, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι για τρεις!»

του Σπύρου Καρανικόλα*
Η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα μπαίνει αδιαμφισβήτητα σε νέα τροχιά. Η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ και νυν επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, σε συνέχεια των ιστορικών πλέον πρωτοβουλιών της, αλλά και του οράματός της για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, σοσιαλδημοκρατικού, ευρωπαϊκού, κεντροαριστερού πολιτικού φορέα, με σαφείς διαχωριστικές γραμμές τόσο απέναντι στον εθνολαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και απέναντι στην συντηρητική παράταξη, άνοιξε το δρόμο για την εκλογή από τη βάση του νέου επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Γιατί, όπως και η ίδια έχει κατά καιρούς τονίσει, η Χώρα δεν χρειάζεται απλώς έναν άχρωμο μεσαίο χώρο, παρακολούθημα και συμπλήρωμα είτε του ενός, είτε του άλλου. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που ως ρεύμα πλειοψηφίας θα επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις σε αυτήν την κρίσιμη για την πορεία της Χώρας στιγμή.
Ιδιαίτερα σημαντικό και αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την Ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες. Αυτό όμως καταδεικνύει, πέραν πάσης αμφιβολίας, παρά τις Κασσάνδρες, όχι απλά την επιτυχία και την ελπιδοφόρα προοπτική του όλου εγχειρήματος, αλλά ταυτόχρονα συνιστά την πιο ισχυρή απόδειξη της ορθότητας των πολιτικών επιλογών και χειρισμών της κας. Γεννηματά, υπέρ της οποίας ήδη πιστώνεται η δύσκολη και ιδιαίτερα επίμονη αυτή προσπάθεια για τη δημιουργία της νέας και ισχυρής κεντροαριστεράς. Γιατί πρωτίστως η Χώρα έχει ανάγκη μίας ισχυρής κεντροαριστερής Παράταξης, καθώς είναι αυτή η Παράταξη που ιστορικά, όσο και να λοιδορείται, δημιούργησε απέναντι στη συντήρηση τη σύγχρονη μεταπολιτευτική Ελλάδα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.
Την ίδια στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. υποχωρούν πολιτικά, κοινωνικά και δημοσκοπικά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ενισχύεται, ακόμα και Κοινοβουλευτικά, αφού βρίσκεται σταθερά σε ανοδική τροχιά, κερδίζοντας ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών, ως μοναδική διέξοδο απέναντι στον κίνδυνο παλινόρθωσης της δεξιάς παράταξης που χρεοκόπησε ανεύθυνα τη Χώρα, αλλά και στην παραμονή στην εξουσία του εθνολαϊκιστικού μορφώματος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δήμευσαν για πολλά χρόνια τη Χώρα και υποθήκευσαν το μέλλον, ιδίως, της νέας γενιάς. Η Κεντροαριστερά επέστρεψε δυναμικά και διεκδικούμε να γίνουμε εμείς πάλι ο πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων γιατί η Χώρα χρειάζεται πρωτίστως προοδευτικό πρόσημο διακυβέρνησης για να αλλάξει σελίδα που δεν μπορεί να το προσφέρει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και η Ν.Δ., αφού και οι δύο αποτελούν τη ίδια όψη του συντηρητισμού και της εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Είμαι βέβαιος λοιπόν ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι για τρεις!
*Ο κ. Καρανικόλας είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.