, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια"!

Famellos copy
Το μήνυμα πως η κυβέρνηση «δουλεύει» για την έξοδο της χώρας από την κρίση έχοντας ως προτεραιότητα την κοινωνία, στέλνει μέσω της KARFITSA ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Ο κ. Φάμελλος μιλά για  την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε τον νόμο Παππά αντισυνταγματικό,  τον επικείμενο ανασχηματισμό, την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα ενώ  απαντά και στις κατηγορίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Παναγιώτη Λαφαζάνη!

 
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
 
Το ΣτΕ αποφάσισε πως ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αντισυνταγματικός. Πως σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη;
Εκρίθη η αντισυνταγματικότητα τμήματος άρθρου του συγκεκριμένου νόμου, όχι του συνόλου του νόμου ή όλου του άρθρου. Δεν αλλάζει η επιταγή του Συντάγματος που είναι η αδειοδότηση για τις τηλεοπτικές συχνότητες και ο έλεγχος του κράτους σε αυτές. Υπάρχει μια καθυστέρηση και αναστολή εφαρμογής του νόμου, υπάρχει όμως ταυτόχρονα ένα κάλεσμα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Χρησιμοποιούμε αυτή τη δυσκολία για να γίνουμε καλύτεροι. Να έχουμε συγκροτημένο ΕΣΡ και αδειοδοτημένα κανάλια, αυτή η διαδικασία δεν σταματά από την απόφαση του ΣτΕ.
Πότε θα επιστρέψει η κυβέρνηση τα χρήματα στους υπερθεματιστές;
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προγραμματίσουν οι δομές της κοινωνίας με βάση τα προβλεπόμενα όταν δούμε και το σκεπτικό του ΣτΕ. Από Δευτέρα όμως θα προχωρήσουμε σε προσωρινές άδειες.
Τελικά οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης κρίνονται;
Η κ. Γεροβασίλη υπενθύμισε ότι και σε προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ είχαμε τοποθετηθεί πολιτικά και όχι δικαστικά. Αυτή είναι η δουλειά των πολιτικών και των εκπροσώπων της κοινωνίας να νομοθετούν και τα δικαστήρια να κρίνουν. Ουδείς δεν μένει εκτός κριτικής διότι είμαστε σε μια ελεύθερη Δημοκρατία. Οι ανεξάρτητες αρχές και το Σύνταγμα προασπίζουν την ελεύθερη Δημοκρατία, την οποία κι εμείς επιδιώκουμε!
Οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες δεν είναι λίγες;
Οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες με βάσει τα δεδομένα που έχουμε από την τηλεοπτική και διαφημιστική αγορά και από όλες τις μέχρι τώρα πολιτικές δηλώσεις, είτε των προηγούμενων Υπουργών του αντίστοιχου τομέα, είτε των επιχειρηματιών της τηλεόρασης, φαίνεται ότι είναι από πολλές έως οριακές, γιατί ο στόχος μας είναι να είναι βιώσιμες.
Είναι πολλές δηλαδή οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες;
Είχαμε δηλώσεις από προηγούμενους Υπουργούς και από ιδιοκτήτες ΜΜΕ ότι 2 με 2,5 κανάλια είναι βιώσιμα. Πρόκειται για τοποθετήσεις που έλαβαν χώρα και εντός του Κοινοβουλίου. Εμείς είπαμε για τέσσερις άδειες για να ενισχυθεί η λειτουργία τηλεοπτικών καναλιών και με βάση τα τεχνικά δεδομένα. Διεκδικούμε να αποδειχτεί ότι με ασφαλή εργασία και με πλουραλισμό στην ενημέρωση, τα τέσσερα κανάλια θα είναι βιώσιμα, χωρίς θαλασσοδάνεια και διακρίσεις. Αυτό πρέπει να κριθεί στην πράξη.
Σε τι σημείο βρίσκεται η αξιολόγηση; Υπάρχει κίνδυνος νέων μέτρων και εάν ναι, ποια θα είναι αυτά;
Είναι σαφές ότι η αξιολόγηση γίνεται πάνω σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει συμφωνηθεί σε ανώτατο επίπεδο στην Ε.Ε., στο Συμβούλιο Κορυφής. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι χρειάζονται νέα μέτρα. Με την απελευθέρωση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ ακούσαμε από τον ESM ότι η Ελλάδα είναι συνεπής στο πρόγραμμά της, οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος. Δεν υπάρχει συζήτηση για νέα μέτρα. Υπάρχει συζήτηση για το περιεχόμενο της β’ αξιολόγησης, η οποία προχωρά κανονικά, παρά την έκφραση επί μέρους διαφωνιών, μέσω διαρροών, από μέρος των δανειστών.
Νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων θα υπάρξουν;
Έχει γίνει ξεκάθαρο και από τον Πρωθυπουργό ότι το πρόγραμμα, κατά τους πρώτους μήνες της εφαρμογής του,  είναι εμπροσθοβαρές. Τον περασμένο Μάιο ολοκληρώθηκε η συζήτηση και για το ασφαλιστικό και για το φορολογικό ζήτημα. Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα για μειώσεις μισθών και συντάξεων. Το θέμα είναι η ανόρθωση της οικονομίας, όχι η λιτότητα.
