, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οικογένεια και σκύλος το … μυστικό της ευτυχίας

Ένας επιτυχημένος γάμος, μια όμορφη οικογένεια, στενές φιλικές σχέσεις και… ένας σκύλος θα μπορούσαν να αποτελούν το «κλειδί» για την παντοτινή ευτυχία υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Η «ελπιδοφόρα» μελέτη
Εξετάζοντας δεδομένα από τη μελέτη τους Γκραντ (Grand Study), που ξεκίνησε το 1940, οι ειδικοί προχώρησαν στην ανάλυση δεδομένων 268 ανδρών οι οποίοι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από νεαρή ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα. Είδαν λοιπόν, ότι ένας επιτυχημένος γάμος και οι στενές φιλικές σχέσεις οδηγούν σε μια ευτυχισμένη ζωή.
Μάλιστα το δέσιμο με φίλους και συγγενείς φάνηκε να είναι πιο πολύτιμο ακόμη και από κληρονομιές, πλούτη ή κοινωνικό κύρος. Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί αναφέρουν ότι η οικογενειακή αγάπη και μια τρυφερή σύζυγος είναι «πολύ πιο σημαντικά από το να έχει κανείς καταθέσεις ή να είναι Λόρδος». Κατά μέσο όρο, οι άνδρες που δήλωναν ότι βρίσκονταν σε μια καλή σχέση ζούσαν περισσότερο από τους υπόλοιπους.
«Τα ευρήματα γύρω από την ευτυχία δείχνουν, ότι η λέξη “ευτυχία”  ίσως να μην είναι απόλυτα σωστή» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, δρ Τζορτζ Βάιλαντ. «Οι σωστές λέξεις για την έννοια της ευτυχίας είναι η συναισθηματική νοημοσύνη, οι σχέσεις, η χαρά και η ευθυμία. Η ευτυχία βρίσκεται, δηλαδή, πολύ κοντά στον ηδονισμό και στην τύχη».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν είναι ποτέ αργά για να βρει κανείς την ευτυχία. «Το να έχει κανείς μια οικογένεια γεμάτη αγάπη είναι πολύ σημαντικό, αλλά από τα 70-90 έτη και μετά είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς παρά την οργανική φθορά είναι αρκετοί εκείνοι που καταφέρνουν να βρουν το έρωτα».
«Αν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι και δεν έχετε ένα μωράκι για να ανταλλάσσετε χαμόγελα μαζί του, τότε πάρτε ένα σκυλάκι» συνιστά ο ειδικός. «Η συγκεκριμένη μελέτη με γέμισε ελπίδα».
Πηγή :tovima.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.