, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Κατάρ

Δυναμικό «παρών» δίνουν στο Κατάρ οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, με τις μεγαλύτερες εξ αυτών να έχουν αναλάβει μεγάλα έργα στην πρωτεύουσα Ντόχα.
Όπως είναι λογικό μετά τις τελευταίες εξελίξεις υπάρχει αγωνία, αφού η οικονομία του Κατάρ δέχεται τα πρώτα ισχυρά πλήγματα, καθώς μεγάλες αιγυπτιακές τράπεζες με έδρα το Κάιρο σταμάτησαν ήδη τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες του Κατάρ.
Σημειωτέον ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι στην περιοχή είναι αρκετοί ειδικά στις κατασκευαστικές, ενώ υπάρχουν και γιατροί.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρείας Ελλάκτωρ, η έκθεσή της είναι σημαντική στο Εμιράτο, αφού έχει αναλάβει επικεφαλής (με 32%) κοινοπραξίας για μεγάλο μέρος του έργου κατασκευής του μετρό της Ντόχα, ύψους 3,2 δισ. ευρώ.
Η χρυσή γραμμή του μετρό της Ντόχα είναι ένα έργο που έχει αναλάβει η κοινοπραξία ALYSJ, μια πολυεθνική κοινοπραξία με επικεφαλής την ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε., με τη συμμετοχή των Larsen & Tubro (Ινδία), Yapi Merkezi (Τουρκία), STFA (Τουρκία) και Al Jaber Engineer (Κατάρ).
Η διάρκεια του έργου είναι 54 μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018.
Η διαδρομή διασχίζει την πρωτεύουσα του κράτους του Κατάρ, 14 χλμ. από την Ανατολή έως τη Δύση, ακολουθώντας τα ίχνη της ιστορικής γραμμής της πόλης.
Επιπλέον σημαντικά έργα έχει αναλάβει εδώ και χρόνια στο Κατάρ και η J&P ΑΒΑΞ στο Κατάρ.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατασκευάζει από τη μεριά της, υπόγειο parking συνολικής επιφάνειας 100.000 τ.μ, χωρητικότητας 1.493 αυτοκινήτων με υπερκείμενο περιβάλλοντα χώρο 50.000 τ.μ.και σταθμό Μετρό επιφάνειας 10.000 τ.μ. Ιδιοκτήτης του εν λόγω έργου, που υλοποιείται στην Ντόχα, είναι το Qatar Foundation. Επίσης είναι υπό κατασκευή εμπορικό κέντρο στη Ντόχα συνολικής επιφάνειας 220,000 τ.μ..
Από την ελληνική πρεσβεία στην περιοχή έχει υπάρξει η εξής ανακοίνωση: «Σε συνέχεια των εξελίξεων που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί, σας γνωρίζουμε ότι η Πρεσβεία της Ελλάδος παρακολουθεί τις εξελίξεις, είναι σε συνεχή επαφή με τις Καταρινές Αρχές και με τις άλλες Ευρωπαϊκές Πρεσβείες και ότι θα σας τηρήσει ενήμερους για οτιδήποτε θα χρειαστεί να γνωρίζετε. Παρακαλούμε παρακολουθείτε τις ενημερώσεις στον ιστότοπο της Πρεσβείας».
toxrima.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.