, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα απασχόλησης για 2.000 ανέργους

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών, το οποίο αφορά την απασχόληση σε θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης 2.000 ανέργων ειδικών κατηγοριών.
Ειδικότερα απευθύνεται σε, άτομα με Αναπηρίες (AμεΑ), απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένους, νεαρά παραβατικά άτομα ή νερά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο.
Πού απευθύνεται το Πρόγραμμα ΟΑΕΔ
To πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4430/2016 (Α’ 205), και γενικά σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα. Επίσης, απευθύνεται και σε επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού για την απασχόληση των προαναφερθέντων κοινωνικών ομάδων.
Μέσω του προγράμματος ΟΑΕΔ επιχορηγείται η απασχόληση των ατόμων αυτών αρχικώς για δώδεκα (12) μήνες. Παρέχεται η δυνατότητα δύο επεκτάσεων του χρόνου επιδοτούμενης απασχόλησης για άλλους δώδεκα (12) συν άλλους δώδεκα (12) μήνες. Η επιχορήγηση για κάθε μήνα απασχόλησης των ωφελούμενων ανέργων ανέρχεται στο 70% του μισθολογικού και μη κόστους και μέχρι του ποσού των 700 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση.  Ενώ, μέχρι του ποσού των 350 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.
Προϋποθέσεις
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Οι εργοδότες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στo πρόγραμμα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr http://ait.oaed.gr ) αίτηση υπαγωγής – υπεύθυνη δήλωση.
Πώς συμπληρώνεται η αίτηση
Οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση. Υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα από την αρμόδια Υπηρεσία (Γραφείο Εργασίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων ΚΠΑ2). Η σύσταση γίνεται σύμφωνα με τις επαγγελματικές επιλογές των ανέργων Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων. Αυτές έχουν καταγραφεί στα Ατομικά Σχέδια Δράσης κατά τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης.
Οι επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί ή φορείς, δύναται επιπλέον να ενταχθούν σε Πρόγραμμα Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας. Ο ΟΑΕΔ συμμετέχει σε ποσοστό 90% του κόστους της απαιτούμενης δαπάνης για εργονομικές διευθετήσεις του χώρου εργασίας. Όπως, προσαρμοσμένες βοηθητικές τεχνολογικές εγκαταστάσεις, προσαρμογή του χώρου εργασίας, ειδικός εξοπλισμός, αγορά λογισμικού για άτομα με αναπηρία και μέχρι του ποσού των δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ευρώ.
Αναλυτικότερα, οι όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής και η υλοποίηση του ανωτέρω προγράμματος αναγράφονται στη σχετική Δημόσια Πρόσκληση. Είναι αναρτημένη στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.