, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση-Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τα προαπαιτούμενα

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την Ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο», στο οποίο και θα περιληφθούν τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Το πρώτο πακέτο των τροπολογιών/προαπαιτουμένων, που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, πιθανό να ακολουθήσει και ένα δεύτερο, σήμερα Παρασκευή, προκειμένου τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα να ψηφιστούν απόψε από την Ολομέλεια. Ως η πλέον επίμαχη αναμένεται να αναδειχθεί η διάταξη που αναφέρεται στο πάγωμα των συντάξεων μέχρι και το 2022, διάταξη που προβλέπει ότι αυξήσεις στις συντάξεις θα μπορεί να δοθούν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.
Στην αιχμή της αντιπαράθεσης αναμένεται να βρεθεί και η τροπολογία με την οποία η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, καθώς προβλέπεται ότι αυτή θα ισχύσει έως την 20.8.2018 υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Ως προς τις υπόλοιπες τροπολογίες, επανακαθορίζεται ο τρόπος δανειοδότησης των κομμάτων και αποσαφηνίζεται ότι το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης που μπορεί να εκχωρηθεί ή ενεχυριαστεί, ως εξασφάλιση για τη χορήγηση δανείου, δεν μπορεί να υπερβαίνει είτε το σύνολο της ετήσιας χρηματοδότησης που δικαιούται ένα κόμμα κατά το οικονομικό έτος κατά το οποίο χορηγείται δάνειο, είτε ως ποσοστό αυτής που υπερβαίνει το 50% της εκάστοτε ετήσιας χρηματοδότησής τους.
Με άλλη τροπολογία επέρχονται αλλαγές στη διατύπωση, που δεν μεταβάλλουν την ουσία ψηφισμένης διάταξης για το αφορολόγητο, η οποία αναφερόταν στην ενδεχόμενη μεταφορά της μείωσης από 1.1.2019 και όχι από 1.1.2020 στην περίπτωση που δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι. Επίσης, με τροπολογία επέρχονται αλλαγές και στις διατάξεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή.
Θύελλα αντιδράσεων
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο προεδρεύων Τάσος Κουράκης ανακοίνωσε την διαδικασία με την οποία θα εξελιχθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια, συζήτηση την οποία αναμένεται να μονοπωλήσουν τα προαπαιτούμενα και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση τα έφερε στη Βουλή. Ο κ. Κουράκης επισήμανε ότι επειδή πρόκειται για κύρωση συμφωνίας μπορεί να λάβουν το λόγο μόνο οι αντιλέγοντες. Ωστόσο με βάση και την απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων πρότεινε στο Σώμα να λάβουν το λόγο οι εισηγητές, οι ειδικοί αγορητές και να ανοίξει ένας κατάλογος ομιλητών βουλευτών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κομμάτων, ήτοι από 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 3 της ΝΔ και από 1 βουλευτής από τα υπόλοιπα κόμματα. Σε κάθε περίπτωση στόχος, όπως είπε να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση περί τις πέντε το απόγευμα.
«Είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συμφωνήσει με την προτεινόμενη διαδικασία ούτε και με τις τροπολογίες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας και κατήγγειλε ότι παραβιάζεται το άρθρο 87 παρ. 2 του Κανονισμού που επιβάλλει την κατάθεση τροπολογιών προ τριών ημερών αλλά και το Σύνταγμα διότι πρόκειται περί ασχέτων τροπολογιών και επειδή υπάρχει προσθήκη τροπολογιών σε διεθνείς συνθήκες. «Έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια πράγματα που δεν προξενούν υπερηφάνεια στη Βουλή και στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Σε όλα όμως υπάρχουν όρια. Η εμφάνιση τροπολογιών που εισάγονται αποτελούν την πλήρη γελοιοποίηση του κοινοβουλίου, αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι είμαστε υποτελείς να το πει», είπε ο Νίκος Δένδιας ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε ότι η σημερινή διαδικασία είναι εξευτελιστική, παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό και ζήτησε να ανοίξει κατάλογος ομιλητών ώστε να γίνει διεξοδική συζήτηση.
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την Κυβέρνηση ότι φέρνει μια κατάπτυστη διαδικασία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «δρομολογεί νέες περικοπές στις συντάξεις, οδηγεί σε νέες απώλειες τους συνταξιούχους, παραπέμπει στις καλένδες το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου, διευκολύνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς». «Τα μέτρα αποτελούν μέρος του 4ου μνημονίου, αποτελούν τα προαπαιτούμενα για τη διαχείριση του χρέους και είναι φανερό ότι τις όποιες διευκολύνσεις θα τις πληρώσει και πάλι η λαϊκή οικογένεια, αυτοί οι στόχοι υπηρετούν μόνο το κεφάλαιο και τις μονοπωλιακούς ομίλους», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι η συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση είναι αντεργατική και αντιλαϊκή. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση καταπατά τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να μην γίνει συζήτηση στη Βουλή. «Ο κατήφορος δεν έχει όριο. Την επόμενη φορά ας κάνετε και μια εικονική συνεδρίαση δια περιφοράς. Το ΚΚΕ καταψηφίζει δεν νομιμοποιεί τις πραξικοπηματικές διαδικασίες και αποχωρεί», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.