, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νέο app για smartphone διευκολύνει το αδυνάτισμα

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι που συγκεντρώνονται στο φαγητό τους και στη συνέχεια καταγράφουν ό,τι έφαγαν και ήπιαν στο smartphone τους, κατορθώνουν να χάσουν βάρος δίχως να κάνουν δίαιτα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Όπως εξήγησαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, που άρχισε σήμερα στο Λίβερπουλ, είναι καλά τεκμηριωμένο πως όσοι τρώνε αφηρημένα (βλέποντας λ.χ. τηλεόραση ή διαβάζοντας) καταναλώνουν έως 50% περισσότερο φαγητό απ’ ό,τι όσοι συγκεντρώνονται στο πιάτο τους.

Επειδή για τους περισσότερους κατοίκους της Δύσης το κινητό έχει μετατραπεί πλέον σε κάτι σαν προέκταση του εαυτού τους, οι ερευνητές σκέφτηκαν να το αξιοποιήσουν για να αυξήσουν την προσοχή στο φαγητό.

Έτσι, δημιούργησαν ένα app για smartphone, το οποίο καταγράφει την κατανάλωση τροφής και ροφημάτων σε τρία βήματα:

* Στο πρώτο επιτρέπει στους χρήστες να πάρουν φωτογραφία (Snap) του πιάτου/ποτηριού που έχουν ετοιμάσει.

* Στο δεύτερο επιτρέπει στους χρήστες να δουν την φωτογραφία που μόλις (Most Recent) έβγαλαν και να απαντήσουν σε απλά ερωτήματα – όπως αν κατανάλωσαν όλο το φαγητό και αν χόρτασαν.

* Στο τρίτο τούς επιτρέπει να θυμηθούν τί έφαγαν (I’ve Been Eating) πριν ξανακαταναλώσουν τροφή ή ροφήματα.

Το app έχει επίσης υπενθυμίσεις, για να μην ξεχνούν οι χρήστες να ελέγχουν το ιστορικό της κατανάλωσης φαγητού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Έρικ Ρόμπινσον, από το Τμήμα Ψυχολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου, έδωσαν το app σε 12 υπέρβαρους και παχύσαρκους, μη διαβητικούς εθελοντές και τους ζήτησαν να το χρησιμοποιήσουν επί ένα μήνα.

Το μέσο βάρος των εθελοντών ήταν 96,3 κιλά και η μέση ηλικία τους 42 ετών.

Στο τέλος του μήνα, οι εθελοντές είχαν χάσει κατά μέσον όρο 1,5 κιλό, δίχως να μπουν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δίαιτας. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, κοιτούσαν το app 5,7 φορές την ημέρα κατά μέσον όρο, ενώ έβγαζαν φωτογραφίες και σημείωναν τη διατροφή τους 2,7 φορές την ημέρα.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η αύξηση της προσοχής στη διατροφή μας μέσω μιας εφαρμογής που με ευχαρίστηση χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι άνθρωποι, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην μάχη εναντίον της παχυσαρκίας, καθώς η μέση απώλεια βάρους κατά 1,5 κιλό σε ένα μήνα είναι αυτή που επιτυγχάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι αρχίζουν μια σωστή προσπάθεια αδυνατίσματος», δήλωσε ο δρ Ρόμπινσον.

«Δεδομένου ότι δεν δώσαμε καμία διατροφική συμβουλή στους εθελοντές μας, η μείωση του βάρους που πέτυχαν είναι πολύ σημαντική. Απαιτείται τώρα μία μεγάλη, τυχαιοποιημένη μελέτη για να επαληθευτούν τα προκαταρκτικά ευρήματά μας».

Πηγή: ygeia.tanea.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.