, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Οι λάσπες ξεράθηκαν όμως αυτοί που καθάρισαν δεν πληρώθηκαν ακόμη"

“Την Ειδομένη δεν την είχαν ούτε στον χάρτη, όμως από εδώ πέρασαν 1.000.000 άνθρωποι! Δεν ξέρανε ούτε που είναι… Οι δε Εύζωνοι είναι η μεγαλύτερη οδική είσοδος από τη νοτιανατολική Ευρώπη. Και θέλουν σ’ έναν δρόμο… καρμανιόλα να βάλουν τώρα… διόδια”
“Οι λάσπες ξεράθηκαν αλλά αυτοί που μάζεψαν τα σκουπίδια… δεν πληρώθηκαν. Μετά από 1,5 χρόνο “φωνή βοώντος εν τη ερήμω” από τα υπουργεία, επισημαίνει ο δήμαρχος Παιονίας  (βλ Ειδομένη) κ Γκουντενούδης “Δεν μπορώ να αμφισβητήσω ότι είχα και έχω πολύ καλή σχέση με τον κ. Μουζάλα αλλά και με την αστυνομία και τον στρατό. Βέβαια ακόμα… τίποτα δεν έχει τελειώσει. Υπάρχει η Νέα Καβάλα (στο Νομό Κιλκίς πάντα) στον αστικό ιστό υπάρχουν άνθρωποι που έμειναν πίσω, οι οποίοι θέλουν να φύγουν και θέλουν να πάνε στην κεντρική Ευρώπη…”
Της Μ. Καραπαναγιωτίδου
Σε ερώτηση τι μάθαμε από την Ειδομένη στην άμεση αντιμετώπιση και λύση προβλημάτων όπως περίθαλψη, στέγαση, προστασία, σίτιση και προστασία ο δήμαρχος απαντά “Κατά την άποψή μου, δε μάθαμε τίποτε… Επανειλημμένα ζητάω να συγκληθεί από πλευράς ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων)η επιτροπή μεταναστευτικής πολιτικής και ακόμα δεν έχει γίνει αυτό. Την Ειδομένη δεν την είχαν ούτε στον χάρτη, όμως από εδώ πέρασαν 1.000.000 άνθρωποι! Δεν ξέρανε ούτε που είναι… Οι δε Εύζωνοι είναι η μεγαλύτερη οδική είσοδος από τη νοτιανατολική Ευρώπη. Και θέλουν σ’ έναν δρόμο… καρμανιόλα να βάλουν τώρα… διόδια”
Ο δήμαρχος τόνισε ότι “όσον αφορά το θέμα του στρατού δεν έχουμε να πούμε κάτι… Κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Φανταστείτε ότι όταν μερικοί είδαν πως λειτουργεί ο στρατός δεν ήξεραν πώς να ανταποκριθούν. Κάποιοι από αυτούς (κυβερνητικά στελέχη) δεν πήγαν καν… στρατό. Η τοπική αυτοδιοίκηση τι κάνει; Εμείς σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να έχουμε σχέδιο, το οποίο βέβαια υπάρχει αλλά πως το εφαρμόζουμε;”
Σε ερώτηση τι συμβαίνει τώρα με το προσφυγικό σήμερα στα ελληνοσκοπιανά σύνορα ο κ Γκουντενούδης απαντά “Να το πω λαϊκά, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ήδη έχει αρχίσει ένα «ανακάτεμα». Ωστόσο, ως δήμαρχος, ως θεσμικό πρόσωπο δεν γνωρίζω κάτι! Θα φθάσουμε πάλι να “τραβάμε κουπί” μαζί με τους 100 κατοίκους της περιοχής που ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις τους (για χρήση χωραφιών, καταστροφή καλλιεργειών κλπ) Βέβαια σήμερα είχα μια ενημέρωση ότι παραμονές Χριστουγέννων μαζί με το μέρισμα θα πάρουν και αυτοί τα χρήματα που δικαιούνται. Εγώ όμως επιμένω στο θέμα του… σχεδιασμού. Στο θέμα ότι πρέπει να συγκεντρωνόμαστε και να συζητάμε όλα τα πιθανά σενάρια ώστε να μην αιφνιδιαζόμαστε και να μην πέφτουμε από τα σύννεφα όταν αυτά ξεδιπλώνονται ως πραγματικότητα μπροστά μας. Έτσι γίνεται στις οργανωμένες κοινωνίες…”
Ο δήμαρχος συνέχισε “Δεν έχει σταματήσει η κινητικότητα  στη διασυνοριακή περιοχή. Απλά στην Ειδομένη συσσωρεύτηκε 15.000 άνθρωποι σε 500 στρέμματα στην αρχή. Υπάρχουν και διακινητές και άνθρωποι με τα χρήματα στο χέρι και τους βγάζουν έξω παρανόμως… Υπάρχουν κάμερες που μπορούμε να παρακολουθούμε όλη τη συνοριακή γραμμή αλλά δεν ξέρω… Στον βωμό της οικονομικής ύφεσης δεν έχω λόγια. Η ενημέρωση και ο συντονισμός είναι το βασικότερο, όμως…”
(φωτο αρχείου)

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.