, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Νέα ιχθυόσκαλα"… Μηχανιώνας!

ιχθυοσκαλα

Σάλο έχουν προκαλέσει στην κοινωνία της Μηχανιώνας και ευρύτερα του δήμου Θερμαϊκού, τα όσα είπε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή ο υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης περί δημιουργίας νέας Ιχθυόσκαλας στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε επί λέξει ο υπουργός: «Δεν θα καταργηθεί η ιχθυόσκαλα στη Νέα Μηχανιώνα. Δε θα μεταφερθεί της Νέας Μηχανιώνας. Θα γίνει καινούργια ιχθυόσκαλα στη Θεσσαλονίκη…».

Όπως αναφέρεται στο τοπικό blog farosthermaikou, με τη δήλωση αυτή ο κ. Τσαυτάρης υιοθετεί στην ουσία την προσπάθεια που κάνουν εδώ και μία εικοσαετία περίπου λίγοι μεγαλέμποροι ιχθυηρών για την μεταφορά της ιχθυαγοράς από τη Νέα Μηχανιώνα στη Μενεμένη. Οι οποίοι, όπως υποστηρίζεται, με τον τρόπο αυτό θέλουν να ελέγξουν πλήρως το κύκλωμα της διάθεσης ψαριών. Βγάζοντας έτσι από τη μέση τους παραγωγούς (μηχανότρατες, γρι-γρι, μεμονωμένοι ψαράδες κλπ) και διαμορφώνοντας αυτοί αποκλειστικά την τελική τιμή διάθεσης του προϊόντος στον καταναλωτή, κάτι που θα εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των ψαριών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μια εβδομάδα πριν το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού με ομόφωνο ψήφισμά του ζητούσε να εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια δημιουργίας νέας ιχθυαγοράς, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε στην υποβάθμιση της υπάρχουσας στη Νέα Μηχανιώνα, αλλά και στο μαράζωμα της ιχθυόσκαλας. Όπως είπε στο «Φάρο του Θερμαϊκού» ο δήμαρχος, Γιάννης Αλεξανδρής επικοινώνησε με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου από τον οποίο ζήτησε να σταματήσει κάθε προσπάθεια δημιουργίας νέας ιχθυαγοράς. Ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Κωστής Κούτουκας ανέφερε ότι ετοιμάζεται για τις επόμενες ημέρες από τη διοίκηση του δήμου ευρεία σύσκεψη όλων ασχολούμενων με την αλιεία φορέων για το συντονισμό της δράσης τους σχετικά με το σημαντικό αυτό θέμα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, Δημήτρης Νταουλτζής, μίλησε για «φάουλ ολκής» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος πιάστηκε «αδιάβαστος» με τη δήλωσή του περί «νέας ιχθυόσκαλας» στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε ο κ. Νταουλτζής οι προσπάθειες αυτές για να φύγει η ιχθυαγορά από τη Νέα Μηχανιώνα, στην ουσία αποβλέπουν στη δημιουργία μιας ιδιωτικής «ιχθυαγοράς» που θα είναι μακριά από κάθε έλεγχο και συνθήκες διαφάνειας. Και όπως σημείωσε, οι έμποροι δεν θέλουν την εξυγίανση του συστήματος διακίνησης των ψαριών.

Αναφορικά με το επιχείρημα ότι η προσπάθεια δημιουργίας ιχθυαγοράς στη Μενεμένη γίνεται για να μειωθεί το κόστος, λόγω των καυσίμων που χρειάζονται τα αυτοκίνητα για να προμηθευτούν τα ψάρια από τη Νέα Μηχανιώνα, ο κ. Νταουλτζής πρότεινε τα χρήματα που θα απαιτούσε η δημιουργία νέας ιχθυαγοράς, να δοθούν για την κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα οδηγεί στην ιχθυόσκαλα της Ν. Μηχανιώνας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.