, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οικονομικές πολιτικές για την ανασυγκρότηση της αστικής δημοκρατικής παράταξης

Το βιβλίο του με θέμα «Μέση Γη. Η επιστροφή του πολιτικού κέντρου. Οικονομικές πολιτικές για την ανασυγκρότηση της αστικής δημοκρατικής παράταξης» παρουσίασε σήμερα, Παρασκευή, στο πλαίσιο της 14ης Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης,  ο Θοδωρής Πελαγίδης, οικονομολόγος και καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, έχοντας στο πλάι του τον δημοσιογράφο και σύμβουλο έκδοσης, Χρήστο Κώνστα και τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρη Καιρίδη.
Της Αρετής Τασούλα

“Πρόκειται για ένα βιβλίο που καταπιάνεται με τη νέα διαχωριστική γραμμή, τη νέα πολιτική διαίρεση ανάμεσα στο Πολιτικό Κέντρο, και τα άκρα. Μια «ιδεολογική πλατφόρμα» για τις αρχές, τις αξίες, τις οικονομικές και γενικότερα δημόσιες πολιτικές για την αποτελεσματική ανασυγκρότηση της αστικής δημοκρατικής παράταξης” δήλωσε ο Χρήστος Κώνστας.
«Αποτελεί ένα συνεκτικό και πλήρες πρόγραμμα δράσης» ανέφερε ο κ. Καιρίδης, με τον συγγραφέα να εξηγεί πως αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο είναι μια διαπίστωση της πολιτικής αγοράς, «το ψηφοφοράτο» όπως χαρακτήρισε, μέσα από τη νέα πολιτική διαίρεση. «Η πολιτική διαίρεση της δεξιάς με την αριστερά είναι μία προβληματική διαίρεση στην Ελλάδα, γιατί δεν έχει τις αστικές δομές από την αρχή της γέννησης της που έχει μια βιομηχανική κοινωνία και δημιουργεί τον αστικό κόσμο, τον κόσμο της σοσιαλδημοκρατίας, που είναι οι εργαζόμενοι». Πάνω σε αυτό το πλαίσιο «έρχεται η κρίση», συνέχισε, «η οποία αποδιαρθρώνει περισσότερο το μεγάλο μικροαστικό σώμα της κοινωνίας που είναι τεμαχισμένο για λόγους φυλετικούς ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία». Όπως ανέλυσε ο ίδιος «από αυτή την κατάσταση δημιουργούνται δύο Ελλάδες».
Το δεύτερο μέρος του βιβλίου αφορά την ύπαρξη ενός κόμματος – «απολίθωμα», που «θέλει και το ένα θέλει και το άλλο. Προσπαθεί να εκφράσει το μέσο άνθρωπο. Αυτός που θέλει να ηγηθεί προσπαθεί να είναι σοσιαλδημοκράτης, λίγο συντηρητικός, προοδευτικός, ευρωπαϊστής», επεσήμανε ο κ. Πελαγίδης, υπογραμμίζοντας πως «αυτοί οι άνθρωποι, ξαφνικά, είναι ίδιοι». Ακόμη, αγγίζει και το θέμα του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζονται τα προβλήματα. «Να δούμε τις καλές πρακτικές, έχουμε στόχο. Να λύσουμε αυτά τα προβλήματα» τονίζει.
«Χρειαζόμαστε ανθρώπους της πράξης» δήλωσε ο συγγραφέας, λέγοντας πως το τρίτο μέρος του βιβλίου αφορά το γεγονός πως «όλοι θέλουν να διοικήσουν, όλοι στην Ελλάδα σου λένε τι μπορεί να γίνει. Να υπάρξει μία νέα τοπικότητα. Η χώρα είναι απροετοίμαστη θεσμικά, γιατί τους καλούς καιρούς δεν κάναμε τίποτα για να την προετοιμάσουμε».
«Ιδεολογική πλατφόρμα» και «πυξίδα σκέψης» χαρακτήρισε το έργο του συγγραφέα ο κ. Κώνστας, σχολιάζοντας πως πρόκειται για ένα «μικρό, εύληπτο και καθαρό βιβλίο που ξέρει τι θέλει να πει και το οποίο αναλύει τι σημαίνει σήμερα, όπως χαρακτηρίζεται ο Μακρόν, σοσιαλιστής φιλελεύθερος» και συμπλήρωσε πως «ο καθένας που θα διαβάσει το βιβλίο μπορεί να προσθέσει τις δικές του ιδέες».
Ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στο βιβλίο παραθέτοντας τρία χαρακτηριστικά. Αρχικά τόνισε πως ο συγγραφέας «πολιτικοποιεί ακόμα περισσότερο τον λόγο και απομακρύνεται από την αυστηρή οικονομία, γιατί πράγματι με την κρίση επέστρεψε η πολιτική. Χρειάζεται μία ευρύτερη σκέψη και ο συγγραφέας έχει τη δυνατότητα να μας τη δώσει, γιατί γνωρίζει από ιστορία, από συγκριτική πολιτική και το τι συμβαίνει αλλού και μπορεί να αναλύει και να κατανοεί την ελληνική κατάσταση με μια πληρότητα που δεν έχουμε συνηθίσει».
Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό του βιβλίου, συνέχισε ο ίδιος, είναι η τόλμη και το κουράγιο καθώς «δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις και δεν φοβάται να τις χρησιμοποιήσει. «Σηκώνει ψηλά τη σημαία της ακαδημαϊκής κοινότητας και απαντά με το έργο του στις επιθέσεις και στα ερωτήματα που θέλουν τους πνευματικούς ανθρώπους να είναι απόντες στην κρίση».
Τέλος, ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στο βασικό επιχείρημα του βιβλίου, «τις παλιές διαχωριστικές γραμμές της δεξιάς και της αριστεράς, το ξεθώριασμα των οποίων δεν έγινε απότομα, αλλά υπήρχε και στα καλά χρόνια της αντιπολίτευσης. Ωθήθηκαν οι νέες τομές από την κρίση και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Νέες τομές που διαπερνούν την Ευρώπη». Ο ίδιος σχολίασε, μάλιστα, πως ο κ. Πελαγίδης «κάνει μία δουλειά που θα έπρεπε να κάνουν κατεξοχήν τα ίδια τα κόμματα».
Ερωτηθείς για την κρίση του για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο συγγραφέας δήλωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να είναι αμφισβητίας και αντισυμβατικός. Όταν δεν είναι, χάνει» και πρόσθεσε πως «πρέπει να πει τα πράγματα με το όνομά τους». Σε αντίστοιχη ερώτηση για τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, τόνισε πως αποτελεί θετικό στοιχείο της Κυβέρνησης.
Να σημειωθεί πως στην παρουσίαση – συζήτηση βρέθηκε και ο Γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, κ. Βίκυ Ευταξά, ενώ μία… βόλτα έκαναν και ο πρώην υπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός και η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.