, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Να «στείλει» στην Ευρώπη τρία εκατ. πρόσφυγες απειλεί ο Ερντογάν

Ερντογάν
Με τις σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών στο «κόκκινο» εξαιτίας του πογκρόμ του καθεστώτος Ερντογάν και τη συμφωνία με την ΕΕ για το Προσφυγικό να καρκινοβατεί, ο Ερντογάν απειλεί να «στείλει» στην Ευρώπη εκατομμύρια πρόσφυγες. «Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα τρία εκατ. πρόσφυγες και εάν κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, εκείνη δεν θα ξέρει τι να κάνει» λέει μιλώντας στο Al Jazeera και επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ… «χρωστά» χρήματα στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη σε εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες σε συνέντευξή του στο αραβόφωνο δίκτυο Al Jazeera, στον απόηχο της έκθεσης-«βόμβα» της Κομισιόν που κατακεραυνώνει την Τουρκία για οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ εν μέσω της πρωτοφανούς καταστολής που έχει ακολουθήσει την απόπειρα πραξικοπήματος της 25ης Ιουλίου.
Ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν για αναστολή της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας μετά τις μαζικές εκκαθαρίσεις -100.000 στρατιώτες, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί έχουν φυλακιστεί ή απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους. Ο Τύπος έχει φιμωθεί και η ηγεσία του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) βρίσκεται στη φυλακή.
Η Τουρκία απειλεί εδώ και μήνες σχεδόν σε καθημερινή βάση να αναστείλει τη συμφωνία για το Προσφυγικό εάν δεν απελευθερώσει η ΕΕ τη βίζα για τους Τούρκους υπηκόους, ωστόσο αρνείται να εκπληρώσει τον όρο της Ένωσης για την μεταρρύθμιση της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.
Η σύγκρουση ωστόσο έχει χτυπήσει «κόκκινο» εξαιτίας της καταστολής Ερντογάν, ενώ η ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής θα επιφέρει και το τελειωτικό χτύπημα στην ενταξιακή διαπραγμάτευση.
«Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία εκατομμύρια πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες αυτοί μπορεί να κατευθυνθούν στην Ευρώπη. Όταν εμείς φιλοξενούμε εδώ τρία εκατ. πρόσφυγες, η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Τουρκία. Εάν αυτοί οι πρόσφυγες ξεκινήσουν προς την Ευρώπη, η Ευρώπη δεν θα ξέρει τι να κάνει» λέει ο Ερντογάν στο Al Jazeera.
«Αυτή τη στιγμή [η Ευρώπη] δεν μπορεί να δεχθεί 100-500 πρόσφυγες. Υπήρξε υπόσχεση, τον Ιούνιο περίπου θα έδιναν τρία δισ. ευρώ, θα ακολουθούσαν άλλα τρία δισ. ευρώ, μέχρι σήμερα έχουμε λάβει 250-300 εκατ. Αυτή είναι η κατάσταση» συμπληρώνει.
«Από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες [UNHCR] λάβαμε ενίσχυση περίπου άλλα 550 εκατ. δολάρια. Ο δικές μας οι δαπάνες μαζί με εκείνες των ΜΚΟ και των δήμων είναι περίπου 26-27 δισ. δολάρια» αναφέρει.
Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.