, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νίκος Παππάς στην KARFITSA: «Η κυβέρνηση ενισχύει το όραμα που υπάρχει για τη Θεσσαλονίκη»

του Βαγγέλη Στολάκη
Για το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη, τις νέες προοπτικές που «ανοίγουν» οι νέες τεχνολογίες στους αγρότες αλλά και στο σύνολο της εγχώριας παραγωγικής αλυσίδας και τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών μίλησε στην Karfitsa ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς που βρέθηκε στην πόλη τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα ως κεντρικός ομιλητής του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας που διοργάνωσε «GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ».
Μεταξύ άλλων από το βήμα του συγκεκριμένου συνεδρίου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρθηκε σε όλα εκείνα τα σύγχρονα εργαλεία και τις τεχνολογίες που έχουν στα χέρια τους οι Έλληνες αγρότες και μπορούν να αξιοποιήσουν προκειμένου ναι μεν να γίνουν τα προϊόντα τους ανταγωνιστικά στο εξωτερικό και αφετέρου να μειωθεί το κόστος της παραγωγής μέχρι και 30-45%.
Σε δηλώσεις του στην KARFITSA ο κ. Παππάς μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η προτεραιότητα του υπουργείου μας είναι η διάχυση των νέων τεχνολογιών και σε αυτό τον τομέα της οικονομίας. Πρόκειται για τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση των δαπανών κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Πρόκειται για τεχνολογίες που όταν γίνουν γνωστές θα κάνουν τα προϊόντα μας πολύ πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι έχουν αναπτυχθεί εφαρμογές και τεχνολογίες από ελληνικές εταιρίες. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση στο κόστος για τον αγρότη από 30-45%, ανάλογα την καλλιέργεια. Αυτό που λείπει σήμερα από την κοινωνία είναι η ενημέρωση και η έμπνευση για να κάνουμε αυτές τις τεχνολογίες βαθιές και τεχνολογίες καθημερινότητας. Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη και τη σχέση μας με τη γη και τα προϊόντα μας ακόμα πιο ανταγωνιστικά».
Ο κ. Παππάς συμπληρώνει επίσης πως: «Από την Ελλάδα δεν λείπει τίποτα. Υπάρχει και το επιστημονικό δυναμικό, και το επιχειρηματικό πνεύμα και η αποφασιστικότητα από μέρους της Πολιτείας και της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν επίσης οι διαθέσιμοι πόροι για την αξιοποίηση και την εξάπλωση των νέων τεχνολογιών. Χρειάζεται η ενημέρωση, η έμπνευση και η προσπάθεια για να κατανοήσει ο κόσμος που μπορούν να βοηθήσουν αυτές οι νέες τεχνολογίες».
Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Παππάς λέει μεταξύ άλλων ότι όραμα για την πόλη δεν μπορεί παρά να έχουν κυρίως οι άνθρωποι που ζουν, δουλεύουν και περνούν τη ζωή τους εδώ. «Η κυβέρνηση έρχεται να ενισχύει το όραμα αυτό».
Τέλος, σε σχετική ερώτηση της KARFITSA για τον διαγωνισμό των ραδιοτηλεοπτικών αδειών απαντά: «Ζούμε τα τελευταία επεισόδια μιας πολύπαθης ιστορίας που πέρασε από την πλήρη συναίνεση μεταξύ Πολιτείας και όσων είχαν καταπατήσει τις δημόσιες συχνότητες. Βρισκόμαστε πλέον στη φάση όπου η Πολιτεία πλέον βάζει τους κανόνες, έχει διαμορφώσει μια ισχυρή ρυθμιστική αρχή που είναι έτοιμη για να διεξάγει το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες».
Καινοτομίες και τεχνολογίες στα χέρια των αγροτών
Από το βήμα του 4ου Πανελλαδικού Συνεδρίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής γεωργίας της «GAIA ΕΠΙΧΕΡΕΙΝ» ο κ. Παππάς ανακοίνωσε τη διάθεση 7,5 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος Agro Internet of Things. Όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής το εν λόγω πρόγραμμα σύμφωνα με τον κ. Παππά, θα αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο και από τα πιο καινοτόμα σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, εφαρμόζοντας πολιτικές ενθάρρυνσης των παραγωγών στην πρόσβαση στην ηλεκτρονική γεωργία, «ώστε να κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη». «Ανοίγουμε τον δρόμο στην ηλεκτρονική γεωργία», πρόσθεσε ο υπουργός. Όπως είπε σκοπός είναι να δημιουργηθούν επίγειοι σταθμοί και αισθητήρες που σε συνδυασμό με την δορυφορική αποτύπωση και με την αξιοποίηση όλων των χρονοσειρών δεδομένων από τα υφιστάμενα συστήματα οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή την κατάσταση της καλλιέργειάς τους. «Τα προγράμματα ευφυούς, ψηφιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας και η χρήση νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα πιο εξωστρεφές και αποτελεσματικό παραγωγικό μοντέλο, με αύξηση στα εισοδήματα, μείωση του κόστους, βελτίωση των προϊόντων και της παραγωγικότητας και νέες θέσεις εργασίας» συμπλήρωσε ο υπουργός. Και υπογράμμισε: «τα προγράμματα ευφυούς ψηφιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας μπορούν να δώσουν ώθηση στον αγροτικό κόσμο για μια φυγή προς τα μπρός. Μπορεί να οδηγήσουν σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, η εφαρμογή του το οποίου θα φέρει αύξηση στα εισοδήματα, μείωση του κόστους, βελτίωση των προϊόντων και της παραγωγικότητας και νέες θέσεις εργασίας. Είμαστε εδώ, για να αξιοποιήσουμε προς όφελος όλων των παραγωγικών δυνάμεων, της τεχνολογίας της κοινωνίας και της οικονομίας, τις δυνατότητες που δίνει η νέα τεχνολογία», επεσήμανε ο κ. Παππάς.
Και… μικροδορυφόροι
Σύμφωνα με το υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, «πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει το δικό της πλήρες σύστημα μικροδορυφόρου, το οποίο και αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί τα μέγιστα για τη βελτίωση της αγροτικής μας παραγωγής. Μικροδορυφόροι, οι οποίοι θα χτιστούν από το πρώτο στοιχείο τους, μέχρι το τέλος, στην Ελλάδα. Και θα πάνε στην τροχιακή τους θέση επειδή θα αξιοποιήσουμε τα δικαιώματα τα οποία έχει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Είναι ένα πρόγραμμα πολύ μικρής δαπάνης, αλλά θα αυξήσει σημαντικά το εκτόπισμα της χώρας στον τομέα του διαστήματος και των νέων τεχνολογιών» είπε και δήλωσε με νόημα: «Το δικό μας σύνθημα είναι να θέλουμε την τεχνολογία του αύριο σήμερα για όλους».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.