, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"ΟΧΙ" σε νέα μέτρα λέει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού!

maksimouden-eipame-tipota-kainourgio-gia-stasi-plirwmwn.w_l
Κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα και να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή δήλωση του ΔΝΤ, από την οποία προκύπτει η επιμονή του Ταμείου στην αναπροσαρμογή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Το βασικό μέτρο για το ύψος των πλεονασμάτων είναι η Eurostat και από τη στιγμή που τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται, δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα, πρόσθεσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Πρόσθεσε πως «η αλλαγή της συμφωνίας και τέταρτο μνημόνιο επιδιώκει μόνο η ΝΔ, διακαής πόθος της οποίας είναι η αποτυχία το τρέχοντος προγράμματος. Στόχος της να επιβάλει μια σκληρή ατζέντα λιτότητας και να την προσφέρει ως αντάλλαγμα για τη ρύθμιση του χρέους».
Αναφορικά με την χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις για τον χρόνο λήψης των μέτρων για την ελάφρυσνη του χρέους, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως οι δηλώσεις αυτές είναι «πάρα πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις».
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η χθεσινή τοποθέτηση δεν αλλάζει σε κάτι από τις προηγούμενες τοποθετήσεις και εξέφρασε την ελπίδα της ελληνικής πλευράς να υπάρξει συμφωνία μέσα στο επόμενο διάστημα.
Στη χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ανέφερε πως τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να είναι συνδεδεμένα και υπό την αίρεση (conditionality) της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων και δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, προκειμένου το Ταμείο να δεχθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο ίδιος είπε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι την 5η Δεκεμβρίου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να συζητηθούν από εκεί και πέρα τα μεσοπρόθεσμα και μακρυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Επίσκεψη Ομπάμα
Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς την «υψηλού συμβολισμού». Πρόσθεσε ότι σημαντικό είναι και οτ γεγονός πως τον Ομπάμα θα συνοδεύει ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου., του οποίοιυ οι θέσεις για το χρέος είναι «πρωθητικές», όπως είπε. Διαβεβαίωσε, δε, τους πολίτες ότι η ασφάλειά τους στην διάρκεια της παραμονής του αμερικανού προέδρου στην Αθήνα είναι απολύτως διασφαλισμένη, όπως απολύτως διασφαλισμένη είναι και η ασφάλεια του αμερικανού προέδρου.
Όσο για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι πιθανή το επόμενο διάστημα επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τράμπ.
«Ανοίγει ο δρόμος για το διαγωνισμό»
Σχετικά με την χθεσινή συμφωνια για την ανάδειξη των νέων μελών του ΕΣΡ ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για υποχώρηση της ΝΔ από την πολύμηνη στάση αδιαλλαξίας της και πρόσθεσε ότι «μετά τη χθεσινή θετική εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού παρά τη διαρκή υπονόμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Υποστήριξε ότι η ΝΔ αναγκάστηκε να υποχωρήσει, καθώς μέχρι πρότινος έθετε ως όρο για συναίνεση τη συνολική κατάργηση του νόμου Παππά, αλλά όπως είπε στη βάση αυτού του νόμου θα προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.
Για το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των νέων μελών του ΕΣΡ ώστε να καταλήξουν στη σχετική τους πρόταση, την οποία αναμένει η κυβέρνηση.
Ως προς το τίμημα, συμπλήρωσε, περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και ανάλογα θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες κατά νόμο ενέργειες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.