, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νέα δεδομένα στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος

Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας της Kavala oil και την ενίσχυση της θέσης και των ωφελειών του Ελληνικού Δημοσίου, εξασφαλίζει –σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ- η τροποποίηση της Σύμβασης με τις αναδόχους εταιρείες KAVALA OIL και ENERGEAN OIL & GAS, για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος.
Η τροποποίηση της σύμβασης –που θα κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή- υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελο Λιβιεράτο με στόχο την εναρμόνιση της αρχικής Σύμβασης με τις διατάξεις της ισχύουσας Νομοθεσίας περί Υδρογονανθράκων όπως αυτές έχουν επικαιροποιηθεί με τον Νόμο 4001/2011.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με την τροποποιητική σύμβαση:

  1. Ρυθμίζεται το θέμα της χρονικής ισχύος και των παρατάσεων των αδειών εκμετάλλευσης, με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς, αλλά και με την διεθνή πρακτική για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην οποία ρητώς προβλέπεται χρόνος εκμετάλλευσης 25 ετών, με δικαίωμα παρατάσεων για δύο επιπλέον πενταετίες.
  2. Μεταβιβάζονται στον νέο Φορέα του Δημοσίου για τις έρευνες Υδρογονανθράκων, με την επωνυμία ΕΔΕΥ ΑΕ, όλες οι αρμοδιότητες που κατείχε η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε, η πλειοψηφία των μετοχών της οποίας ανήκει σήμερα σε ιδιώτες και δεν δύναται πλέον να ασκεί κρατικές αρμοδιότητες.
  3. Καθορίζεται σε νέα βάση η υποχρέωση του Αναδόχου για καταβολή μεριδίου (royalties) στο Δημόσιο. Με την επωφελή για το Δημόσιο αντικατάσταση, η καταβολή μεριδίου υπολογίζεται πλέον με προοδευτικό συντελεστή επί του ετησίου ακαθαρίστου εισοδήματος του Αναδόχου πριν την έκπτωση οιασδήποτε δαπάνης. Έτσι η καταβολή royalties προς το Δημόσιο είναι εξασφαλισμένη και δεν εξαρτάται πλέον από την κερδοφορία ή τις δαπάνες του Αναδόχου.
  4. Λόγω της αλλαγής στο φορολογικό καθεστώς που επήλθε με το Νόμο 4001/2011 για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, εναρμονίζεται η φορολογία εισοδήματος της Σύμβασης με τις προβλέψεις του νόμου και καθιερώνεται φορολογία 20%, με επιπλέον 5% περιφερειακό φόρο για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
  5. Επιπλέον, ο Ανάδοχος υποχρεώνεται να αναλάβει τις δαπάνες επιστημονικής και τεχνικής παρακολούθησης και του οικονομικού-διαχειριστικού ελέγχου που διενεργείται από το Ελληνικό Δημόσιο, έως το ποσό των 50.000 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΚΑ, τα γενικότερα οφέλη από την τροποποίηση της σύμβασης, είναι μεταξύ άλλων:

  • Η αποφυγή δημιουργίας ειδικού καθεστώτος για τον μοναδικό (αυτή τη στιγμή) ανάδοχο αδειών έρευνας και παραγωγής Υδρογονανθράκων.
  • Η Διασφάλιση επιχειρησιακής “συνέχειας” για την πλήρη και ορθή εκμετάλλευση των υφιστάμενων αποθεμάτων και των νέων κοιτασμάτων των οποίων έχει εγκριθεί η εμπορική τους εκμεταλλευσιμότητα από το 2004. Θυμίζουμε ότι τα απολήψιμα αποθέματα της Περιοχής Εκμετάλλευσης Πρίνου εκτιμώνται στα 19 εκατομμύρια βαρέλια με δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης.
  • Διατήρηση των 300 θέσεων εργασίας στην KAVALA OIL και των 80 υπεργολάβων από την τοπική αγορά της Καβάλας.
  • Άρση εμποδίων για τη διενέργεια περαιτέρω επενδύσεων στον Κόλπο της Καβάλας για τον προσδιορισμό νέων ερευνητικών στόχων εντός της Περιοχής Παραχώρησης (π.χ. ανακαλύψεις «Ζήτα» «Δέλτα», «Άθως» και εν δυνάμει στόχους όπως «Θήτα» και «Γάμα»), ειδικά και μετά την επανερμηνεία των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων της περιοχής εκμετάλλευσης.
  • Τόνωση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μέσω των νέων επενδυτικών πλάνων για την εκμετάλλευση του Πεδίου Έψιλον και του Βόρειου Πρίνου, συνολικού ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων.
  • Στήριξη της εθνικής οικονομίας άμεσα, μέσω της καταβολής μεριδίου βάσει του εισοδήματος του Αναδόχου και έμμεσα, μέσω των εργοδοτικών εισφορών και των φόρων.
  • Συντήρηση των εγκαταστάσεων – οι οποίες αποτελούν ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου – από την πλευρά του Αναδόχου και υποχρέωση διατήρησης του άριστου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, σε μια ευαίσθητη περιοχή και δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.