Από την γενιά των 700 ευρώ φτάσαμε στην γενιά των… εκατό ευρώ. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση;
Αυτές οι πολιτικές και οι εκφράσεις τους δεν ανταποκρίνονται στην πρόταση που έχουμε για το εργασιακό περιβάλλον. Η δική μας πρόταση είναι τελείως διαφορετική. Είμαστε αντίθετοι και με την γενιά των 700 και με τη γενιά των 500 ευρώ. Ο στόχος ο δικός μας είναι να δημιουργηθεί εργασία και να δημιουργηθεί εισόδημα και για τους εργαζόμενους και για την κοινωνία. Γι’ αυτό προσπαθούμε να οργανώσουμε εκ νέου την οικονομία, στην αποδιάρθρωση της οποίας συνέβαλαν τα μέγιστα οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ακούγεται ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ευρύτερο και δομικό ανασχηματισμό. «Ράβετε» κοστούμι;
Ο ανασχηματισμός είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού. Ο σκοπός του οποιουδήποτε κυβερνητικού σχήματος είναι η βελτίωση του κυβερνητικού έργου. Το κυβερνητικό έργο δεν είναι προσωπικό, δεν έχει σχέση με κοστούμια. Θέλουμε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Στην κατεύθυνση αυτή προφανώς και μπορούμε να πετύχουμε μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία, γιατί αυτό διεκδικεί και η κοινωνία. Και για το λόγο αυτό θα αξιοποιηθούν τα καλύτερα δυνατά στελέχη. Δεν έχουμε τις λογικές των κοστουμιών…
Τα μεσαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα δεχτούν εύκολα στο κόμμα την κ. Ξενογιαννακοπούλου και τον κ. Τζουμάκα;
Δεν υπάρχει συζήτηση ονομάτων, δεν προκύπτει από πουθενά μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ενιαία και κοινή γραμμή και αυτό αποδείχθηκε και στο Συνέδριο. Η ονοματολογία δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μερίδα των ΜΜΕ.
Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος ποια λάθη «βλέπετε» στους χειρισμούς της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Γιάνη Βαρουφάκη;
Ο σκοπός της πρώτης περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να πετύχουμε την έξοδο από την κρίση, μέσα από μια συμφωνία που θα εξυπηρετούσε τα κοινωνικά συμφέροντα. Σε αυτό το σκοπό είχαν χρησιμοποιηθεί και είχαν δεσμευτεί όλες μας οι δυνάμεις. Μπορεί σε επιμέρους χειρισμούς να έγιναν λάθη ή καθυστερήσεις, όμως ο κεντρικός σκοπός ήταν αυτός. Καταλήξαμε σε ένα συμβιβασμό, που θα θέλαμε να έχει περισσότερα θετικά στοιχεία της πολιτικής μας, αλλά ο κοινός μας στόχος ήταν να βγούμε από την κρίση και να μείνουμε στον πυρήνα της Ευρώπης.
Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα λίγο πριν τη λήξη της θητείας του;
Υπάρχει συγκροτημένη εξωτερική πολιτική της χώρας, με πολύ πιο στιβαρή θέση στο εξωτερικό. Ο Πρωθυπουργός έχει συναντηθεί με όλους τους μεγάλους ηγέτες του εξωτερικού. Θέλουμε η επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα να συμβάλει στο σκοπό της χώρας, δηλαδή να υπάρξει μια συμφωνία για το χρέος και ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα αλλά και να ενισχυθεί ο ρόλος μας στην περιοχή με υποστήριξη της ειρηνικής συνεργασίας των λαών. Το σταθερό πολιτικό περιβάλλον εξασφαλίζεται από την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και των Οικολόγων Πράσινων. Η επίσκεψη Ομπάμα αποδεικνύει τον καινούριο και διακριτό ρόλο που έχει η χώρα μας στο εξωτερικό.
Ο Σωκράτης Φάμελλος θα ψήφιζε Κλίντον ή Τραμπ, αν είχε δικαίωμα ψήφου;
Θα ψήφιζα έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που θα ενίσχυε τη δημοκρατία, την εργασία και την ειρήνη μέσα και έξω από την Αμερική σε όλο τον κόσμο.
Αισθάνεστε προσωπικά προδομένος από την κ. Κωνσταντοπούλου και τον κ. Λαφαζάνη;
Η ελληνική κοινωνία θέλει συνθέσεις συνεργασίας και μια δυναμική δημοκρατική και προοδευτική συνεργασία για να ξεφύγει από την κρίση. Οι φωνές αυτές ενισχύουν τη διάσπαση, την απομόνωση και τα αδιέξοδα στη χώρα μας και δεν συμβάλλουν σε αυτό το σκοπό. Ο προοδευτικός χώρος έπρεπε να είναι συμπαγής και αυτό δεν το υπηρετούν οι ακραίες διατυπώσεις κάποιων πρώην συντρόφων μας. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα της Ελλάδας και των πολιτών, τη σταθερότητα της χώρας και την έξοδο από την κρίση. Τους πρώην συντρόφους μας τους έχει κρίνει και θα τους κρίνει ξανά η κοινωνία.
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.