χαμομήλι»

Η ταινία «Το Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία ήταν ο μεγάλος νικητής, αποσπώντας τον Χρυσό Διόνυσο και τρία ακόμη βραβεία και διακρίσεις. Τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε η ταινία «Τσέλσι – Μπαρτσελόνα» του Αλέξανδρου Χαντζή –που κέρδισε τέσσερα συνολικά βραβεία και διακρίσεις.

Απόψεις για τις ταινίες που διαγωνίστηκαν Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής σκηνοθέτης Αντρέας Πάντζης, μετέφερε κρίσεις και απόψεις των μελών για τις ταινίες που διαγωνίστηκαν: «Η κριτική επιτροπή επιθυμεί να τονίσει πως παρά την οικονομική κρίση που περνά η χώρα που έχει επηρεάσει και τον ελληνικό κινηματογράφο, ιδιαίτερα την ταινία μεγάλου μήκους, η ελληνική ταινία μικρού μήκους, χάρη στο πάθος και την επιμονή των νέων Ελλήνων δημιουργών, αλλά και στις δυνατότητες που προσφέρει η νέα τεχνολογία για έκφραση, εξακολουθούν, υπερπηδώντας τα οικονομικά εμπόδια, να παράγουν ταινίες και να καταπιάνονται με διάφορα συγκεκριμένα αλλά και προσωπικά θέματα. Ορισμένες ταινίες οι οποίες θίγουν επίκαιρα θέματα όπως αυτά του φασισμού, της ανεργίας, των οικονομικών μεταναστών, του AIDS, και άλλων προβλημάτων που απασχολούν όχι μόνο την ελληνική κοινωνία αλλά και γενικότερα την Ευρώπη, δεν κατόρθωσαν, παρά τις καλές προθέσεις τους, να αρθρώσουν ένα σωστό κινηματογραφικό λόγο, που θα μας επέτρεπε να τις επιβραβεύσουμε. Το σύνολο των ταινιών που παρακολουθήσαμε στο φετινό φεστιβάλ της Δράμας δείχνει τον ενθουσιασμό και την αγάπη των νέων σκηνοθετών για ένα συχνά παραγνωρισμένο από την πολιτεία αλλά και το κοινό κινηματογραφικό είδος, που είναι και το εκκολαπτήριο αυτού που θα αποτελέσει τον μελλοντικό ελληνικό κινηματογράφο».

Τα βραβεία αναλυτικά

Χρυσός Διόνυσος

1ο Βραβείο Μυθοπλασίας: «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία.

Η ΕΡΤ προσφέρει στον βραβευμένο σκηνοθέτη τη δυνατότητα να κάνει χρήση παροχής εξοπλισμού και στελεχιακού δυναμικού της, αξίας έως 10.000 ευρώ για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του.

Αργυρός Διόνυσος

2ο Βραβείο Μυθοπλασίας: «Τσέλσι- Μπαρτσελόνα» του Αλέξανδρου Χαντζή.

Το βραβείο συνοδεύεται από παροχές τεχνικών εργασιών για την παραγωγή της επόμενης μικρού μήκους ταινίας του σκηνοθέτη σε DCP διάρκειας έως 20 λεπτά, συνολικής αξίας 8,000€, προσφορά της Authorwave.

Βραβείο «Έλληνες του Κόσμου – Σωκράτης Δημητριάδης» «Ghost In The Machine» του Oliver Krimpas.

Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 1.500 ευρώ, προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Βραβείο Ντοκιμαντέρ

«Καθαρό Ραδιόφωνο» του Γιώργου Τελτζίδη.

Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 2.500 ευρώ, προσφορά της ΕΡΤ.

Βραβείο Σπουδαστικής ταινίας

«Θόλος» του Νίκου Αποστολόπουλου και Κατερίνα Γεροθανάση.

Βραβείο «Τώνια Μαρκετάκη» για την καλύτερη ταινία «Κοινωνικού Προβληματισμού» «Παγόβουνο» του Κωνσταντίνου Γεραμπίνη.

Βραβεία 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ

Grand Prix

Στην ταινία «The Garden», του Garvin Chan (Ταϊβάν).

Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 4.000 ευρώ, προσφορά της εταιρείας Raycap.

2ο βραβείο

«The Chicken Who Beat The System»,του Quico Meirelles (Βραζιλία) Ειδικό βραβείο από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου Στην ταινία «Objection VI», του Rolando Colla (Ελβετία) Βραβείο καλύτερης ταινίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Στην ταινία «Το Χαμομήλι», του Νεριτάν Ζιντζιρία (Ελλάδα).

Βραβείο αρτιότερης παραγωγής

Στην ταινία «Meetings Of The Half Moons», του NG Ho Yin Chris (Κίνα).

Βραβείο καλύτερης ταινίας κινουμένου σχεδίου Στην ταινία «Oh Willy…», των Emma De Swaef και Marc James Roels (Βέλγιο).

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.