, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νέο πολλαπλό σφαγείο στις συντάξεις

φωτο eurokinissi.gr

despina_xaralampidou_150314-9*Της Δέσποινας Χαραλαμπίδου
Είναι πλέον φανερό σε όλους ότι οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και δεν θα κατεδαφιστούν εκ νέου τα όρια των απολύσεων και οι εργασιακές σχέσεις είναι χωρίς πραγματικό αντίκρισμα.
Βέβαια έτσι κι αλλιώς –ανεξάρτητα από τις νέες απαιτήσεις των δανειστών – αυτές οι δεσμεύσεις του ήταν άνευ ουσίας, γιατί μειώσεις των συντάξεων προβλέπονται από το νόμο 4387/2016, που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στη Βουλή τον περασμένο Μάιο σε εφαρμογή του 3ου μνημονίου, το οποίο είχαν εγκρίνει από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ στις 14 Αυγούστου του 2015.
Σύμφωνα με αυτό το νόμο και με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, που είχε κατατεθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης και έγκρισής του στη Βουλή, τα εισοδήματα των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων οδηγούνται σε λεηλασία κατά 8,25 δισ. ευρώ από το 2016 μέχρι το 2019. Αυτό προβλέπεται να γίνει είτε με μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, εφ’ άπαξ παροχών, μερισμάτων του μετοχικού ταμείου, και σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ είτε με αύξηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών στις επικουρικές συντάξεις και αυτοαπασχολουμένων, επαγγελματιών και αγροτών για κύριες, επικουρικές συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη. Όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί από τις 12/5/2016, που άρχισε να ισχύει αυτός ο μνημονιακός νόμος.
Επίσης, νέες μειώσεις συντάξεων προβλέπονται με τον δημοσιονομικό κόφτη, που ισχύει μέχρι και το 2018, στην περίπτωση που η χώρα δεν εκπληρώσει τους μνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους για συγκεκριμένα μεγάλα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτόν τον κόφτη η κυβέρνηση, στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης – και προκειμένου να την κλείσει με υποταγή άνευ όρων στους εκβιασμούς των δανειστών – τους έχει προτείνει να επεκτείνει μετά από αυτή τη χρονολογία είτε ευθέως είτε αντεστραμμένα. Οι δανειστές, όμως, αποθρασυνόμενοι συνεχώς από την υποχωρητικότητά της κυβέρνησης που δεν θέλει να έχει αλλά και συκοφαντεί και η ίδια την μόνη υπάρχουσα σήμερα εναλλακτική λύση εξόδου από την ευρωζώνη, εκβιάζουν αυτά τα μέτρα να νομοθετηθούν από τώρα.
Τι ακριβώς ζητούν οι δανειστές για τις συντάξεις για μετά τον Αύγουστο του 2018.
Τριπλό σφαγείο απειλεί τις συντάξεις, με περικοπές στις λεγόμενες «προσωπικές διαφορές» για τους παλαιούς συνταξιούχους, είτε ολοκληρωτικά με πλήρη κατάργησή τους είτε σε 2-3 δόσεις μετά το 2018, αλλά και για όσους κατ’ αρχή βγήκαν σε σύνταξη μετά τις 12/5/2016, από την εφαρμογή ενός νέου κόφτη μισθών, που θα αναπροσαρμόζει προς τα κάτω, στις περισσότερες περιπτώσεις, τις συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων.
Αυτές οι νέες μειώσεις συντάξεων έχουν ήδη συμπεριληφθεί όχι μόνο στην ατζέντα μέτρων, που απαιτεί το κουαρτέτο των δανειστών, αλλά και στις περικοπές δαπανών είτε με κόφτη είτε απευθείας, που η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί να θεσπίσει για μετά το 2018 υποχωρώντας πλήρως στις απαιτήσεις των δανειστών, για να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση με πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια.
*Η κ. Χαραλαμπίδου είναι πρώην βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας στην Α’ Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.