, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Οδηγός ιδεολογίας για διεστραμμένους»!

Η Σόφη Φάινς επιστρατεύει και πάλι τον διάσημο σλοβένο φιλόσοφο Σλάβοι Ζίζεκ ως πρωταγωνιστή και σεναριογράφο στο νέο της ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οδηγός ιδεολογίας για διεστραμμένους».

«Οδηγός ιδεολογίας για διεστραμμένους»

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τον Σλάβοι Ζίζεκ για το πολύπλευρο έργο του στις πολιτικές επιστήμες, στην θεωρία του κινηματογράφου και τη Λακανική ψυχανάλυση, καθώς πολλά βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Στη μεγάλη οθόνη τον είχαμε απολαύσει στο προηγούμενο ντοκιμαντέρ της Σόφι Φάινς «Κινηματογραφικός οδηγός για διεστραμμένους».

Τώρα ο Ζίζεκ επιστρέφει δριμύτερος υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα της Φάινς για να παρουσιάσει ένα ακόμη συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι που μας οδηγεί στον πυρήνα του ορισμού της Ιδεολογίας- «αυτής της συλλογικής φαντασίας που σχηματίζει την εικόνα που έχουμε για τον κόσμο τις θεωρίες και τα πιστεύω μας». Η νέα ταινία είχε παρουσιαστεί στο πρόσφατο Φεστιβάλ του Τορόντο. Αναφερόμενη στη συνεργασία της με τον Ζίζεκ, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο του ντοκιμαντέρ, η σκηνοθέτις υπογραμμίζει:

«Η ιδεολογία είναι ένα μεγάλο ζήτημα στο σώμα της δουλειάς και της θεωρίας του Ζίζεκ. Οι ρίζες της ψυχοαναλυτικής του θεωρίας παράγουν μία νέα αντίληψη του πώς είναι δομημένος ο κόσμος μας. Μοιάζει σα να ’ναι τώρα, το 2012 η απολύτως κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε και να παρουσιάσουμε αυτή την ταινία.

Ήταν όχι μόνο προκλητικό αλλά και απαιτητικό για εμένα, να φέρω όλες αυτές τις ιδέες και να συναντηθούν σε μία ταινία. Μέσω των παραδειγμάτων που χρησιμοποιούμε, και που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος ερεθισμάτων από ταινίες, μουσικές, την Ιστορία και τα τρέχοντα, παγκόσμια γεγονότα, η ιδεολογία προκύπτει σαν ένα φαντασιακό πλαίσιο που διαμορφώνεται συνεχώς και διαμορφώνει ταυτόχρονα τις κοινωνίες. Είμαι ευγνώμων στον Σλαβόι, για την γενναιοδωρία του, την εμπιστοσύνη και ασφαλώς την φαινομενική αίσθηση του χιούμορ του».

Η ταινία προβάλλεται από τη StraDa Films.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.