, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νέο tweet από τον Τραμπ – Βολές κατά της Γερμανίας

European Council President Donald Tusk, Canadian Prime Minister Justin Trudeau, German Chancellor Angela Merkel and President Donald Trump pose at the G-7 meeting on Friday in Taormina, Italy. Evan Vucci / AP

Η ομιλία της Άνγκελα Μέρκελ το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη δεν θα μπορούσε πλέον να “βασιστεί σε άλλους”, ήταν ένα σημάδι των διευρυνόμενων ρωγμών στη σχέση μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ – μια συμμαχία που καθόρισε την παγκόσμια τάξη μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και αναλυτές .
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει πραγματικά να πάρουμε το πεπρωμένο μας στα χέρια μας», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος σε πλήθος περίπου 2.500 ανθρώπων κατά τη διάρκεια εκστρατείας στη Βαυαρία. «Οι καιροί με τους οποίους μπορούμε να υπολογίζουμε πλήρως σε άλλους έχουν κάπως τελειώσει, όπως έχω βιώσει τις τελευταίες ημέρες».
Ενώ η Μέρκελ δεν ανέφερε ποτέ τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, τα αδέξια σχόλιά της ακολούθησαν μια μοιραία σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο και στη συνέχεια στη συγκέντρωση των G-7 στην Ιταλία.
Ο Τραμπ, νωρίς το πρωί της Τρίτης επέκρινε τη Γερμανία μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter:
«Έχουμε ένα μαζικό εμπορικό έλλειμμα με τη Γερμανία, επιπλέον πληρώνουν πολύ λιγότερο από ό,τι έπρεπε για το ΝΑΤΟ & στρατιωτικό. Πολύ κακό για τις Η.Π.Α. Αυτό θα αλλάξει», ανέφερε σε tweet του ο πλανητάρχης.
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/869503804307275776
Την Πέμπτη, ο Τραμπ δεν υποσχέθηκε ρητά να προστατεύσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ της Αμερικής εάν υποστεί επίθεση, αλλά υποστηρίζει ότι 23 από τα 28 κράτη μέλη οφείλουν «τεράστια ποσά» στους φορολογούμενους των ΗΠΑ. Η συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των Η.Π.Α., που αποτελείται κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες, υπήρξε εδώ και δεκαετίες προπύργιο κατά της σοβιετικής και στη συνέχεια της Ρωσικής επιθετικότητας.
Στη Σύνοδο Κορυφής των G-7, οι Ευρωπαίοι και άλλοι διπλωμάτες απογοητεύτηκαν από το γεγονός ότι το Τραμπ αρνήθηκε να εγκρίνει μια παγκόσμια συμφωνία για την αλλαγή του κλίματος και δήλωσε ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης ότι αποκαλούσε το γερμανικό κράτος «πολύ κακό» στο εμπόριο – αλλά ο Λευκός Οίκος το αρνήθηκε.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.